ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 16 novembre 2019

Αυτοί που καίνε τον Ακάμα

Γιατί καίγεται ο Ακάμας;

  Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου   


Ο Ακάμας καίγεται γιατί χάσαμε κάθε ηθική αξία. Μοναδική αξία που μας απέμεινε είναι η χρηματική. Ηθικοί αυτουργοί είναι όλοι αυτοί που σήμερα κλαίνε πάνω από τις στάχτες του. Ο Ακάμας θα μπορούσε να είχε μετατραπεί σε εθνικό πάρκο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Σε πραγματικό εθνικό πάρκο χωρίς εκπτώσεις και παζαρέματα και ο οποίος θα αποτελούσε από μόνος του προορισμό που θα έλκυε ξένους και ντόπιους, με τις διάφορες υπηρεσίες να αναπτύσσονται πέριξ ενισχύοντας τις κοινότητες. 

Κανένας πολιτικός όμως δεν τόλμησε, ούτε και πίστεψε σε ένα τέτοιο σχέδιο εναλλακτικού τουρισμού και ανάπτυξης των κοινοτήτων. Το μόνο σχέδιο που ήξεραν ήταν των τεράστιων τουριστικών μονάδων και των επαύλεων πάνω στη θάλασσα και σε κάθε ύψωμα με θέα τη θάλασσα, με αυτοκινητόδρομους να τις διασχίζουν μαζεράτι και προεδρικοί γαμπροί να διαφημίζουν το προϊόν τους. Κι αυτό ξέρουν ακόμα, έστω κι αν χύνουν κροκοδείλια δάκρυα.

Ο Ακάμας καίγεται γιατί όταν κάποιοι μιλούσαν για διατήρηση του και μετατροπή του σε εθνικό πάρκο λοιδορούνταν από βουλευτές, επιχειρηματίες και κληρικούς που δεν έβλεπαν εκεί παρά μόνο παραθαλάσσια οικόπεδα που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν όπως αυτοί ήξεραν κι όχι να τα χαίρονται μόνο οι κουρκουτάδες, όπως έλεγαν υποβαθμίζοντας το φυσικό περιβάλλον του τόπου για να το αποκτήσουν οι φίλοι τους μισοτιμής. 

Ο Ακάμας καίγεται γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φωτογραφίζεται με χρυσό φτυάρι και δίπλα από μακέτες κιτς θεματικών πάρκων και τουριστικών χωριών προάγοντας ως αξίες την ισοπέδωση κάθε φυσικού ή ιστορικού τοπίου και τη μετατροπή τους σε επαύλεις, καζίνα, ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ, μαρίνες, mall. 

Ο Ακάμας καίγεται γιατί άνοιξε η όρεξη των ντιβέλοπερ. Τους αφήσαμε να κτίσουν πάνω από θαλασσινές σπηλιές, αρχαιολογικούς χώρους, σε περιοχές ειδικού χαρακτήρα, δίπλα από φαράγγια, μέσα στο δίκτυο Natura καταστρέφοντας αετοφωλιές, ξεριζώνοντας δέντρα, κάνοντας πάρτι πάνω σε φωλιές χελωνών… Και ξέρουν πως μπορούν να κτίσουν οπουδήποτε, να αλλάξουν τις πολεοδομικές ζώνες, να επηρεάσουν δημοτικούς συμβούλους, βουλευτές, υπουργούς. 

Ο Ακάμας καίγεται γιατί ο Αρχιεπίσκοπος αντί να λέει το «Κύριε Ελέησον», έκλεβε άμμο από τις παραλίες της χερσονήσου μεταφέροντας τον στα γήπεδα γκολφ που έφτιαχνε καθώς έβριζε τους οικολόγους που τολμούσαν να του αντιπαρατεθούν. 

Ο Ακάμας καίγεται γιατί δεν μας νοιάζει. Αυτό που μας νοιάζει είναι να πουλήσουμε άλλη μια έπαυλη στη Σακίρα, στη Μαντόνα, στον Τζο Λόου ή όποιον άλλο διαθέτει εκατομμύρια. Κι αυτοί που βάζουν τις φωτιές είναι απλά οι χρήσιμοι ηλίθιοι της ιστορίας. 
 
AddThis Sharing Buttons

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire