Τομ Φρίντμαν στην «Κ»: Πάμε προς μια «βρώμικη» συμφωνία για την Ουκρανία
Γιατί Κίνα και Ρωσία θέλουν τον Τραμπ
– Να ξεκινήσω με την Ουκρανία. Πώς εξελίσσεται η κατάσταση; Υπάρχει προοπτική τερματισμού του πολέμου;
Γιατί Κίνα και Ρωσία θέλουν τον Τραμπ
– Να ξεκινήσω με την Ουκρανία. Πώς εξελίσσεται η κατάσταση; Υπάρχει προοπτική τερματισμού του πολέμου;
Τουρκία και Ισραήλ στήριξαν τους Αζέρους, ενώ η Ρωσία βλέπει να εξασθενεί η επιρροή της στην περιοχή
Τα αντιπλημμυρικά δεν γίνονται επειδή δεν έχουν εκλογικό όφελος
Ο Στέφανος Μάνος θα μπορούσε να απολαμβάνει τη συνταξιοδότησή του. Ογδόντα τριών ετών πλέον, με μια πολιτική σταδιοδρομία η οποία άφησε πίσω της χειροπιαστά επιτεύγματα που άντεξαν στον χρόνο, θα μπορούσε να περνάει ήσυχα τις ώρες στο σπίτι του στην Εκάλη με τη σύζυγό του – με την οποία την ημέρα που τον συνάντησε η «Κ» συμπλήρωνε 59 χρόνια γάμου. Ο ευπατρίδης πρώην πολιτικός όμως, για πολλά χρόνια σημαιοφόρος τής πάντα μειοψηφικής φιλελεύθερης παράταξης στη χώρα, ανησυχεί. Βλέπει την Ελλάδα τραγικά ανέτοιμη για τις νέες προκλήσεις και την κεντροδεξιά κυβέρνηση απρόθυμη να σπάσει αυγά. Και δεν ήταν ποτέ διατεθειμένος να παραμείνει σιωπηλός. Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συζήτησής μας, η πλήρης απομαγνητοφώνηση της οποίας θα απαιτούσε αρκετές σελίδες.
Κοντά σε συμφωνία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Ανατολική Θράκη βρίσκονται Άγκυρα και Πεκίνο, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας.
Κοντά σε συμφωνία για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου βρίσκονται η Τουρκία και η Κίνα, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ιστοχώρος Middle East Eye επικαλούμενος σχετικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.
Μάλιστα όπως αναφέρεται από την τουρκική πλευρά, οι εν λόγω πυρηνικές εγκαταστάσεις πρόκειται να ανεγερθούν στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης.
Πώς μια χώρα της κρίσης έφτασε να μην ξέρει τι να κάνει με... τόσα πολλά λεφτά
Δεκαπέντε χρόνια αφότου το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων ανάγκασε την Ιρλανδία να ζητήσει ένα πακέτο διάσωσης δισεκατομμυρίων ευρώ, η χώρα αντιμετωπίζει τώρα το αντίθετο πρόβλημα.
Εχει δημοσιονομικό πλεόνασμα-ρεκόρ και δεν ξέρει τι να κάνει όλα αυτά τα χρήματα που εισρέουν στα κρατικά ταμεία.
Διαβάστε τη συνέχεια στο Moneyreview.gr
Με αφορμή την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο «Κατάθεση» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΓΕΡΜΑΝΟΣ, η Κύπρια ποιήτρια Θάλεια Τάσου μιλάει στο SPEAKNEWS για την καταγωγή της και πόσο αυτή επηρεάζει το έργο της, για την ζωή της ως μετανάστρια στον Καναδά, για την παράλληλη ενασχόλησή της με την ζωγραφική και για το πως βλέπει η ίδια τις εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό.
Συνέντευξη: Ανδρέας Καρακόκκινος
Έζησες τα παιδικά σου χρόνια στο Καλοπαναγιώτη, ένα χωριό στο Τρόοδος, που τη δεκαετία του 60 ήταν από τα καλύτερα μέρη για καλοκαιρινές διακοπές. Λίγα λόγια για το Καλοπαναγιώτη του χτες και του σήμερα.
Παρόλο που και οι δύο γονείς μου κατάγονταν από τον Καλοπαναγιώτη γεννήθηκα και έζησα τα παιδικά μου χρόνια στον Πάνω Αμίαντο όπου εργαζόταν ο πατέρας μου ως υγειονομικός επιθεωρητής στο μεταλλείο Αμιάντου. Εκεί έζησα μέχρι την ηλικία των 10 περίπου χρόνων. Εκεί πήγα στο δημοτικό σχολείο μέχρι την τετάρτη τάξη. Φυσικά τα καλοκαίρια και τις διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα τα περνούσαμε στον Καλοπαναγιώτη. Μετά μετακομίσαμε με την μητέρα στον Καλοπαναγιώτη, μετά τον θάνατο του πατέρα της, για να βοηθά την γιαγιά στις γεωργικές εργασίες καθώς ήταν μοναχοκόρη. Έτσι τελείωσα εκεί το δημοτικό σχολείο και αργότερα φοίτησα στο Γυμνάσιο Πεδουλά.
Η Ελλάδα μπορεί να καίγεται, μπορεί να πνίγεται, αλλά το τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου έχει στρωθεί για καλά σύμφωνα με τους αμερικανικούς σχεδιασμούς.
Η επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Άγκυρα έδωσε το έναυσμα μιας νέας προσπάθειας για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Θα είναι η πολλοστή φορά τα τελευταία πενήντα χρόνια. Όλοι οι Έλληνες πρωθυπουργοί της Μεταπολίτευσης, άλλος λίγο και άλλος πολύ, προσπάθησαν να φτάσουν σε μια συμφωνία με την Τουρκία, χωρίς όμως να πετύχουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα.
Μόλις πριν από δύο μήνες, πολλοί στη Δύση πίστευαν ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν θα μπορούσε να μετατοπισθεί από την υπερβολικά στενή σχέση του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ερντογάν είχε εγκάρδια συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν, η Τουρκία επέτρεψε σε Ουκρανούς στρατιωτικούς διοικητές που βρίσκονταν στην Τουρκία να επιστρέψουν στο πεδίο της μάχης, εξοργίζοντας το Κρεμλίνο. Τέλος, η Αγκυρα ήρε τις ενστάσεις της, επιτρέποντας στη Σουηδία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε και στο παρελθόν. Το ανθρωπάκι όμως του Τσίρκα παραμένει πάντα επίκαιρο! Επίκαιρο με τις ατέρμονες συζητήσεις του ρωμέικου σε Αθήνα και Λευκωσία, επίκαιρο με όσα συμβαίνουν γύρω μας, τοπικά και παγκόσμια. Έχουμε βέβαια την καθημερινή σχεδόν επίκληση του Καβάφη σε αυτές τις συζητήσεις αλλά νομίζω και ο Τσίρκας είναι πάντα επίκαιρος. Μόνο που λίγοι τον γνωρίζουν!
Το άρθρο αναδημοσιεύεται αναθεωρημένο.
Στην κλασσική μυθιστορηματική τριλογία του, Ακυβέρνητες Πολιτείες, ο Στρατής Τσίρκας παρουσιάζει ανάμεσα στα άλλα εμβληματικά πρόσωπα της τριλογίας και το Ανθρωπάκι όπως ονομάζει ένα καθοδηγητικό στέλεχος του παράνομου κομματικού μηχανισμού της Μέσης Ανατολής. Είναι ένα πρόσωπο που ενσαρκώνει τον δογματισμό, ένας επαναστάτης που πιστεύει πως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.