ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 9 juillet 2021

Έφυγε από τη ζωή η Αγγελική Ιονάτος


 

Έφυγε από τη ζωή η γλυκύτατη Αγγελική Ιονάτος,ποιήτρια, τραγουδοποιός, τραγουδίστρια και κιθαρίστρια. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954 (22 Ιουνίου 1954). Εγκατέλειψε την Ελλάδα στη δικτατορία, σε ηλικία 13 ετών για να μετοικήσει στο Βέλγιο και από το 1981 να ριζώσει στο Παρίσι.
Μια ιδιαίτερη περίπτωση μουσικού, συνθέτριας και ερμηνεύτριας καθώς μελοποίησε και κοινώνησε στο γαλλικό κοινό ελληνική ποίηση, αλλά και τη Σαπφώ.
Ελύτης, Ρίτσος, Παλαμάς, Σαχτούρης, Βάρναλης, Καβάφης είναι ορισμένοι από τους ποιητές που είχε μελοποιήσει, δημιουργώντας τραγούδια ερμηνευμένα στα ελληνικά.και τα γαλλικά.
 
Πρόκειται πραγματικά για μια εξαιρετική φωνή, ποιητική, φιλοσοφημένη, με ευαισθησίες που κάλυπταν τον αρχαίο ελληνικό ποιητικό λόγο αλλά και τη νεοελληνική ποίηση. Και το κυριότερο μετέφερε την ελληνική ποιητική δημιουργία μέσω της μουσικής σε ένα ευρύτατο γαλλόφωνο κοινό από την Ευρώπη ως τη Βόρεια Αμερική-ειδικά στο Κεμπέκ και τον γαλλόφωνο Καναδά, αλλά και ευρύτερα στη παγκόσμια Γαλλοφωνία. Πρέσβειρα του ελληνικού πολιτισμού εις την ξένην.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire