ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 31 août 2020

Κύπρος: H κοπριά των "χρυσών διαβατηρίων"


 

Η υπόθεση με τα «χρυσά διαβατήρια» πλήττει το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκθέτει την Πολιτεία και όσους την υπηρετούν από υπεύθυνα πόστα που έχουν και την ευθύνη της συνολικής διαχείρισης. Προειδοποιήσεις δόθηκαν κατά καιρούς, χωρίς να πολυληφθούν υπόψη. Ο κόμπος όμως έχει φτάσει στο χτένι. Ο Πρόεδρος δεν έχει πολλές επιλογές σε αυτή τη φάση ενώπιον του. Είναι μονόδρομος εδώ που έφτασαν τα πράγματα να πάρει μια τολμηρή απόφαση και να κλείσει δια παντός αυτό το φάκελο, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

*** Δεν έχει κανένα μα κανένα λόγο να αφήνει «μια κοπριά» την οποία να αναμοχλεύουν κάθε λίγο και λιγάκι όσοι ασκούν ελέγχους σε αυτό το πεδίο αλλά και αντίπαλοί του εντός και εκτός Κύπρου, αλλά και «φίλοι» του σε διάφορα επίπεδα άσκησης εξουσιών ανά την Ευρώπη, για να του ασκούν πίεση ή  τον «εκβιάζουν». Εδώ και τώρα απόφαση που να καθαρίσει το τοπίο. 

*** Ο πρώτος πολίτης της Κυπριακής Πολιτείας δέχεται κριτική από το εσωτερικό και το εξωτερικό, γιατί δίνει την ευκαιρία και βάση να το πράττουν. Αν είχε καθαρίσει έγκαιρα το τοπίο και είχε ελέγξει - ξέρει πως- φίλους και γνωστούς να μην τον «χρησιμοποιούν» για να «πουλήσουν» στο εξωτερικό το ονοματάκι τους και να φέρουν στην Κύπρο λεφτά δεν θα είχε να αντιμετωπίσει καμιά κριτική. Θα μπορούσε να μιλά από θέση ισχύος.

*** Φυσικά και δεν χρειαζόταν το Al Jazeera να καταλάβουμε τι γινόταν. Όμως δεν μπορούμε να προσπεράσουμε το χρόνο που έγινε η δημοσιοποίηση και ο διασυρμός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχει κι αυτό τη σημασία του όταν αξιοποιήθηκαν έγγραφα που είναι κατατεθειμένα στη Βουλή από το 2018. Ακούγονται ως κακόγουστα αστεία τα επιχειρήματα όσων βγήκαν να υποστηρίξουν πως η διαρροή δεν έγινε από τη Βουλή, γιατί τα έγγραφα ήταν κωδικοποιημένα ως εμπιστευτικού χαρακτήρα και είχαν δοθεί μόνο: στους πολιτικούς αρχηγούς  δια χειρός και τα μέλη της επιτροπής Εσωτερικών. Όσοι ασχοληθήκαμε με το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ γνωρίζουμε πως γίνονται οι διαρροές. Κυρίως σε περιόδους «πολιτικής αγρανάπαυσης». Κυρίως όμως από ποιους. Γνωρίζουμε τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών και ΜΜΕ με  αντάλλαγμα την προβολή. Το καταριανό κανάλι έκανε τη δουλειά του. Εδώ κάναμε τη δουλειά μας για να μην δίνουμε όπλα να μας πολεμούν; 

*** Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται «εξαγωγή κατηγορώ» καθαρά κυπριακών θεμάτων για να γίνει με άνεση επανεισαγωγή και χαμός στο κομματικό σκηνικό με περισσότερη άνεση από ότι αν το θέμα έβγαινε σε κυπριακό μέσο ενημέρωσης. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται την υπόθεση με τις κατηγορίες σε βάρος του Γλαύκου Κληρίδη ότι ήταν «πράκτορας των Ναζί» Το σενάριο δόθηκε σε αθηναϊκή εφημερίδα. Κυπριακή εφημερίδα το αναδημοσίευσε επικαλούμενη έγγραφα/φωτοτυπίες που ποτέ δεν δημοσιεύθηκαν στο αθηναϊκό έντυπο.  Ο Κληρίδης χειρίστηκε την όλη υπόθεση με τη γνωστή του νηφαλιότητα. Κινήθηκαν αγωγές για λίβελλο και στις δύο εφημερίδες. Η κυπριακή εφημερίδα απολογήθηκε πολύ αργότερα για την κατασκευή των εγγράφων σε βάρος του Κληρίδη, ο οποίος και συνεργάστηκε όταν αναδείχθηκε στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον χώρο που ήταν πίσω από την πλεκτάνη που εξυφάνθηκε σε βάρος του.

*** Πάμε πίσω στα “Cyprus Papers”. Η «πώληση» κυπριακών διαβατηρίων γίνεται από πολύ συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών. Δικηγόρους – που ουκ ολίγες φορές είναι και πολιτικά πρόσωπα και βουλευτές-. Λογιστές και developers. Mέχρι σήμερα καταφέρνουν και μένουν στο απυρόβλητο…  Η καθαρότητα όμως αφορά όλους.  Κι όποιος κάθεται σε γυάλινο σπίτι δεν ρίχνει πέτρες…

ΠΗΓΗ: Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, 30 Αυγούστου 2020

 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire