ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 9 août 2023

Γεωπολιτικές ισορροπίες στην Αφρική

 

Εύφλεκτη Αφρική

Στρατιωτική επέμβαση των κρατών-μελών του ECOWAS στον Νίγηρα με στόχο την παλινόρθωση του ανατραπέντος καθεστώτος θα είναι άναμμα σπίρτου σε πυριτιδαποθήκη.

Μια σύγκρουση της Νιγηρίας ή και της Γαλλίας με τη Ρωσία στην Υποσαχάρια Αφρική θα θέσει εκτός ελέγχου τα ένοπλα φονταμενταλιστικά ισλαμικά κινήματα της περιοχής.

Η Ιστορία κάνει κύκλους καθώς μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991 οι ΗΠΑ και κάποιες πρώην αποικιακές δυνάμεις βρέθηκαν χωρίς αντίπαλο στην Αφρική. Η συνέχεια είναι γνωστή: η Δύση εγκατέλειψε την Αφρική στην τύχη της με τον κατάλογο των χρεοκοπημένων κρατών να αυξάνεται.

Πρώτα η Σομαλία, στη συνέχεια η Αιθιοπία και πιο πρόσφατα το Σουδάν συνθέτουν μια ευρύτερη περιοχή γύρω από το Κέρας της Αφρικής, όπου δεν υπάρχουν ούτε τα προσχήματα κρατικής συγκρότησης.

Τότε τα σοβιετικά μεταγωγικά μετέφεραν Κουβανούς στρατιώτες στην Αγκόλα, ενώ σήμερα τα ίδια αεροσκάφη μεταφέρουν τους μισθοφόρους της Βάγκνερ.

Ο Πριγκόζιν δεν κατάφερε να καταλάβει τη Μόσχα, αλλά με την παρουσία των δυνάμεών του στην Υποσαχάρια Αφρική λειτουργεί ως το μακρύ χέρι του μετασοβιετικού βαθέος κράτους.

Το μήνυμα του Κρεμλίνου από την Αφρική είναι σαφές: αν η πρώην ΕΣΣΔ δεν αναγνωρίζεται από τη Δύση ως ζώνη αποκλειστικής επιρροής της Ρωσίας, τότε δεν υπάρχει λόγος να σεβαστεί η Μόσχα την «πίσω αυλή» της Γαλλίας στην Αφρική.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire