ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 9 décembre 2023

Βασανιστήριο σε δημόσια θέα: Έγδυσαν Παλαιστίνιους αιχμαλώτους υπό την απειλή όπλων

 

gaza

Βίντεο που δημοσιοποιήθηκε από ισραηλινά μέσα δείχνει τη μεταχείριση που επιφυλάσσεται για τους Παλαιστίνιους

Βασανιστήριο σε δημόσια θέα: Έγδυσαν Παλαιστίνιους αιχμαλώτους υπό την απειλή όπλων

Σε βίντεο που δημοσιεύθηκε από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης παρατίθεται ένα ακόμη τεκμήριο βαρβαρότητας κατά του παλαιστινιακού λαού από το ισραηλινό κράτος. Οι εικόνες είναι αποκαλυπτικές και δείχνουν τον ισραηλινό στρατό να έχει στοιβάξει στη σειρά δεκάδες Παλαιστίνιους αιχμαλώτους στη μέση του δρόμου σε περιοχή στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, με άλλους να είναι όρθιοι και άλλους να βρίσκονται καθιστοί.

Πρόκειται για σκηνικό που μοιάζει μοιάζει να παίρνει την έμπνευσή του από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας, των στρατοπέδων συγκέντρωσης και εκτελέσεων, με τους Παλαιστίνιους αμάχους στην προκειμένη να μην δέχονται δίκαιη μεταχείριση όπως ορίζει το Διεθνές Δίκαιο για τους αιχμαλώτους πολέμου, ενώ επανειλημμένα έχουν γίνει καταγγελίες για καταπάτηση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Το βίντεο, που δημοσιεύθηκε στις 7 Νοεμβρίου και προφανώς καταγράφηκε από τον ισραηλινό στρατό, τραβήχτηκε στην πόλη Beit Lahia μετά από μια ισραηλινή εκστρατεία μαζικών συλλήψεων εναντίον κατοίκων και εκτοπισμένων σε πολλά κτίρια κατοικιών και δύο σχολεία που διευθύνονται από την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA).

To Middle East Eye μίλησε με συγγενείς των αιχμαλώτων, αυτόπτες μάρτυρες και κατοίκους της περιοχής όπου σημειώθηκε το περιστατικό.

Σοκάρουν οι μαρτυρίες

«Οι κάτοικοι τριών κτιρίων που ανήκουν στην οικογένεια Kahlout συνελήφθησαν, [συμπεριλαμβανομένων] των αδελφών μου, των ξαδέρφων μου και άλλων εκτοπισμένων από την οικογένεια που είχαν βρει καταφύγιο στην περιοχή μας», δήλωσε ο δημοσιογράφος Mohammed al-Kahlout, ο οποίος έχει εκτοπιστεί στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.

«Συνέλαβαν περίπου 40 άτομα, μπορούσα να αναγνωρίσω 12 από αυτούς στις φωτογραφίες και τα βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα social media», είπε.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ζητήθηκε από όλους όσοι βρίσκονταν στα κτίρια και ήταν άνω των 15 ετών να παραδοθούν στις ισραηλινές δυνάμεις.

Οι οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων ανδρών, γυναικών και παιδιών, αναγκάστηκαν να υπακούσουν. Κρατήθηκαν όλοι από τους στρατιώτες για μερικές ώρες, προτού απελευθερωθούν τα γυναικόπαιδα ενώ οι άνδρες διατάχθηκαν να γδυθούν και να στηθούν σε ουρές στο δρόμο.

Ενώ ισραηλινές πηγές ανακοίνωσαν ότι οι συλληφθέντες ήταν μέλη παλαιστινιακών ένοπλων φατριών, κατάλογος αιχμαλώτων που έλαβε το Middle East Eye, καθώς και μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, δείχνουν ότι οι συλληφθέντες είναι ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, δάσκαλοι σε σχολεία της UNRWA, μαθητές σχολείων, εργαζόμενοι και υπάλληλοι της Παλαιστινιακής Αρχής.

Παλαιστίνιοι επιστρέφουν στη βόρεια Γάζα καθώς τα ισραηλινά τανκς μπλοκάρουν τον δρόμο στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023. | AP Photo/Mohammed Dahman

Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν ο 58χρονος Darwish al-Gherbawi, διευθυντής ενός σχολείου της UNRWA, ο 25χρονος Ahmed Akram Mohammed Lubbad, δάσκαλος σε σχολείο της οργάνωσης αρωγής. ο 15χρονος Youssef Khaled Mohammed Lubbad, μαθητής σχολείου, ο 35χρονος Tamer Omar Surour, κουρέας, ο 43χρονος Atiya Faye Lubbad, ράφτης, ο 35χρονος Ibrahim Abdul-Raouf Lubbad, μηχανικός υπολογιστών και φοιτητές πανεπιστημίου: οι 19χρονοι Abdullah Akram Lubbad, Abdul-Rahman Abdul-Raouf Lubbad, και Hamza Jamil Lubbad, καθώς και ο 22χρονος Jihad Abdul-Raouf Lubbad.

Ισραηλινοί στρατιώτες στη Γάζα | AP Photo/Victor R. Caivano

Μία κάτοικος κτιρίου που εκκενώθηκε από τους IDF είπε ότι οι στρατιώτες είχαν χτυπήσει τις πόρτες τους με τον υποκόπανο των όπλων τους για να αναγκάσουν τους κατοίκους να ανοίξουν.

«Μας καλούσαν, χρησιμοποιώντας μικρόφωνα, να κατέβουμε. Ακούσαμε τις φωνές, αλλά δεν ξέραμε ότι ήταν ο στρατός. Οι στρατιώτες ανάγκασαν τους άνδρες να βγάλουν τα ρούχα τους και να περιμένουν στο δρόμο», είπε ζητώντας να κρατήσει την ανωνυμία της.

«Στη συνέχεια άρχισαν να περιφέρονται στα κτίρια και να τα εκκενώνουν το ένα διαμέρισμα μετά το άλλο. Χτυπούσαν δυνατά τις πόρτες. Όταν έφτασαν στο σπίτι μας, οι άνδρες της οικογένειας μάς είπαν να σιωπήσουμε για να μας αφήσουν και να φύγουν. Φοβηθήκαμε ότι μπορεί να ανατινάξουν τα σπίτια.

Κρατήσαμε μια λευκή σημαία και βγήκαμε έξω. Πήραν τους άνδρες και μας είπαν να καθίσουμε στις σκάλες οι γυναίκες. Ανάγκασαν τους άνδρες να βγάλουν τα ρούχα τους και μας διέταξαν να πάμε στο σχολείο. Ο πατέρας μου είναι ακόμα μαζί τους», συνέχισε.

Την Πέμπτη, η ραδιοτηλεοπτική αρχή του Ισραήλ δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός έχει φυλακίσει περίπου 700 Παλαιστίνιους από τη Λωρίδα της Γάζας και τους έχει θέσει σε διοικητική κράτηση από τις 7 Οκτωβρίου.

Δεν περιλαμβάνουν τον άγνωστο αριθμό ατόμων που πέρασαν τα σύνορα με το Ισραήλ και κρατήθηκαν στην αρχή του πολέμου.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire