ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 17 février 2013

Απειλές για την Κύπρο

ΠΡΟ «ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΩΝ» ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Fast track μνημόνιο και για το Κυπριακό

Σε εργαλείο τιθάσευσης της Κύπρου επιχειρείται να μετατραπεί από τους Ευρωπαίους το Μνημόνιο, το οποίο θα κληθεί να υπογράψει ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου που θα αναδειχθεί από τις προεδρικές εκλογές, ο πρώτος γύρος των οποίων πραγματοποιείται σήμερα στην Κύπρο.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, που έχει σταθερό προβάδισμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις, φιλοδοξεί να εκλεγεί Πρόεδρος από την πρώτη Κυριακή.
Ο Νίκος Αναστασιάδης, που έχει σταθερό προβάδισμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις, φιλοδοξεί να εκλεγεί Πρόεδρος από την πρώτη Κυριακή.
Ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύεται η εξάντληση κάθε χρονικού περιθωρίου για την έγκριση του δανεισμού της Κύπρου και η επιβολή όρων που υπονομεύουν τους βασικούς πυλώνες της κυπριακής οικονομίας (χρηματοπιστωτικό τομέα και φυσικό αέριο) εμφανίζουν το Μνημόνιο ως μηχανισμό για να παρθεί η ρεβάνς τόσο για την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν όσο και για την απόφαση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ με άλυτο το Κυπριακό πρόβλημα και παρά το «βέτο» της Τουρκίας.
Ο Νίκος Αναστασιάδης, πρόεδρος του ΔΗΣΥ, έχοντας σταθερό προβάδισμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ενδέχεται αναλόγως της αποχής να αναδειχθεί Πρόεδρος ίσως και από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και να μη χρειασθεί η επανάληψη της διαδικασίας την επομένη Κυριακή.

Ακέφαλο το Κέντρο
Ο Σταύρος Μαλάς, υποψήφιος του ΑΚΕΛ, και ο Γιώργος Λιλλήκας θα δώσουν μάχη για τη δεύτερη θέση, η οποία για τον δεύτερο θα αποτελέσει ένα σημαντικό πεδίο για ένα νέο εγχείρημα ανασύνθεσης του κεντρώου χώρου, που είναι ακέφαλος μετά την απώλεια του Τάσσου Παπαδόπουλου και την αποστρατεία του Βάσου Λυσσαρίδη.
Fast track μνημόνιο και για το Κυπριακό
Το ενδιαφέρον όμως όλων περισσότερο από το προεξοφλημένο αποτέλεσμα της κάλπης στρέφεται στο Μνημόνιο, το οποίο θα πρέπει ο νέος Pρόεδρος να διαπραγματευτεί και να συνυπογράψει μέσα στον Μάρτιο, πριν οδηγηθεί η Κύπρος σε χρεοκοπία. Οι όροι που θέτουν καθημερινά οι υποψήφιοι δανειστές δείχνουν την πρόθεσή τους να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα αντίστασης της Λευκωσίας.
Η εντολή του Eurogroup για έλεγχο του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος από ιδιωτική ανεξάρτητη διεθνή ελεγκτική εταιρεία είναι κάτι που δεν θα μπορούσε να δεχθεί εύκολα καμία κυρίαρχη χώρα, πολύ περισσότερο εάν η οικονομία της σε μεγάλο βαθμό στηριζόταν στον τραπεζικό τομέα. Ομως ο στόχος είναι περισσότερο η τρομοκράτηση των ξένων, κυρίως Ρώσων καταθέτων, ώστε να εγκαταλείψουν το νησί και να καταφύγουν πιθανόν σε ασφαλέστερους προορισμούς, σε γερμανικές ή βρετανικές τράπεζες.
Γιώργος Λιλλήκας
Γιώργος Λιλλήκας
Δεν είναι τυχαίο ότι στο μείζον ερώτημα της εξασφάλισης της βιωσιμότητας του κυπριακού χρέους επιχειρείται να δοθούν απαντήσεις που στήνουν την Κύπρο στα «έξι βήματα».
Ειδικό ταμείο
Η διαρροή των Financial Times για ενδεχόμενο «κούρεμα» ιδιωτικών επενδύσεων και καταθέσεων ταρακούνησε τη Λευκωσία, καθώς το δημοσίευμα ήρθε λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη δήλωση του νέου προέδρου του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ ότι η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να εξασφαλιστεί με τη δημιουργία ειδικού ταμείου, στο οποίο θα καταλήγουν όλα τα έσοδα από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου...
Σταύρος Μαλάς
Σταύρος Μαλάς
Η διαπραγμάτευση ή, ακριβέστερα, η επιβολή του Μνημονίου στη Λευκωσία υπό ασφυκτικούς όρους και με την απειλή της στάσης πληρωμών έχει κρίσιμες οικονομικές και πολιτικές συνέπειες. Με την κατεδάφιση του χρηματοπιστωτικού τομέα και τον έλεγχο του φυσικού αερίου ακυρώνεται το «οικονομικό θαύμα» που ακολούθησε στο νησί μετά την τουρκική εισβολή, το οποίο εξασφάλισε την επιβίωσή του, ενώ πολιτικά οδηγούμαστε εκβιαστικά σε λύση του Κυπριακού με βασικό γνώμονα την εξυπηρέτηση στρατηγικών συμφερόντων της Τουρκίας και σε «κούρεμα» της ισχύος που θεωρούν ότι χάρισαν οι Ευρωπαίοι στην Κύπρο με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
Απειλείται με υποθήκευση ο φυσικός πλούτος του νησιού
Βασική προϋπόθεση για το παραπάνω σχέδιο είναι η επίλυση του Κυπριακού, το οποίο επανέρχεται δυναμικά στην ατζέντα λόγω και της προσπάθειας αλλαγής πορείας στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου, ο οποίος άμεσα απειλείται με «υποθήκευση», προκειμένου να εξασφαλιστεί ο δανεισμός από την τρόικα, σε δεύτερη φάση κινδυνεύει να μετατραπεί σε παγίδα για μια λύση του Κυπριακού χειρότερη από το πλαίσιο του σχεδίου Ανάν και η εκμετάλλευσή του να γίνει με τρόπο που να εξυπηρετεί τελικά τα στρατηγικά συμφέροντα της ίδιας της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν.
Οι διεθνείς μεσολαβητές διακριτικά έχουν παγώσει τις συνομιλίες για το Κυπριακό, καθώς οι χαμηλοί τόνοι και η στροφή του ενδιαφέροντος προς την οικονομία διευκολύνει την επανεμφάνισή τους αμέσως μετά τις εκλογές. Το γεγονός ότι ο Νίκος Αναστασιάδης, που δεν έχει κρύψει τις (υπερβολικά) μετριοπαθείς θέσεις του για το Κυπριακό και για τις σχέσεις με την Τουρκία, είναι το φαβορί των εκλογών και η συγκυρία της απόλυτης κατάρρευσης της διαπραγματευτικής ισχύος της Κύπρου λόγω της οικονομικής κρίσης δημιουργούν ένα «θετικό» υπόβαθρο για την ανάληψη fast track πρωτοβουλίας για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν και των παραχωρήσεων που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΑΚΕΛ.
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Η Κύπρος όμηρος της επαναπροσέγγισης Τουρκίας - Ισραήλ
Ακόμη ένα ανησυχητικό σημάδι έφτασε μόλις την Παρασκευή, καθώς το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας επιβεβαίωσε πληροφορίες που είχαν δημοσιεύσει ισραηλινά ΜΜΕ, ότι παρά τη διπλωματική κρίση στις σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ έχουν υπάρξει παρασκηνιακές επαφές, με το Τελ Αβίβ να αναζητά τη συνεργασία της Αγκυρας για τη μεταφορά του φυσικού αερίου του προς τις αγορές της Ευρώπης. Σύμφωνα με τις διαρροές, οι επαφές έγιναν από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ του Ισραήλ, Χαρέλ Λόκερ, και εκπρόσωπο της εταιρείας DELEK, η οποία κατέχει μεγάλο ποσοστό του γιγαντιαίου κοιτάσματος Λεβιάθαν στην ισραηλινή ΑΟΖ και την περασμένη εβδομάδα απέκτησε επισήμως μερίδιο και στο κυπριακό Οικόπεδο 12.
Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία επισήμως θέτει ως προϋπόθεση την ομαλοποίηση των πολιτικών σχέσεων με το Ισραήλ, είναι προφανές ότι ένα τέτοιο σχέδιο αποτελεί μεγάλο δέλεαρ για την τουρκική κυβέρνηση, που έτσι θα αποκτήσει πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας και συγχρόνως θα περιορίσει τις στρατηγικές συνέπειες από την ανακάλυψη πολύ μεγάλων αποθεμάτων υδρογονανθράκων σε δύο χώρες με τις οποίες είτε δεν έχει καθόλου διπλωματικές σχέσεις όπως είναι η Κύπρος είτε έχει εχθρικές, όπως το Ισραήλ. Είναι προφανές ότι μια τέτοια εξέλιξη θα συμπαρασύρει και την Κύπρο, η οποία σχεδόν θα υποχρεωθεί να διαθέσει το φυσικό αέριό της για εξαγωγή μαζί με το ισραηλινό φυσικό αέριο, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού προς την Τουρκία και από εκεί προς την Ευρώπη. Πρόκειται περί σχεδίων τα οποία φυσικά ακυρώνουν για την Κύπρο το στρατηγικό πλεονέκτημα που της έχουν προσδώσει οι ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της, καθώς η εκμετάλλευση των πόρων αυτών θα εξαρτάται πλέον μόνιμα και πλήρως από την Τουρκία. Δυστυχώς αυτές οι ιδέες ευδοκιμούν και στη Λευκω?σία, καθώς υπέρ ενός τέτοιου ενδεχόμενου έχει ταχθεί και ο Νίκος Αναστασιάδης.
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΓΚΥΡΑΣ ΜΕ ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΝΕΥΡΑ
Τα πρώτα σημάδια της πίεσης που θα ασκηθεί την επομένη των εκλογών είναι ήδη ορατά. Η Τουρκία, έχοντας αποκτήσει πλέον δικό της ερευνητικό σκάφος, ξεπερνά τα εμπόδια που υπήρχαν για την πραγματοποίηση ερευνών σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ (που δεν ανελάμβαναν ξένες εταιρείες ερευνών). Η Αγκυρα, με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον περασμένο Απρίλιο, έχει παραχωρήσει δύο άδειες ερευνών δυτικά της Κύπρου σε περιοχές που θεωρεί ως τουρκική υφαλοκρηπίδα, οι οποίες όμως υπερκαλύπτουν την κυπριακή ΑΟΖ. Συγχρόνως για ολόκληρη σχεδόν την κυπριακή ΑΟΖ στο νότιο τμήμα του νησιού το ψευδοκράτος έχει παραχωρήσει παράνομες άδειες ερευνών στην κρατική τουρκική ΤΡΑΟ. Με αυτές τις «άδειες» πιθανότατα θα επιχειρηθεί από την Αγκυρα να δοκιμαστούν πρόωρα οι δυνάμεις και οι αντιστάσεις του νέου Πρόεδρου της Κύπρου
Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
nmeletis@pegasus.gr

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire