ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 11 juin 2024

Κύπρος - Σχέδια για δύο νέες μονάδες αφαλάτωσης

 


Λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, της σοβαρής λειψυδρίας που απειλεί την Κύπρο και το γεγονός ότι οι υφιστάμενες μονάδες αφαλάτωσης δεν καλύπτουν πλέον τις ανάγκες ύδρευσης, οι αρχές της δημοκρατίας επεξεργάζονται σχέδια για δύο νέες μονάδες αφαλάτωσης, μία στην ανατολική Λεμεσό και μία στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

Και στις δύο περιπτώσεις ωστόσο υπάρχει πρόβλημα χωροθέτησης. Στη Λεμεσό οι μέχρι στιγμής σχεδιασμοί και η ιδανική περιοχή για χωροθέτηση είναι η Μονή, ωστόσο υπάρχει εμπλοκή με την ιδιοκτησία της γης και θα εξεταστεί και εναλλακτική χωροθέτηση.

Από την άλλη στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου όλες οι προτεινόμενες περιοχές χωροθέτησης, από το Κάβο Πύλα μέχρι την Κάππαρη, είναι είτε προστατευόμενες, είτε παραλίες λουομένων. Επομένως, εξετάζεται πολύ σοβαρά η ανακαίνιση της μονάδας αφαλάτωσης Δεκέλειας, το συμβόλαιο της οποίας ολοκληρώνεται σύντομα, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή της.

Η παραγωγή των υφιστάμενων μονάδων αφαλάτωσης είναι 67 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ενώ οι ετήσιες ανάγκες για ύδρευση φθάνουν τα 106 εκατ. κ.μ. νερού.

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, ο γενικός διευθυντής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης έχει συγκαλέσει για σήμερα σύσκεψη με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων για αντιμετώπιση των εμποδίων που προκύπτουν για υλοποίηση των σχεδιασμών για νέες μονάδες αφαλάτωσης, καθώς και προγραμματισμός για την επίλυση του υδατικού προβλήματος. Σημειώνεται ότι το κόστος για νέα μονάδα αφαλάτωσης ανέρχεται γύρω στα €80 εκατ.

Παράλληλα, υπάρχει πλάνο με συγκεκριμένα έργα για μεταφορά πρόσθετων ποσοτήτων νερού σε περιοχές όπου προκύπτει ανάγκη, έργα πολυδάπανα και πολυετή. Τονίζεται πως σε περίπτωση που δεν βρέξει το χειμώνα θα προκύψει πρόβλημα για κάλυψη των αναγκών σε ύδρευση και επομένως θα εξεταστεί η δημιουργία δύο  κινητών μονάδων αφαλάτωσης.

Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τους αγρότες, αφού αν συνεχιστεί η ίδια τραγική κατάσταση και δεν βρέξει πολλοί θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους. Έχει ήδη καθοριστεί σύσκεψη της Υπουργού Γεωργίας με τις αγροτικές οργανώσεις στις 7 Ιουνίου για να συζητηθούν πιθανές λύσεις που ενδέχεται να εφαρμοστούν από τώρα.

Το Υπουργείο επεξεργάζεται σειρά μέτρων, ενώ εκτιμά ότι το πρόβλημα θα λυθεί σε βάθος χρόνου μέσα από τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό σε υποδομές άρδευσης και ύδρευσης με έργα συνολικής αξίας €1,17 δισ., μέσα από το εθνικό επενδυτικό πλάνο που για πρώτη φορά καταρτίστηκε τον Φεβρουάριο του 2024.

Σημειώνεται ότι όλοι οι γεωργοί γνωρίζουν από πολύ νωρίς φέτος για τις περικοπές ώστε να κάνουν έγκαιρα τον προγραμματισμό των φυτειών, της παραγωγής τους, αλλά και για να έχουν ασφαλές απόθεμα νερού. Τα αποθέματα στα φράγματα είναι στο 42% ενώ πέρσι ήταν στο 66%.

Την ίδια στιγμή τρέχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για να αποκτήσουν οι γεωργοί έξυπνα συστήματα άρδευσης και γενικότερα να αξιοποιήσουν την τεχνολογία που βοηθά σε εξοικονόμηση νερού.

 

Πηγή: www.philenews,com

Δημοσιεύτηκε στις 04/06/2024

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire