ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 22 juin 2024

Ελλάδα - Επταπλασιάστηκε η χρήση του Ozempic

 

Ozempic: Επταπλασιάστηκε η χρήση του στην Ελλάδα

Το φάρμακο που κανονικά προορίζεται για διαβητικούς χρησιμοποιείται για την απώλεια βάρους αλλά μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα σε όσους το λαμβάνουν για αυτόν τον σκοπό.

Γιατί ο πιο εμβληματικός Εβραίος θα ψηφίσει Λεπέν

 

Γαλλία: Γιατί ο πιο εμβληματικός Εβραίος θα ψηφίσει Λεπέν

Ο Σερζ Κλαρσφέλντ, ο άνθρωπος που εντόπισε και έστειλε στη δικαιοσύνη τον Κλάους Μπάρμπι, τον «Χασάπη της Λυών»

 

Μαρίλια Παπαθανασίου 

Ο Σερζ Κλαρσφέλντ είναι τοτέμ για τη Γαλλία. Ηλικίας 88 ετών, ο δικηγόρος και ιστορικός είναι η ζωντανή μνήμη των γάλλων εβραίων. Μαζί με τη γερμανίδα σύζυγό του Μπεάτε, εργάστηκαν επί δεκαετίες για να εντοπίσουν και να φέρουν ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης ναζί εγκληματίες που είχαν διαφύγει στη Λατινική Αμερική.

vendredi 21 juin 2024

Η Χεζμπολάχ, η ισχυρότερη μη κρατική δύναμη στον κόσμο ;


O πανίσχυρος αρχηγός της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.  
O πανίσχυρος αρχηγός της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.   
Εικόνα: picture-alliance/dpa

 

Κέρστεν Κνιπ

Σε μελέτη του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών CSIS με έδρα τη Ουάσιγκτον,  αναφέρεται ότι η Χεζμπόλαχ είναι ο ισχυρότερος μη κρατικός παίκτης στον κόσμο. Ενώ το 2006, στον πόλεμο του Λίβανου, είχε στην κατοχή της 15.000 πυραύλους, σήμερα κατέχει 130.000. 

Αυτό το γεγονός δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην ισραηλινή πολεμική αεροπορία, διότι αναγκάζει τα ισραηλινά πολεμικά να πετούν ψηλότερα και έτσι περιορίζεται η ικανότητά τους να πετυχαίνουν στόχους στο έδαφος, όπως επισημαίνεται στην έρευνα του CSIS.

mercredi 19 juin 2024

Είτε Τουρκία είτε Κυπριακή Δημοκρατία!

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ   Δημοσιεύθηκε 17.6.2024 στην εφημερίδα "Πολιτης"

lundi 17 juin 2024

Οι μετασεισμοί των ευρωεκλογών θα κρατήσουν για πολύ

 


Χωρίς αμφιβολία οι μετασεισμοί των ευρωεκλογών θα κρατήσουν για πολύ. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα τρίζει, μολονότι το Ευρωκοινοβούλιο θα συνεχίσει να ελέγχεται από τα συστημικά κόμματα. Εντούτοις η άνοδος της Ακροδεξιάς προκαλεί ήδη τριγμούς στην καρδιά της Ευρώπης, στη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και αλλού. Ο Βέλγος πρωθυπουργός είχε την ευθιξία να παραιτηθεί κάτι που δεν το συναντά κανείς εύκολα αλλού και ιδιαίτερα σε Κύπρο και Ελλάδα. Στη Γαλλία ο Μακρόν υποχρεώθηκε να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές που αν δεν τις κερδίσει θα υποχρεωθεί σε συγκατοίκηση με την Άκρα Δεξιά. Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με το αβέβαιο μέλλον της, έχοντας επικεφαλής της ηγέτες κατώτερους των περιστάσεων.

Στην Ελλάδα και την Κύπρο η χρεωκοπία των συστημικών κομμάτων δεν κρύβεται πια κάτω από το χαλί. Έχασαν εκατομμύρια ψήφους ενώ η αποχή έφτασε  στα ύψη.

vendredi 14 juin 2024

Γιατί ένα νέο κινέζικο λιμάνι ταράζει τις ΗΠΑ;


To λιμάνι ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατασκευάζεται στο Τσανκάι του Περού χρηματοδοτείται από κινεζικά τραπεζικά δάνεια

Στο Περού, στην ακτή του Ειρηνικού της Νότιας Αμερικής, η Κίνα κατασκευάζει ένα μεγαλολιμένα που θα μπορούσε να αμφισβητήσει την επιρροή των ΗΠΑ σε μια περιοχή πλούσια σε πόρους, την οποία η Ουάσιγκτον θεωρεί εδώ και καιρό την… πίσω αυλή της.

mardi 11 juin 2024

Κύπρος - Σχέδια για δύο νέες μονάδες αφαλάτωσης

 


Λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, της σοβαρής λειψυδρίας που απειλεί την Κύπρο και το γεγονός ότι οι υφιστάμενες μονάδες αφαλάτωσης δεν καλύπτουν πλέον τις ανάγκες ύδρευσης, οι αρχές της δημοκρατίας επεξεργάζονται σχέδια για δύο νέες μονάδες αφαλάτωσης, μία στην ανατολική Λεμεσό και μία στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

Είναι ο πόλεμος με την Ρωσία αναπόφευκτος;

Του Στέφανου Κωνσταντινίδη* 

 

 

 

 

 

 Από τον "Φιλελευθερο"

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από τον πλανήτη μας, αυτό της σύγκρουσης της Δύσης με την Ρωσία. Η Δύση και ειδικά οι Αμερικανοί, με την εξουσιοδότηση που έδωσαν στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί τα προηγμένα όπλα τους για να πλήττει στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας, άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια τέτοια σύγκρουση. Και δεν είναι μόνο αυτό, είναι και η αποστολή σε ουκρανικό έδαφος δυτικών στρατιωτικών που χειρίζονται αυτά τα όπλα που πλήττουν τη Ρωσία. Οι αμερικανικοί σχεδιασμοί στοχεύουν στην αποδυνάμωση και ει δυνατόν στον κατακερματισμό της Ρωσίας.

 Τίθεται επομένως καθαρά υπαρξιακό πρόβλημα για την Μόσχα. Αν δεν μπορέσει να ανακόψει την δυτική επίθεση με τα συμβατικά όπλα, λίγη αμφιβολία υπάρχει ότι θα χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα σε πρώτο στάδιο και σε δεύτερο στάδιο ο πλανήτης θα μπορούσε να οδηγηθεί σε πυρηνικό ολοκαύτωμα. Στην Ευρώπη υπάρχουν φυσικά δυνάμεις που είναι αντίθετες στον πόλεμο και στην αμερικανική υποτέλεια. Δεν είναι εύκολο να οργανωθούν αλλά το ίδιο δεν είναι εύκολο να ευοδωθούν και οι πολεμοχαρείς επιδιώξεις κάποιων άλλων, όπως τις εκφράζει ο Μακρόν. Στον πόλεμο της Ουκρανίας μόνο οι Αμερικανοί κερδίζουν αλλά ακόμη και αυτοί όχι μακροπρόθεσμα, αφού έχουν οδηγήσει τη Ρωσία στην αγκαλιά της Κίνας που είναι πλανητικά ο κύριος αντίπαλός τους.

 Οι Ευρωπαίοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι αυτού του πολέμου και οδηγούνται σε αποσύνθεση. Είναι τότε που σκέφτεσαι τον Θουκυδίδη και την ανάλυση του, τον φόβο της Σπάρτης για την αθηναϊκή κυριαρχία και τα αποτελέσματα του πολέμου. Δεν μπορεί να υπάρξει η Ευρώπη ως αυτόνομος πολιτικός, οικονομικός και πολιτιστικός πόλος χωρίς τη Ρωσία. Ιστορικά η Ρωσία ήταν πάντα μέρος των ευρωπαϊκών ισορροπιών. Ακόμη και στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, ένας πολιτικός με διορατικότητα όπως ο στρατηγός Ντε Γκωλ, οραματιζόταν μια Ευρώπη που θα ξεκινούσε από τον Ατλαντικό και θα έφτανε μέχρι τα Ουράλια. Η ευκαιρία για τη δημιουργία αυτής της Ευρώπης παρουσιάστηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης που θα μπορούσε να οδηγήσει την Ρωσία σε ένα κοινό πυλώνα ασφάλειας με την υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν το επέτρεψαν οι Αμερικανοί και δεν υπήρξαν Ευρωπαίοι ηγέτες με το όραμα και τη διορατικότητα του Ντε Γκωλ για να το επιβάλουν. 

΄Ομως για την Ευρώπη δεν υπάρχει άλλη διέξοδος σωτηρίας από τη συνεργασία κάποια στιγμή με τη Ρωσία για να δημιουργηθεί και να επιβιώσει μια Ευρώπη σε ένα πολυκεντρικό, πολυπολικό διεθνές σύστημα. Ο άλλος δρόμος, η αμερικανική κηδεμονία, οδηγεί την Ευρώπη στη μιζέρια και την πολιτική ανυπαρξία. 

Την ίδια ώρα ο πόλεμος κατέστρεψε την Ουκρανία, την μετέτρεψε σε ερειπιώνα που θα χρειαστεί δεκαετίες με το τέλος του πολέμου, το πιθανότερο εδαφικά ακρωτηριασμένη, για να επανέλθει σε κάποια ομαλότητα. Σιγά-σιγά διαρρέουν πληροφορίες που ήταν ήδη γνωστές στις καγκελλαρίες της Δύσης, για τη διαφθορά των ουκρανικών ελίτ γύρω από τον Ζελένσκι που έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια στο εξωτερικό που προέρχονται από την βοήθεια που παίρνουν για τον πόλεμο. Η χώρα είναι εντελώς αποδιοργανωμένη και χιλιάδες Ουκρανοί που αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο της χώρας τους, διαφεύγουν στο εξωτερικό για να μην υπηρετήσουν στον ουκρανικό στρατό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ουκρανίας αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν διαθέτει πια εφεδρείες για τον πόλεμο. Και φυσικά δεν πρόκειται να σωθεί με μισθοφόρους από την Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία ή από οπουδήποτε αλλού. 

Βρισκόμαστε λοιπόν σε ένα σταυροδρόμι για το μέλλον του πολέμου στην Ουκρανία. Παρά την προπαγάνδα και την δαιμονοποίηση της Μόσχας και παρόλο που ο κίνδυνος ενός πολέμου με τη Ρωσία υπάρχει, υπάρχει πάντοτε και η ελπίδα ότι θα επικρατήσει η λογική και η Ευρώπη της ειρήνης. Τούτων λεχθέντων δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ρωσικές ευθύνες για την σημερινή κρίση και την απειλή πολέμου. Αλλά όσες και να είναι αυτές οι ευθύνες είναι δευτερεύουσες μπροστά στις ευθύνες της Δύσης και ειδικά των Αμερικανών. Τον πόλεμο τον κατευθύνει το αμερικανικό στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα που καταπνίγει με τη δική του επικοινωνιακή προπαγάνδα ακόμη και τις φωνές φωτισμένων Αμερικανών πανεπιστημιακών και αναλυτών. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο με την Ουκρανία αλλά και με την Γάζα. 

ΥΓ 

Η απόρριψη της προδικαστικής ένστασης του Γενικού Ελεγκτή από το Ανώτατο Δικαστήριο μάλλον προδικάζει και το τελικό αποτέλεσμα. Το γεγονός μάλιστα ότι η απόρριψη ήταν ομόφωνη, είναι ενδεικτική της διάθεσης των δικαστών. Δύσκολα θα διακινδύνευε ο Γενικός Εισαγγελέας να ζητήσει την παύση του Γενικού Ελεγκτή αν δεν είχε κάποιες βεβαιότητες. Όπως δύσκολα θα ζητούσε την παύση του χωρίς το πράσινο φως του Νίκου Χριστοδουλίδη. Υπηρέτησαν και οι δύο αρμονικά στο ίδιο υπουργικό συμβούλιο Αναστασιάδη. 


Αν το Ανώτατο Δικαστήριο όμως δικαίωνε τον Γενικό Ελεγκτή, θα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη και μια ρωγμή στο κατεστημένο. Υπάρχει και η περίπτωση μιας ενδιάμεσης απόφασης που δεν θα τον έπαυε αλλά θα τον τσαλάκωνε αρκετά, θα δικαίωνε εν μέρει τον Γενικό Εισαγγελέα και θα ήταν μια απόφαση δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι του για το μέλλον. Δεν ξέρω γιατί κάποιοι ενοχλούνται με τη συζήτηση του θέματος αυτού. Ακόμη και στις ΗΠΑ συμβαίνει αυτό και οι αναλυτές ψάχνουν, όταν εκδικάζεται μια υπόθεση, ποιος διόρισε ποιον στο Ανώτατο Δικαστήριο, αν οι απόψεις που πρεσβεύει είναι «συντηρητικές» ή «προοδευτικές» και τι στάση θα τηρήσει στην εκδικαζόμενη υπόθεση. Είναι η ανάλυση των ισορροπιών στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Η Δικαιοσύνη δεν είναι η Αγία Τράπεζα, είναι και αυτή μέρος ενός συστήματος. Και ως τέτοια πρέπει α αντιμετωπίζεται. Η σιωπή δεν βοηθά τους ίδιους τους θεσμούς και τη δημοκρατία. 


 *Πανεπιστημιακός, συγγραφέας, ποιητής. stephanos.constantinides@gmail.com

Η Κύπρος της φτώχειας όσα και να λένε αυτοί που την κυβερνούν, οι ελίτ και τα κόμματα της

 

153.000 άτομα σε κίνδυνο φτώχειας ή σε κοινωνικό αποκλεισμό το 2023 στην Κύπρο



To 16,7% του πληθυσμού (153.000 άτομα) βρισκόταν σε κίνδυνο φτώχειας ή σε κοινωνικό αποκλεισμό σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δείχτη AROPE καθώς επίσης 13,9% του πληθυσμού (128.000 άτομα) βρισκόταν σε κίνδυνο φτώχειας, δηλαδή το διαθέσιμο εισόδημα του βρισκόταν κάτω από το χρηματικό όριο κινδύνου φτώχειας.

Με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών 2023 της Στατιστικής Υπηρεσίας , με έτος αναφοράς εισοδήματος το 2022, 16,7% του πληθυσμού ή 153.000 άτομα βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας ή σε κοινωνικό αποκλεισμό (δείκτης AROPE, ο κύριος δείκτης παρακολούθησης του στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2030 για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό). Πιο συγκεκριμένα, 16,7% του πληθυσμού ζούσε σε νοικοκυριά με διαθέσιμο εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας ή ζούσε σε νοικοκυριά με σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση ή ζούσε σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλό δείκτη έντασης εργασίας.

samedi 8 juin 2024

Οι νέοι σταθμοί και τα σχέδια που υπάρχουν για το μετρό σε Αττική και Θεσσαλονίκη

 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για το έργο της επέκτασης της γραμμής 2 του Μετρό προς Ίλιον. Το έργο προκηρύχθηκε μαζί με την επέκταση του αμαξοστασίου του Ελαιώνα. Δεδομένου ότι η μελλοντική λειτουργία της επέκτασης, καθώς και οι λοιπές τρέχουσες ανάγκες της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. καθιστούν παράλληλα αναγκαία την εξεύρεση και κατασκευή επιπλέον χώρων αμαξοστασίου για την εξυπηρέτηση των συρμών, θα προχωρήσει ταυτόχρονα και η επέκταση του Αμαξοστασίου του Ελαιώνα σε γειτονική όμορη περιοχή εμβαδού περίπου 20 στρεμμάτων.

vendredi 7 juin 2024

Ελλάδα - Οι δασικές πυρκαγιές θα είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης αυτό το καλοκαίρι

 Αντιπυρική πολιτική, επιστημονική προσέγγιση και ευθύνη του πολίτη


Το περασμένο καλοκαίρι σημαδεύτηκε από τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο, στη Ρόδο, στην Πάρνηθα. Θα είναι φέτος τα πράγματα διαφορετικά; Κανείς δεν ξέρει. 

Πάντως, οι κρουνοί της χρηματοδότησης από την κυβέρνηση για πρόληψη και καταστολή είναι ανοιχτοί και οι πόροι ρέουν. Ταυτόχρονα, όμως, ασκείται κριτική για «αποσπασματικό σχεδιασμό» και «έλλειψη ενός μακρόπνοου σχεδίου πρόληψης των δασικών πυρκαγιών». 

jeudi 6 juin 2024

Στην Κυπριακή Δημοκρατία μπορούμε να είμαστε ένας λαός

 

Η ύπαρξή σας ας γίνει δώρο στην Κύπρο

Ναι, έχετε δίκαιο.

Αν την Κυριακή πάνε στην κάλπη ογδόντα χιλιάδες άτομα από τις εκατό χιλιάδες Τουρκοκύπριους ψηφοφόρους θα κάνουν άνω κάτω τα πάντα.

 

Αρκεί ακόμα και να πάνε εξήντα χιλιάδες, σαράντα χιλιάδες.

Κατά την άποψή μου, πρέπει να πάει στην κάλπη κάθε Τουρκοκύπριος που επιθυμεί αλλαγή του στάτους κβο. Και να ψηφίσει. Μάλιστα, να ψηφίσει όποιον θέλει. Δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι να εκλέξουμε έναν Τουρκοκύπριο αντιπρόσωπο για να είναι η φωνή μας στην Ευρώπη. Το σημαντικό είναι η συμμετοχή. Η συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτές είναι οι μοναδικές εκλογές που ψηφίζουν μαζί στις ίδιες κάλπες οι δύο κοινότητες. Είναι ένα κομμάτι του ξεσηκωμού ενάντια στο κατοχικό καθεστώς στον βορρά. Επειδή εκείνοι δεν θέλουν ποτέ μεικτές εκλογές, δεν θέλουν και τη συμμετοχή του λαού σε αυτές μαζικά. Το να κάνει κάποιος αυτό που δεν θέλει αυτό το καθεστώς σημαίνει πως σηκώνει κεφάλι σε αυτό. Πηγαίνετε στην κάλπη για πείσμα. Πηγαίνετε με την ταυτότητά σας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με την πραγματική σας ταυτότητα, όχι με την ψεύτικη. Όσο πιο πολλοί πάτε θα πείτε φτάνει σε αυτό το καθεστώς. Πηγαίνετε πιο πολύ για τη συμμετοχή, όχι για να ψηφίσετε έναν Τουρκοκύπριο υποψήφιο. Στηρίξτε τη Δημοκρατία σας. Αυτή η Δημοκρατία είναι και δική μας Δημοκρατία. Σε αυτή τη Δημοκρατία μπορούμε να είμαστε μόνο ένας λαός ως δύο εθνικές κοινότητες.

mercredi 5 juin 2024

Η Ελλάδα σταθερά πρωταθλήτρια του ΝΑΤΟ σε αμυντικές δαπάνες, που έφτασαν το 2022 το 3,8% του ΑΕΠ

 

 Belharra, the all-digital frigate | Mer et Marine
 FDI/Belharra
 
 
Τι μας κοστίζει η γεωγραφική μετατόπιση του αμυντικού δόγματος της χώρας στον ενεργειακό ανταγωνισμό της Ανατολικής Μεσογείου και στον νατοϊκό σχεδιασμό της ευρύτερης περιοχής ● , σχεδόν διπλάσιο της κατεύθυνσης της συμμαχίας για ελάχιστη δαπάνη 2% ● Τι εξυπηρετεί επιχειρησιακά η νέα εξοπλιστική «πραμάτεια» (Belharra, Rafale, F-35, Black Hawk) που υποδείχτηκε από το Μαξίμου εν ονόματι της «διπλωματίας των όπλων» ● Η δημοσιονομική πίεση και τα ατυχή μέχρι στιγμής αμυντικά ευρωομόλογα του Κυρ. Μητσοτάκη.

Με προσανατολισμό τον ενεργειακό ανταγωνισμό στην ανατολική Μεσόγειο, η πολιτική για την εθνική άμυνα που ακολουθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. δίνει προτεραιότητα στην αγορά νέων οπλικών συστημάτων έναντι της συντήρησης ή της αναβάθμισης των υφιστάμενων, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας προγράμματα στρατιωτικών εξοπλισμών το κόστος των οποίων αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας περιορίζοντας ασφυκτικά τα δημοσιονομικά περιθώρια άσκησης κοινωνικής πολιτικής.

dimanche 2 juin 2024

Ευρωεκλογές στην Κύπρο: Ο Οζ και οι… μάγοι

 


Οι ιδέες και οι απόψεις προσδιορίζουν ποιος είσαι, όχι η καταγωγή.   

Είναι της μόδας στην Κύπρο, από ορισμένους κύκλους που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί, να εντάσσουν στην ομάδα, τον κύκλο ή το κόμμα τους και έναν Τουρκοκύπριο, ως απόδειξη του πόσο προχωρημένοι και υπεράνω τέτοιων διαχωρισμών είναι οι… δικοινοτικοί αυτοί μάγοι. Μόνο που δεν αντιλαμβάνονται πως όταν η καταγωγή, η γλώσσα ή η θρησκεία, εμφανίζονται ως τα κυρίαρχα, τα πιο σημαντικά στοιχεία της ταυτότητας και της προσωπικότητας ενός ανθρώπου, αυτό όχι μόνο δεν καταργεί τον διαχωρισμό αλλά τον τονίζει. Στα άσχετα και ρατσιστικά αυτά στοιχεία βασίζονται και τα σχέδια της υποτιθέμενης «επανένωσης» του τόπου διά του διαμελισμού του σε φυλετικές «ζώνες», κρατίδια ή κάτι τέτοιο. Όμως η εθνική ή φυλετική ταυτότητα είναι απλώς ένα στοιχείο που αφορά το άτομο, όχι τους άλλους. Εκείνο που προσδιορίζει το ποιος είσαι είναι οι ιδέες και οι απόψεις σου για τα μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα όπως η ελευθερία και η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, με δυο λόγια το δικαίωμα να ορίζεις τη ζωή σου χωρίς εμπόδια και απαγορεύσεις.

Το διακύβευμα των ευρωεκλογών

 




Καθώς βρισκόμαστε στις παραμονές των ευρωεκλογών, τα κόμματα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντείνουν τον προεκλογικό τους αγώνα για να πείσουν τους πολίτες  να προσέλθουν στις κάλπες. Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν αυτές τις εκλογές ως τις πιο σημαντικές από τότε που δημιουργήθηκε το Ευρωκοινοβούλιο. Κι αυτό γιατί η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ σοβαρά προβλήματα που κάποιοι χαρακτηρίζουν υπαρξιακά. Από την άλλη απειλείται για πρώτη φορά η απόλυτη κυριαρχία των συστημικών ευρωπαϊκών κομμάτων με την άνοδο της Ακροδεξιάς.

Το υπαρξιακό πρόβλημα της Ευρώπης αφορά την έλλειψη στρατηγικής για το μέλλον της. Ο πόλεμος της Ουκρανίας την μετέτρεψε σε δορυφόρο των ΗΠΑ και την οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική και πολιτική κρίση. Η Γερμανία που ηγεμόνευε ως πρόσφατα της Ευρώπης έχει περιπέσει και η ίδια σε κρίση με την διακοπή των οικονομικών της σχέσεων με τη Ρωσία, αλλά και με την παρουσία στο Βερολίνο μιας αδύναμης κυβέρνησης χωρίς στρατηγική για το μέλλον της Ευρώπης. Ο γαλλογερμανικός άξονας που λειτουργούσε κάποτε ως κινητήρια δύναμη της ΕΕ, έχει περιπέσει σε αδράνεια με τον Μακρόν να φαντασιώνεται ρόλο μικρού Ναπολέοντα.

samedi 1 juin 2024

Η προδοσία της Κύπρου στοιχειώνει τις ελλαδικές πολιτικές ελίτ

 Την Παρασκευή τροχοδρόμησε στην Ελευσίνα το μεταγωγικό της ΠΑ που μετέφερε από την Κύπρο στην Ελλάδα τα λείψανα οκτώ στρατιωτών της ΕΛΔΥΚ και ενός οπλίτη της Α' Μοίρας Καταδρομών. «Αυτά τα παιδιά έπεσαν από προδοσία σε προδοσία», είπαν. Ισως γι’ αυτό το ελληνικό κράτος να προσπαθεί, συστηματικά και διαχρονικά, να ξεχάσει τι έγινε στην Κύπρο.

Στο 2ο Επιτελικό Γραφείο της ΕΛΔΥΚ στη Λευκωσία υπάρχει μια λίστα με τα ονόματα των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής του 1974. Πίσω στην Ελλάδα ζουν περισσότερες από 40 οικογένειες οι οποίες ακόμα μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουν την τύχη των αδερφών τους – οι γονείς, δυστυχώς, έχουν πεθάνει. Αυτοί που έμειναν πίσω περιμένουν (;) να χτυπήσει το τηλέφωνο που θα επισφραγίσει επισήμως αυτό που σχεδόν όλοι τους γνωρίζουν εδώ και αρκετές δεκαετίας: ότι ο άνθρωπός τους είναι τελικά νεκρός. Κάποιο από τα οστά του θα ταυτοποιήθηκε στο σύγχρονο εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, στη διχοτομημένη πρωτεύουσα της Κύπρου. Oσο η μακάβρια λίστα μικραίνει, τόσο μεγαλώνει ο αριθμός αυτών που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι εθνικό έδαφος. Πηγή: Protagon.gr

 

Στο 2ο Επιτελικό Γραφείο της ΕΛΔΥΚ στη Λευκωσία υπάρχει μια λίστα με τα ονόματα των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής του 1974. Πίσω στην Ελλάδα ζουν περισσότερες από 40 οικογένειες οι οποίες ακόμα μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουν την τύχη των αδερφών τους – οι γονείς, δυστυχώς, έχουν πεθάνει. Αυτοί που έμειναν πίσω περιμένουν (;) να χτυπήσει το τηλέφωνο που θα επισφραγίσει επισήμως αυτό που σχεδόν όλοι τους γνωρίζουν εδώ και αρκετές δεκαετίας: ότι ο άνθρωπός τους είναι τελικά νεκρός. Κάποιο από τα οστά του θα ταυτοποιήθηκε στο σύγχρονο εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, στη διχοτομημένη πρωτεύουσα της Κύπρου. Oσο η μακάβρια λίστα μικραίνει, τόσο μεγαλώνει ο αριθμός αυτών που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι εθνικό έδαφος. Πηγή: Protagon.gr
Στο 2ο Επιτελικό Γραφείο της ΕΛΔΥΚ στη Λευκωσία υπάρχει μια λίστα με τα ονόματα των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής του 1974. Πίσω στην Ελλάδα ζουν περισσότερες από 40 οικογένειες οι οποίες ακόμα μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουν την τύχη των αδερφών τους – οι γονείς, δυστυχώς, έχουν πεθάνει. Αυτοί που έμειναν πίσω περιμένουν (;) να χτυπήσει το τηλέφωνο που θα επισφραγίσει επισήμως αυτό που σχεδόν όλοι τους γνωρίζουν εδώ και αρκετές δεκαετίας: ότι ο άνθρωπός τους είναι τελικά νεκρός. Κάποιο από τα οστά του θα ταυτοποιήθηκε στο σύγχρονο εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, στη διχοτομημένη πρωτεύουσα της Κύπρου. Oσο η μακάβρια λίστα μικραίνει, τόσο μεγαλώνει ο αριθμός αυτών που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι εθνικό έδαφος. Πηγή: Protagon.gr
Στο 2ο Επιτελικό Γραφείο της ΕΛΔΥΚ στη Λευκωσία υπάρχει μια λίστα με τα ονόματα των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής του 1974. Πίσω στην Ελλάδα ζουν περισσότερες από 40 οικογένειες οι οποίες ακόμα μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουν την τύχη των αδερφών τους – οι γονείς, δυστυχώς, έχουν πεθάνει. Αυτοί που έμειναν πίσω περιμένουν (;) να χτυπήσει το τηλέφωνο που θα επισφραγίσει επισήμως αυτό που σχεδόν όλοι τους γνωρίζουν εδώ και αρκετές δεκαετίας: ότι ο άνθρωπός τους είναι τελικά νεκρός. Κάποιο από τα οστά του θα ταυτοποιήθηκε στο σύγχρονο εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, στη διχοτομημένη πρωτεύουσα της Κύπρου. Oσο η μακάβρια λίστα μικραίνει, τόσο μεγαλώνει ο αριθμός αυτών που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι εθνικό έδαφος. Πηγή: Protagon.gr

 

Στο 2ο Επιτελικό Γραφείο της ΕΛΔΥΚ στη Λευκωσία υπάρχει μια λίστα με τα ονόματα των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής του 1974. Πίσω στην Ελλάδα ζουν περισσότερες από 40 οικογένειες οι οποίες ακόμα μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουν την τύχη των αδερφών τους – οι γονείς, δυστυχώς, έχουν πεθάνει. Αυτοί που έμειναν πίσω περιμένουν (;) να χτυπήσει το τηλέφωνο που θα επισφραγίσει επισήμως αυτό που σχεδόν όλοι τους γνωρίζουν εδώ και αρκετές δεκαετίας: ότι ο άνθρωπός τους είναι τελικά νεκρός. Κάποιο από τα οστά του θα ταυτοποιήθηκε στο σύγχρονο εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, στη διχοτομημένη πρωτεύουσα της Κύπρου. Oσο η μακάβρια λίστα μικραίνει, τόσο μεγαλώνει ο αριθμός αυτών που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι εθνικό έδαφος. Πηγή: Protagon.gr

Πιέρρος Ι. Τζανετάκος

PROTAGON