ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 17 décembre 2010

Έγκριση Προϋπολογισμού στην Κύπρο

Ψήφος για την επόμενη μέρα
Έγκριση Προϋπολογισμού με το βλέμμα σε μισθούς - συντάξεις
ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Φωτογραφία
Πράσινο φως έλαβε αργά χθες το βράδυ, με 33 ψήφους υπέρ και 17 εναντίον, ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2011, έπειτα από τρεις μέρες συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, που εν μέσω δύσκολων στιγμών για την κυπριακή οικονομία ενισχύθηκαν οι φωνές επίκρισης για την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, ακόμη και από βουλευτές-μέλη της συγκυβέρνησης. Αναλυτικότερα, τον Προϋπολογισμό ψήφισαν το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, ενώ κατά ψήφισαν ο ΔΗΣΥ, το ΕΥΡΩΚΟ και οι Οικολόγοι. Τα κοινοβουλευτικά κόμματα, προτού κληθούν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά του Προϋπολογισμού, με εξαίρεση το ΑΚΕΛ, τάχθηκαν υπέρ σειράς τροπολογιών που κατέθεσαν ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ.
Μεταξύ άλλων, οι τροπολογίες που έλαβαν θετική ψήφο από την Ολομέλεια εισηγούνται την τροποποίηση του νομοσχεδίου που αφορά στην απαγόρευση προσλήψεων για κάλυψη έκτακτων αναγκών στο κυπριακό Δημόσιο, που αποτέλεσε τροπολογία του ΔΗΣΥ. Ειδικότερα, η τροπολογία που ψηφίστηκε προβλέπει ότι καμία δαπάνη δεν διενεργείται για την πρόσληψη πρόσθετου έκτακτου προσωπικού για εποχικές ανάγκες και πρόσθετων προσώπων για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει κατά ανώτατο όριο της δεκαπέντε εργάσιμες μέρες. Η τροπολογία ψηφίστηκε με 32 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον.
Εξάλλου, η Ολομέλεια ψήφισε με 27 ψήφους υπέρ, 18 εναντίον και με 5 αποχές την τροπολογία του ΔΗΚΟ που αφορούσε την αναστολή πλήρωσης κενών θέσεων εργασίας πρώτου διορισμού στο κυπριακό Δημόσιο κατά τη διάρκεια του 2011.
Από τα κονδύλια που τα κόμματα πάγωσαν κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνεδρίας ξεχωρίζει η εισήγηση για ενημέρωση και συγκατάθεση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών προτού διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη από κονδύλι συνολικής αξίας 700 χιλιάδων ευρώ που αφορά την ενοικίαση ιδιωτικού αεροπλάνου εκ μέρους της Κυβέρνησης για τις ανάγκες της Προεδρίας και του Προεδρικού. Η τροπολογία κατατέθηκε από μέρους του ΔΗΣΥ και του ΕΥΡΩΚΟ και ψηφίστηκε με 31 ψήφους υπέρ, 18 εναντίον και 1 αποχή.
Αναλυτικότερα, ο Προϋπολογισμός του επόμενου χρόνου, έτσι όπως κατατέθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, προβλέπει συνολικές δημόσιες δαπάνες 8,0 δισ. ευρώ και έσοδα 5,9 δισ. ευρώ.
Αναφορικά με το σύνολο των εσόδων, έτσι όπως περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό, η μεγαλύτερη μερίδα αναμένεται να προέλθει από τους έμμεσους φόρους που θα ανέλθουν στα 2,9 δισ. ευρώ με τα έσοδα από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας να προϋπολογίζονται στο 1,8 δισ. ευρώ και να είναι αυξημένα κατά 10,9%, σε σύγκριση με τον Προϋπολογισμό του 2010.
Εξάλλου, τα έσοδα από άμεση φορολογία προβλέπεται να ανέλθουν στα 2,0 δισ. ευρώ, με τον φόρο εισοδήματος από νομικά πρόσωπα να φθάνει στα 690,0 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων να ακολουθούν με 668,3 εκατ. ευρώ.
Σε σχέση με τις δαπάνες, το μεγαλύτερο έξοδο για το κρατικό πορτοφόλι αναμένεται να αναδειχθεί και κατά τη διάρκεια του 2011 οι δαπάνες προσωπικού, που θα ανέλθουν στα 2,7 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 5,0%, σε σύγκριση με τον Προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους. Συγκεκριμένα, το σύνολο των αποδοχών των υπαλλήλων του κυπριακού Δημοσίου αναμένεται να ανέλθει στα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ οι συντάξεις και τα φιλοδωρήματα θα φθάσουν στα 518,9 εκατ. ευρώ.
Πάντως, η επόμενη μέρα της ψήφισης του Προϋπολογισμού βρίσκει την Κυβέρνηση αντιμέτωπη με τις δεσμεύσεις της, τόσο έναντι του κόμματος της συμπολίτευσης ,του ΔΗΚΟ, για άνοιγμα διαλόγου σε σχέση με το κρατικό μισθολόγιο και το συνταξιοδοτικό, όσο και έναντι των υποχρεώσεων της χώρας μας έναντι των Βρυξελλών, λαμβάνοντας υπόψη ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται υπό καθεστώς επιτήρησης.
Κυβερνώσα Βουλή με το έτσι θέλω
ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ
Κάποιοι επιχειρούν να καταστήσουν τη το νομοθετικό Σώμα κυβερνώσα Βουλή, σημείωσε στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης. Αναφερόμενος στην πρόθεση των υπολοίπων κομμάτων να σταυρώσουν όλες τις κενές θέσεις, διερωτήθηκε αν αυτό το πράγμα συνάδει με το ρόλο του Σώματος. Αφού, όπως είπε, σχεδόν πλέον κάθε κονδύλι πριν διενεργηθεί η δαπάνη θα περνά από τη Βουλή. Γίνεται, συνέχισε, προσπάθεια κάποιων να ακυρώσουν τη δυνατότητα των σημερινών κυβερνώντων να κυβερνήσουν. Αναφερόμενος στο πακέτο των μέτρων της Κυβέρνησης για εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, είπε ότι είναι ισοζυγισμένο και επιχειρεί δίκαιη κατανομή των συνεπειών της κρίσης. Ο κ. Κατσουρίδης πρόσθεσε πως ακούστηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις για αντιμετώπιση της κρίσης, όμως δεν υπήρξε καμία αναφορά για τη φορολόγηση του πλούτου. Προσθέτοντας ότι η ενότητα στον λαό επιτυγχάνεται με τη δίκαιη κατανομή και ανακατανομή του εθνικού εισοδήματος και τη δίκαιη κατανομή των βαρών, είπε ότι από τα 17 δισ. του εθνικού εισοδήματος, τα 8,5 δισ. καρπούται το 8% του πληθυσμού και το 92% τα υπόλοιπα. Υπενθύμισε ότι υπήρξε επιχειρηματολογία για διάκριση στη φορολόγηση των σπιτιών με βάση τα τετραγωνικά μέτρα, είπε πως πρέπει να βρεθεί τρόπος για φορολόγηση των δυόμισι δισ. λιρών που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό και ανέφερε ότι κάποτε πρέπει να συζητηθεί η φορολόγηση των τόκων.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire