ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 15 janvier 2019

Εκεί που γραφόταν κάποτε ο λογοτεχνικός κανόνας

Τα φοιτητικά «ίχνη» κορυφαίων λογοτεχνών

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
Το διαβατήριο του Μ. Καραγάτση περιλαμβάνεται στην έκθεση.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) έχει συνδεθεί ευθέως με τη λογοτεχνική παραγωγή της χώρας. Ιδρύθηκε το 1837 – και γι’ αυτό τον λόγο από τα φοιτητικά του έδρανα αλλά και κατόπιν από τις καθηγητικές έδρες του έχει περάσει η πλειονότητα των Ελλήνων λογοτεχνών, ενώ αποτέλεσε και ακαδημαϊκό «εφαλτήριο» των Ελλήνων λογοτεχνών προς την αναγνώριση.
«Συγκρότησε τον κανόνα για τη λογοτεχνική παραγωγή μέσα από τους περίφημους ποιητικούς διαγωνισμούς του, στους οποίους διαγωνίστηκαν ορισμένοι από τους πιο σημαντικούς λογοτέχνες του 19ου αιώνα. Σε αυτό τον κόσμο εστιάζει η έκθεση του Ιστορικού Αρχείου. Αξιοποιώντας ανέκδοτο αρχειακό υλικό από τους ατομικούς φακέλους εγγραφής φοιτητών και φοιτητριών, μετέπειτα γνωστών λογοτεχνών», ανέφερε στην «Κ» ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης, επίκουρος καθηγητής Θεωρίας και Ιστορίας της Ιστοριογραφίας στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Ιστορικού Αρχείου του Ιδρύματος.

Οι πανεπιστημιακές τελετές του ΕΚΠΑ συνδέθηκαν με λογοτεχνικά δρώμενα, όπως η απαγγελία από τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη του ποιήματος που είχε παραγγείλει το Πανεπιστήμιο για την αποκάλυψη του ανδριάντα του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ στα Προπύλαια (1871). «Παράλληλα, δεκάδες διδάσκοντες του Ιδρύματος κατέθεσαν τη δική τους λογοτεχνική παραγωγή, από τον Φίλιππο Ιωάννου και τον Δημήτριο Βερναδάκη έως τον Γεώργιο Βιζυηνό, για να περιοριστούμε στον 19ο αιώνα, ενώ ο Κωστής Παλαμάς υπήρξε γραμματέας του Ιδρύματος για περίπου 30 χρόνια αφήνοντας τα ίχνη του παντού στο αρχείο του ΕΚΠΑ.
Το 1925 δημιουργήθηκε η πρώτη έδρα Νεοελληνικής Φιλολογίας με καθηγητή τον Νίκο Βέη, κορυφαίο νεοελληνιστή του καιρού του, ο οποίος δίδαξε για πρώτη φορά σε πανεπιστημιακό ακροατήριο Διονύσιο Σολωμό και Παλαμά. Τέλος, εκατοντάδες λογοτέχνες φοίτησαν στις σχολές του, ενώ αρκετοί και αρκετές έγραψαν λογοτεχνικά ή αυτοβιογραφικά κείμενα εστιάζοντας στο Πανεπιστήμιο και στα φοιτητικά τους χρόνια», λέει ο κ. Καραμανωλάκης.
Στην Εκθεση, που θα εγκαινιαστεί σήμερα στους χώρους του Ιστορικού Αρχείου (Σκουφά 45, Κολωνάκι) και θα ολοκληρωθεί στις 15/2, περιλαμβάνονται τεκμήρια από τους φακέλους εγγραφής λογοτεχνών, όπως των Οδυσσέα Ελύτη, Γεωργίου Θεοτοκά, Λίνου Πολίτη, Αγγελου Τερζάκη, Ασημάκη Πανσέληνου, Παντελή Πρεβελάκη, Ζήσιμου Λορεντζάτου, Μ. Καραγάτση, Ανδρέα Λεντάκη, Γιάννη Νεγρεπόντη κ.ά.
Οι ώρες επίσκεψης της έκθεσης, την οποία επιμελήθηκε η Χάιδω Μπάρκουλα, είναι από τη Δευτέρα έως Παρασκευή 10 π.μ.-2 μ.μ. και θα διοργανώνονται παράλληλες εκδηλώσεις και σχετικές ομιλίες.
Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα σχόλια είναι

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire