ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 23 octobre 2022

Ο πόλεμος της γνώσης

 

Νέο τεχνολογικό «μπλόκο» στην Κίνα σχεδιάζουν οι ΗΠΑ

Οι περιορισμοί θα αφορούν την κβαντική υπολογιστική και το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης

Νέο τεχνολογικό «μπλόκο» στην Κίνα σχεδιάζουν οι ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν διερευνά τη δυνατότητα να επεκτείνει τους ελέγχους, που θα περιορίσουν περαιτέρω την πρόσβαση της Κίνας σε ορισμένες από τις σημαντικότερες νέες τεχνολογίες. Τα σχέδια που εξετάζει και τα οποία βρίσκονται σε αρχικό στάδιο αφορούν κυρίως την κβαντική υπολογιστική και το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον Λευκό Οικο που επέλεξαν να παραμείνουν ανώνυμες. Παράλληλα, εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας εξετάζουν πώς μπορούν να οριστούν τα κριτήρια για την επιβολή περιορισμών σε αυτές τις κατηγορίες τεχνολογίας, που βρίσκονται εν μέρει σε πολύ αρχικό στάδιο. Αν, πάντως, υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια θα προστεθούν στους περιορισμούς που ανακοινώθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου και σκόπευαν να πλήξουν τη δυνατότητα του Πεκίνου να αναπτύξει μικροεπεξεργαστές κατάλληλους για την ενσωμάτωσή τους σε όπλα ή σε συστήματα παρακολούθησης.

Οι ρυθμίσεις αυτές που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα περιορίζουν παράλληλα και τη συμμετοχή Αμερικανών πολιτών και κατοίκων των ΗΠΑ στις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας. Ζητούμενο για την Ουάσιγκτον είναι να περιορίσει τη δυνατότητα της Κίνας για την ανάπτυξη ορισμένων νέων τεχνολογιών στρατηγικής σημασίας στον ανταγωνισμό των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου για παγκόσμια κυριαρχία στην οικονομία και στην τεχνολογία.

Τον περασμένο μήνα, σε δημόσια ομιλία του γύρω από την τεχνολογία, την ανταγωνιστικότητα και την εθνική ασφάλεια, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν, αναφέρθηκε στις «τεχνολογίες που έχουν σχέση με τους υπολογιστές, συμπεριλαμβανομένων των μικροηλεκτρονικών, των κβαντικών συστημάτων ενημέρωσης και με την τεχνητή νοημοσύνη», και τόνισε πως αυτές θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο και θα έχουν «μεγάλη σημασία μέσα στην επόμενη δεκαετία». Προσέθεσε επιπλέον πόσο είναι καίριας σημασίας οι έλεγχοι του αμερικανικού κράτους στις εξαγωγές, γιατί αποβλέπουν στο «να διατηρήσει η χώρα όσο μεγαλύτερο προβάδισμα μπορεί» έναντι των αντιπάλων της. Σημειωτέον ότι η κβαντική υπολογιστική είναι ένας τομέας που βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο, αλλά έχει τη δυναμική να αυξήσει δραματικά την ισχύ και την ταχύτητα των υπολογιστών, καθιστώντας τους ικανούς να λύνουν προβλήματα πέραν της δυνατότητας που έχει τώρα η σύγχρονη γενιά υπολογιστών.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire