ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 11 janvier 2020

Ο Σεφέρης λογιστής στην Αγία Νάπα...

  Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου

 Κάτω απ᾿ τη γέρικη συκομουριὰ/ στεγνὸς ὁ αγέρας γύρισε/ οσμίζουνταν παντού φλουριά και μας επούλησε

Τι γυρεύω εγώ εδώ;


Αν πιστέψουμε πως αυτός ο πήλινος κυριούλης που στήθηκε στην Αγία Νάπα είναι ο Γιώργος Σεφέρης, σίγουρα θα αναρωτιέται πού βρέθηκε και τι δουλειά έχει αυτός εκεί πέρα ανάμεσα σε μεθυσμένους τουρίστες, φωτεινές ταμπέλες, ακαλαίσθητα κτίσματα, μεγάλα ξενοδοχεία, υδατοπάρκα, κράχτες, μαρίνες και πολυτελείς επαύλεις. Ο ίδιος μιλούσε για έναν τόπο όπου ένας άγγελος τραβούσε μαζί με τους ψαράδες τα δίχτυα, τα οποία το φως του ήλιου τα έκανε να μοιάζουν χρυσά. Μιλούσε για τον αγέρα που διαπερνούσε τη γέρικη συκομουριά παίζοντας με τα πουλιά και τα κλωνιά, για θυμάρι και δεντρολιβανιά. Πού βρίσκομαι, θα αναρωτιέται τώρα, τι είναι όλα αυτά; Ανάπτυξη είναι. Έτσι ονομάζεται στις μέρες μας όλο αυτό, που όσοι έζησαν σε άλλες εποχές, δεν μπορούν να καταλάβουν. 

Δεν ξέρουμε τι εννοούσε με τους στίχους του «Κάτω απ᾿ τη γέρικη συκομουριὰ/ στεγνὸς ὁ αγέρας γύρισε/ οσμίζουνταν παντού φλουριά και μας επούλησε». Η οσμή των φλουριών όμως είναι διάχυτη στην ατμόσφαιρα. Φτιάξαμε γέφυρες όπου αφελείς τουρίστες τοποθετούν μια κλειδαριά θέλοντας να πιστέψουν πως έτσι θα κλειδώσουν για πάντα τον έρωτά τους. Φτιάξαμε λεωφόρους με αστέρια λες και ζούμε στο Χόλιγουντ. Και μέσα σε όλο αυτό το παρδαλό σκηνικό στήσαμε και τον Σεφέρη. Για να έχουμε να λέμε πως κάποτε πέρασε από εδώ ένας ποιητής βραβευμένος με Νόμπελ και θαμπώθηκε από την ομορφιά του τόπου. Πριν από 70 χρόνια, τότε που τα πράγματα ήταν αλλιώς.
Θα αναρωτιέται λοιπόν τι γυρεύει σε αυτόν τον άγνωστο τόπο, όπου πιθανόν να μην ήθελε να βρίσκεται. Πέτρινος χωρίς καμιά αύρα, χωρίς τους φίλους και τις εικόνες από αγγέλους να τραβάνε τα δίχτυα. Για να του προσδώσουμε τιμή ή για να αντλήσουμε ό,τι μπορούμε από το όνομά του τον στήσαμε εκεί; Έτσι κι αλλιώς ποιος από τους θαμώνες της Αγίας Νάπας νοιάζεται για έναν ποιητή που πέρασε και εμπνεύστηκε, δεκαετίες προηγουμένως, από έναν τόπο που δεν υπάρχει πια; 

Η προτομή έγινε με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών, λόγω -μάλλον- της πρεσβευτικής ιδιότητας του ποιητή. Θα μπορούσε να είχε γίνει και με πρωτοβουλία του υφυπουργού Τουρισμού για εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος. Μαζί με τις κλειδαριές και όλα τα υπόλοιπα. Η δημιουργός της προτομής εξέφρασε χαρά «για την τιμή που της έγινε να φιλοτεχνήσει την προτομή ενός ποιητή που ανήκει στην παγκόσμια ελίτ», ο αντιδήμαρχος χαρακτήρισε το έργο «πολύ σημαντικό» κι ο πρόεδρος του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής «εξαιρετικό». Κι ο ποιητής αναρωτιέται τι δουλειά έχει με όλα αυτά.

chrystalla@phileleftheros.com
AddThis Sharing Buttons
18Share to MessengerShare to Περισσότερα...
1

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire