ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 21 juin 2018

Διεθνής Οικονομία - Ο τραπεζίτης που «έβαλε» την Ιρλανδία σε Μνημόνιο πάει στη φυλακή




Να που στην Ιρλανδία καμιά φορά πάει και κανένας τραπεζίτης στη φυλακή, για το «καλό» βεβαίως που πρόσφερε στη χώρα του. Ο λόγος, για τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Anglo Irish Bank Ντέιβιντ Ντραμ, ο οποίος καταδικάστηκε χθες από δικαστήριο του Δουβλίνου σε 8 χρόνια φυλακή, εκ των οποίων θα εκτίσει τα έξι.

Ο Ντραμ κρίθηκε ένοχος συνωμοσίας εξαπάτησης και ψευδών λογιστικών στοιχείων στο ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008.
«Μαγειρεύοντας» τα οικονομικά στοιχεία έδινε την εντύπωση ότι η τράπεζα είχε μεγαλύτερο του πραγματικού αποθεματικό και ήταν ασφαλής. Παρ’ όλα αυτά η Anglo Irish Bank κατέρρευσε το 2009 ύστερα από μαζική απόσυρση καταθέσεων και βουτιά της μετοχής της.
Η πτώχευσή της αποτέλεσε κομβικό γεγονός για το τραπεζικό κραχ στην Ιρλανδία. Η διάσωσή της όπως και άλλων ιδιωτικών τραπεζών κόστισε δισ. δολάρια, ενώ αιχμαλώτισε τον ιρλανδικό λαό στα επώδυνα μνημόνια της τρόικας.
Ο Ντραμ, «μυρίζοντας» από νωρίς τα σίδερα της φυλακής, διέφυγε στις ΗΠΑ το 2009, απ’ όπου όμως εκδόθηκε πριν από δύο χρόνια. Μαζί του καταδικάστηκαν σε μικρότερες ποινές ακόμη τρία στελέχη της ιρλανδικής τράπεζας.


Πηγή: www.efsyn.gr
Δημοσιεύτηκε στις 21/06/2018

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire