ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 1 octobre 2018

Τσίπρας, Ζάεφ και... Τραμπ για Νόμπελ Ειρήνης;


 
 
Το σουηδικό πρακτορείο TT αναφέρει ότι οι πρωθυπουργοί Ελλάδας-ΠΓΔΜ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι βαριά χαρτιά για το φετινό βραβεί.
Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ έχουν δεχθεί εύσημα διεθνώς για τη συμφωνία των Πρεσπών που ενδέχεται να δώσει λύση σε ένα «ακανθώδες» ζήτημα για την ευρύτερη περιοχή. Το σουηδικό πρακτορείο ΤΤ, όμως, πάει το ζήτημα ένα βήμα παραπέρα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο το σημερινό δημοψήφισμα μπορεί να αποδειχθεί κομβικής σημασίας για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης.
Στο τηλεγράφημα του ΤΤ με τίτλο «Τραμπ και Τσίπρας: βαριά ονόματα για το βραβείο Ειρήνης» τίθεται το ερώτημα εάν το βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη θα απονεμηθεί και πάλι σε έναν πρόεδρο των ΗΠΑ ή θα έπρεπε να δοθεί προσοχή και πάλι σε ένα πρόσφατο δημοψήφισμα.
Το πρακτορείο επισημαίνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Κιμ Γιογκ Ουν θεωρούνται μέχρι πρότινος τα βαριά χαρτιά για το φετινό νόμπελ Ειρήνης, εξαιτίας της προσέγγισης ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, όμως υπάρχει προβληματισμός για το εάν πρέπει να βραβευθεί και πέμπτος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης σε παγκόσμιου ηγέτες είναι ένα θέμα που έχει προκαλέσει σχόλια και κριτική σε αρκετές περιπτώσεις.Όπως όταν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ και του Βόρειου Βιετνάμ Λι Ντουκ Το έλαβαν το βραβείο το 1973. Ή ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ και ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και Γιτζάκ Ράμπιν το 1994.
Σημειώνεται ότι, πέρυσι το Νόμπελ Ειρήνης πήγε στη Διεθνή Εκστρατεία για την Εξάλειψη των Πυρηνικών Όπλων και το 2016 στον πρόεδρο της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος για τη συνθήκη ειρήνης που σύναψε με τους αντέρτες του Farc.
Μερικές ημέρες αργότερα, όμως, οι Κολομβιανοί απέρριψαν, με δημοψήφισμα, τη συνθήκη που είχε υπογραφεί με τους αντάρτες.
Φέτος η Επιτροπή για το Νόμπελ έχει ακόμη ένα δημοψήφισμα για να αποφασίσει για τις υποψηφιότητες.

Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ –Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ- έχουν ήδη επαινεθεί για τη συμφωνία τους που θέτει τέρμα σε ένα μακρόχρονο αδιέξοδο σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ. Το δημοψήφισμα της Κυριακής μπορεί να έχει μεγάλη σημασία για το βραβείο ειρήνης.
Ανάμεσα στα φαβορί, πάντως, είναι οι Ρωσίδες ακτιβίστριες για τα ανθρώπινα δικαιώματα Λουντμίλα Αλεξέγιεβα και Σβετλάνα Γανούσκινα και η οργάνωση Memorial. Ή οι οργανώσεις που εργάζονται με πρόσφυγες και θύματα πολέμου, όπως τα Λευκά κράνη στη Συρία και οι Physicians Without Barriers.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire