ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 29 mai 2017

Ελληνική Λογοτεχνία - Συνέντευξη - Θανάσης Βαλτινός: «Το γράψιμο είναι πάθος, είναι τρόπος ζωής»IMG_20170512_142132_4CS 
Φώτο: Ο κ. Θανάσης Βαλτινός με δύο φοιτήτριες του Τμήματος 
Ελληνικής Φιλολογίας Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου«Έχει πολύ ενδιαφέρον. Είναι ωραία γραφική πόλη κι όταν κανείς δεν την ξέρει ανακαλύπτει γωνιές. Έχει χρώμα. Για μένα είναι μια πόλη εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.» δηλώνει για την Κομοτηνή ο Θανάσης Βαλτινός, ο καταξιωμένος Έλληνας πεζογράφος, σεναριογράφος και πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών. Αφορμή για την κουβέντα μαζί του στάθηκε η επίσκεψή του στην Κομοτηνή. 

Είναι η Κομοτηνή πόλη ιδανική για να γράφει κανείς; τον ρωτάμε «Το γράψιμο δεν είναι το περιβάλλον, είναι ο συγγραφέας. Ακόμη και στην κόλαση να είναι θα γράψει. Και χωρίς μολύβι να είναι, θα βρει τρόπο να γράψει. Στην Κομοτηνή υπάρχει ένας εξαιρετικός διηγηματογράφος, ο Χρήστος Χαρτοματσίδης. Μου είναι εξαιρετικά συμπαθής στα γραπτά του. Δεν τον ξέρω προσωπικά.
Ιδιαίτερα αγαπητός μου είναι και ο Μισέλ Φαϊς, επίσης εξαιρετικός συγγραφέας» δηλώνει ο κος Βαλτινός και σημειώνει για την ίδια τη γραφή «Το γράψιμο είναι πάθος. Δεν είναι κατ’ επιλογήν. Αναγκάζεσαι να γράψεις γιατί θέλεις να εκφράσεις τον κόσμο σου, γιατί είναι ο μόνος τρόπος που έχεις να ζήσεις. Είναι τρόπος ζωής. Όπως ένας καλός γιατρός είναι γιατρός. Δεν μπορεί να ζήσει χωρίς ιατρική. Ένας καλός χτίστης είναι χτίστης, μέσα από το χτίσιμό του ζει. Όταν ο άνθρωπος εκφράζεται μέσα από αυτό που κάνει. Όταν είναι συνδεδεμένος μ’ αυτό που κάνει, εκφράζεται όλη η αλήθεια της ζωής. Η ομορφιά της ζωής.»«Κάνοντας τέχνη ξεπερνάς την πραγματικότητα»
Υπάρχει πάντα ομορφιά στη ζωή;Ακόμη και στις μέρες μας; Ρωτάμε τον κο Βαλτινό «Πάντοτε υπάρχει! Η Ομορφιά είναι ένα στοιχείο που έχει την αιωνιότητα μέσα του. Όσο κι αν κυνηγηθεί, όσο κι αν οι συνθήκες είναι δύσκολες η ομορφιά θα ανθίσει. Κι ο άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει χωρίς ομορφιά. Θα την αναζητήσει, διαφορετικά θα σκάσει. Είναι ψυχική αναπνοή η ομορφιά.» απαντά εκείνος και σπεύδει να εξηγήσει πως το γράψιμο «Είναι μια όχι φυγή ακριβώς, είναι μια προσπέλαση της πραγματικότητας. Κάνοντας τέχνη ξεπερνάς την πραγματικότητα, την διαφοροποιείς, την κάνεις δική σου.Κάνεις ένα δικό σου κόσμο, όπως θα τον ήθελες. Είναι ο μόνος τρόπος να υπερβούμε την πραγματικότητα, αυτή την τρέχουσα ζωή. Να την κάνουμε στα μέτρα μας, στα εσωτερικά μας μέτρα. Η τέχνη ομορφαίνει τη ζωή.»
«Οι άνθρωποι του πνεύματος μέσα από τη δουλειά τους αντιστέκονται»
Πολλοί κατηγορούν τους ανθρώπους του πνεύματος λέγοντας τους ότι σιωπούν καλούμε τον κ.Βαλτινό να κάνει ένα σχόλιο. «Έχω κάνει σχόλια και σε δύσκολες στιγμές. Οι πνευματικοί άνθρωποι κάνουν αυτό που κάνουν πάντα, αυτή είναι η δουλειά τους. Η δουλειά τους είναι μια δουλειά εντιμότητας, αντίθεσης στη χυδαιότητα, στο πνεύμα το ακραίο. Αλλά, δεν είναι κήρυκες, δεν είναι προπαγανδιστές. Αν πάψει ο συγγραφέας να είναι συγγραφέας, γίνεται προπαγανδιστής. Οι άνθρωποι του πνεύματος μέσα από τη δουλειά τους αντιστέκονται, μέσα από τη δουλειά τους στέκονται στη ζωή.»
«Είναι χρέος να ξεπερνά την ξενοφοβία»
Απολαμβάνει τη βόλτα του, συνοδεία φοιτητών του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, σε έναν πολυπολιτισμικό τόπο, σε μια περιοχή που διδάσκει τη συνύπαρξη, την αποδοχή του άλλου, και δείχνει να το χαίρεται. «Πέφτουν τα σύνορα, ο κόσμος ενοποιείται και είναι καλό. Παλιά οι εθνικισμοί, οι φανατισμοί δημιούργησαν προβλήματα, πολέμους. Τώρα ο κόσμος είναι πιο ξύπνιος, πιο ανοιχτόμυαλος.» δηλώνει και σπεύδει να τονίσει πως χρέος όλων είναι την ξενοφοβία να την ξεπερνάμε. «Το καλοκαίρι που πλημμυρίζει η Ελλάδα από τουρίστες γιατί δεν είμαστε ξενοφοβικοί; Η ζωή πάει μπροστά, γίνεται καλύτερη, αυτό θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας.» Αλήθεια έχετε γευτεί τη ζωή σας, έτσι όπως θα θέλατε; ρωτάμε τον κ. Βαλτινό λίγο πριν τον αποχαιρετίσουμε «Ελπίζω ναι.» απαντά εκείνος και γελά « Όσο μπορούσα. Κι έχω ακόμη περιθώρια. Θα τα εξαντλήσω.»Πηγή: www.ert.gr
Δημοσιεύτηκε στις 15/05/2017

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire