ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 16 février 2023

Χειραγώγηση των εκλογών

 

Η ισραηλινή φάρμα των χάκερ και η Ελλάδα

H χθεσινή κοινή αποκάλυψη 30 διεθνών MME, μεταξύ άλλων των The Guardian, Le Monde, Haaretz, Εl Pais, Der Spiegel και Radio France, ότι ισραηλινό δίκτυο αναλαμβάνει τη χειραγώγηση εκλογών σε πολλές χώρες του κόσμου, είναι μεν σοκαριστική, αλλά δεν θα έπρεπε να προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη. Το γεγονός ότι «φάρμες από τρολ» δρουν συντονισμένα στα σόσιαλ μίντια και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα γνωρίζουμε ότι συμβαίνει ήδη από την εποχή του δημοψηφίσματος για το Brexit 2016 και της ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές την ίδια χρονιά, όταν πρωτομάθαμε για την ύπαρξη της διαβόητης Cambridge Analytica. Aν διαβάσει όμως κανείς τις λεπτομέρειες του ρεπορτάζ, σκιαγραφείται η απόλυτη δυστοπία για το δημοκρατικό πολίτευμα. Χάκερ που διεισδύουν σε θεωρητικά ασφαλείς, κρυπτογραφημένες εφαρμογές, όπως το Telegram, και στέλνουν μηνύματα από τον λογαριασμό του θύματος, κακόβουλοι παίκτες που διαπομπεύουν και εκβιάζουν πολιτικούς, bots που στρατολογούνται για να διακινούν ψεύτικες ειδήσεις υπονομεύουν την ελεύθερη εκλογική διαδικασία. Δημιουργούνται, δε, ερωτήματα κατά πόσον μπορούν να εντοπιστούν τέτοιου είδους εκστρατείες.

Στην προσπάθειά του να προωθήσει τις υπηρεσίες του, ο επικεφαλής της ισραηλινής ομάδας εμφανίζεται να βαυκαλίζεται πως έχει ήδη παρουσία «στην Ελλάδα και στα Εμιράτα». Δεν θα έπρεπε να προβληματίσει τις ελληνικές αρχές αυτός ο ισχυρισμός, με δεδομένη ήδη την πολύκροτη υπόθεση του παράνομου λογισμικού Predator; Δημιουργείται η αίσθηση δηλαδή ότι η χώρα μας είναι ένα εργαστήριο νέων τεχνολογικών εργαλείων, στο οποίο πρώην στελέχη μυστικών υπηρεσιών πειραματίζονται με τους θεσμούς της χώρας. Είναι η Ελλάδα θωρακισμένη από τέτοιου είδους επιθέσεις στην κυβερνοασφάλεια, στο τηλεφωνικό απόρρητο και στην ιδιωτικότητα των πολιτών; Αν όχι, διατάχθηκε κάποια έρευνα σχετικά με το δημοσίευμα;

Τα δημοκρατικά αντανακλαστικά και τα θεσμικά αντίβαρα διασφαλίζουν πως δύσκολα μια χούφτα άνθρωποι σε ένα τσιμεντένιο κτίριο στο Τελ Αβίβ μπορεί να επηρεάσουν την έκβαση μιας αναμέτρησης στην Αθήνα. Μπορεί να αποδειχθεί τελικά πως η δραστηριοποίηση της ισραηλινής ομάδας στη χώρα μας δεν αφορά την εκλογική διαδικασία και σχετίζεται, π.χ., με ανταγωνιστικά επιχειρηματικά συμφέροντα ή συγκρούσεις συμμοριών της νύχτας. Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, θα έπρεπε να υπάρξει ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire