ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 29 mars 2023

Ο Χριστοδουλίδης στον ίδιο δρόμο με τον Αναστασιάδη

 

Πρώτη ρήξη Οδυσσέα με Χριστοδουλίδη

ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Πρώτη ρήξη Οδυσσέα με Χριστοδουλίδη
 
  Ο Φιλελεύθερος   

Η πρώτη ρήξη του Γενικού Ελεγκτή με τη νέα κυβέρνηση είναι γεγονός και μάλιστα ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης παραπέμπει τους κυβερνώντες στο Διεθνή Οργανισμό Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων (INTOSAI), θεωρώντας ότι απειλείται η ανεξαρτησία του.

Το θέμα που ανέκυψε αφορά την άρνηση του υπουργού Άμυνας Μιχάλη Γιωργάλλα (όπως και του προκατόχου του) να δώσει στοιχεία σχετικά με τα παιδιά αξιωματούχων, τα οποία υπηρετούν στο υπουργείo Άμυνας, περιλαμβανομένου και τέκνου Υπουργού της παρούσας κυβέρνησης καθώς και δεύτερου αξιωματούχου.

Ο Γενικός Ελεγκτής δεν θα περιοριστεί στην καταγγελία της κυβέρνησης στον INTOSAI, του οποίου θα ζητήσει την ταχεία παρέμβαση, αλλά θα εγείρει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Επιτροπή Επαφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Δεδομένου ότι η πλήρης εφαρμογή των προτύπων του INTOSAI είναι μέρος του κοινοτικού κεκτημένου, για το θέμα αυτό η Υπηρεσία μας θα ενημερώσει τόσο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εντός των επόμενων ημερών θα έχει συναντήσεις στην Κύπρο για το θέμα του κράτους δικαίου (rule of law), όσο και την Επιτροπή Επαφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποτελεί την αυτόνομη, ανεξάρτητη και μη πολιτική συνέλευση των επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και των Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων των 27 κρατών μελών της ΕΕ, της οποίας μάλιστα η Κύπρος θα προεδρεύει κατά το 2024. 

Το θέμα της ανεξαρτησίας είναι τόσο σημαντικό, ώστε ο INTOSAI έχει εγκαθιδρύσει τον μηχανισμό SIRAM (SAI Independence Rapid Advocacy Mechanism) για την ταχεία παρέμβαση σε χώρες στις οποίες απειλείται η ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Αυτό το μηχανισμό είχε χρησιμοποιήσει και η Υπηρεσία μας το 2020 και μέσω αυτού ο INTOSAI είχε εκδώσει στις 24.2.2021 τη γνωστή ανακοίνωσή του, με την οποία δικαιώθηκε πλήρως η Υπηρεσία μας. Τον ίδιο μηχανισμό σκοπεύουμε να ενεργοποιήσουμε άμεσα με σχετική ενημέρωση που θα διαβιβάσουμε».

Τα στοιχεία για τα παιδιά επωνύμων που υπηρετούν στο υπουργείο Άμυνας και στο ΓΕΕΦ «υπό ευνοϊκές και προνομιακές συνθήκες» (στο γραφείο του Υπουργού και γενικότερα στον όροφο που στεγάζεται η ηγεσία του Υπουργείου και του ΓΕΕΦ, όπως προσφορά καφέδων και άλλων αφεψημάτων κλπ) είχαν ζητηθεί περί το τέλος Σεπτεμβρίου του 2022 (επί προηγούμενης κυβέρνησης) χωρίς να δοθούν από τον τέως Υπουργό.

«Δυστυχώς, ο νέος υπουργός Άμυνας, μετά από συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποφάσισε να αρνηθεί και αυτός την πρόσβαση μας στα σχετικά στοιχεία. Το θέμα είναι εξόχως σοβαρό αφού, με βάση τα στοιχεία της καταγγελίας, από τον έλεγχο επηρεάζεται κρατικός αξιωματούχος και εν ενεργεία Υπουργός. Είναι, επίσης, σημαντικό ότι, εφόσον πρόθεσή μας ήταν να επεκτείνουμε τον έλεγχο μέχρι το 2020, αντικείμενο ελέγχου θα ήταν και η περίοδος που υπουργός Άμυνας ήταν ο νυν Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα», αναφέρει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire