ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 29 septembre 2020

Ο Μπους στην Αθήνα. Τότε ήταν ο πατέρας Μητσοτάκης





ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 1991

Οταν ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος είχε επισκεφθεί την Ελλάδα: Η Ακρόπολη, το «Ζήτω η Ελλάς» στη Βουλή και τα «dolmadakia» της Μαρίκας


Ήταν καλοκαίρι του 1991 όταν ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος θα γινόταν ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που θα επισκεπτόταν την Ελλάδα, έπειτα από τρεις και πλέον δεκαετίες.

Η πρόσκληση έγινε από τον τότε Ελληνα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Η ιστορική επίσκεψη του Τζορτζ Μπους στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουλίου 1991 και έγινε κάτω από  δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

.


Κατά την παραμονή του στη χώρα μας, ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος συναντήθηκε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή αλλά και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ενώ μίλησε και στη Βουλή των Ελλήνων.

Κατά την παραμονή του στη χώρα μας, ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος συναντήθηκε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή αλλά και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ενώ μίλησε και στη Βουλή των Ελλήνων.

Στην ιστορία μάλιστα έχει μείνει η ομιλία του στην Βουλή των Ελλήνων, όπου και μίλησε με τα θερμότερα λόγια για την Ελλάδα.

Στην ιστορία μάλιστα έχει μείνει η ομιλία του στην Βουλή των Ελλήνων, όπου και μίλησε με τα θερμότερα λόγια για την Ελλάδα.

Ο τότε Αμερικανός Πρόεδρος είχε δεσμευθεί για την ενίσχυση της ασφάλειας της Ελλάδας, ανακοινώνοντας τη μίσθωση δύο φρεγατών της κατηγορίας Knox και την παράδοση δέκα αεροσκαφών τύπου F-4E Phantom το καλοκαίρι και άλλων 18 εντός του φθινοπώρου. Στο τέλος είχε κλείσει την ομιλία του λέγοντας στα ελληνικά «Ζήτω Ελλάς».

Στο τέλος μάλιστα είχε κλείσει την ομιλία του λέγοντας στα ελληνικά «Ζήτω Ελλάς».

«Κανένας Αμερικανός δεν μπορεί να έρθει στην Αθήνα χωρίς να αισθάνεται ένα είδος ιερού δέους. Όλα όσα είναι οι Αμερικανοί, όλα όσα υποστηρίζουν, έχουν τις ρίζες τους εδώ, σε αυτή τη μεγάλη πόλη, σε αυτή τη μεγάλη χώρα, όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία», ήταν μερικά από τα λόγια του Μπους στην ομιλία του στην ελληνκή βουλή.

Εκτός από την Βουλή η Μπάρμπαρα και ο Τζορτζ Μπους επισκέφτηκαν την Ακρόπολη, όπου και φωτογραφήθηκαν με την οικογένεια Μητσοτάκη μπροστά από τον Παρθενώνα.

Εκτός από την Βουλή, η Μπάρμπαρα και ο Τζορτζ Μπους επισκέφτηκαν την Ακρόπολη, όπου και φωτογραφήθηκαν με την οικογένεια Μητσοτάκη μπροστά από τον Παρθενώνα.

Ο Τζορτζ Μπους ταξίδεψε και στην Κρήτη όπου και  συναντήθηκε με τα στελέχη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στη στρατιωτική βάση της Σούδας και επισκέφτηκε τους τάφους των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου στα Χανιά.

Αυτό πάντως που τον είχε αφήσει έκπληκτο ήταν οι μαγειρικές δεξιότητες της Μαρίκας Μητσοτάκη.

Ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε φιλοξενηθεί μαζί με την οικογένειά του στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη στα Χανιά.

Ο Μπους είχε μιλήσει πολλές φορές για τα  απίστευτα «dolmadakia» της συζύγου του τότε Έλληνα πρωθυπουργού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να είχε επίσης ενθουσιαστεί με το κρητικό ελαιόλαδο, που πήρε μαζί του στην Ουάσινγκτον.

Στις 29 Μαΐου του 2017, όταν έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Τζορτζ Μπους σε επίσημη ανακοίνωσή του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του αλλά και τη μεγάλη του εκτίμηση για τον Ελληνα πρωθυπουργό.

«Λυπήθηκα με την είδηση της απώλειας του πρώην συναδέλφου μου, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Εργαστήκαμε μαζί σε μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα, με σημαντικότερο όλων την απομάκρυνση των ιρακινών στρατευμάτων από το Κουβέιτ μετά την κτηνώδη εισβολή του 1990. Οταν έπρεπε να υπερασπιστούμε το διεθνές δίκαιο και τις αυστηρές κυρώσεις απέναντι στον Σαντάμ Χουσεΐν, ο φίλος μου ο Κωνσταντίνος ήταν βράχος. Η Μπάρμπαρα κι εγώ χαιρετίζουμε τη διά βίου δημόσια προσφορά του στην πολυαγαπημένη του Ελλάδα και αποστέλλουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Φωτογραφίες: AP
Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/news/462619/otan-o-tzortz-mpoys-o-presvyteros-eihe-episkefthei-tin-ellada-i-akropoli-zito-i-ellas

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire