ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 5 mars 2013

Η λεηλασία των κρατικών κυπριακών αρχείων


Τα διάφορα αρχεία και οι… «κασιούες» του Προεδρικού

Ο Γλαύκος Κληρίδης και η κυβέρνηση του δεν άφησαν τίποτε!

Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Θα συμφωνήσουμε με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφια. Το αρχείο του κράτους είναι η έντυπη και ένσαρκη ιστορία της Κύπρου. Τα επίσημα έγγραφα αποτυπώνουν τις κυβερνητικές ενέργειες, διαχρονικά, σε μια πληθώρα θεμάτων, ζητημάτων και προβλημάτων. Δι’ αυτών τεκμηριώνονται οι αποφάσεις, οι δράσεις, οι εξελίξεις, οι επιπτώσεις από την άσκηση της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής.
Υποδεχόμενος, την περ. Πέμπτη, τον νέο Πρόεδρο, ο Δ. Χριστόφιας αναφέρθηκε και στο αρχείο του Προεδρικού και επισήμανε στον Ν. Αναστασιάδη ότι η κυβέρνηση Κληρίδη δεν άφησε αρχεία. «Ο Τάσσος Παπαδόπουλος μού παραπονέθηκε», είπε ο Δ. Χριστόφιας, «ότι, όταν ανέλαβε Πρόεδρος, δεν βρήκε τίποτε». Επιβεβαιώνουμε τα πιο πάνω. Δύο περίπου μήνες πριν από τον αδόκητο θάνατό του, ο γράφων συνάντησε τον Τ. Παπαδόπουλο στο γραφείο του, στο πλαίσιο έρευνας που κάναμε για τη διατριβή μας επί του σχεδίου Ανάν.


Ο μ. Τάσσος μάς αποκάλυψε πως, την επομένη της ορκωμοσίας του, μετέβη με τον Αλ. Μαρκίδη στην πρώτη συνάντηση με τον κατοχικό Ταλάτ, στην παρουσία του ανεκδιήγητου Ντε Σότο, για την επανέναρξη των συνομιλιών. Όταν άρχισαν να συζητούν, ο Τάσσος ζήτησε τα σχετικά έγγραφα από τον Αλ. Μαρκίδη και αυτός του απάντησε ότι δεν είχε τίποτε… Μετά την εκλογή Τάσσου στην προεδρία, το 2003, στις εφημερίδες δημοσιεύτηκε και δεν διαψεύστηκε ότι, μακαρίτης τώρα, υπουργός του Γλ. Κληρίδη κόμπασε πως:
Πριν φύγει από το Προεδρικό «έκαψε ένα σπίτι έγγραφα»! Με σημείωμά μας, τότε, ζητήσαμε την άμεση αντίδραση του Γεν. Εισαγγελέα για τη σύλληψη του υπουργού. Ουδέν έγινε. Όπως δεν έγινε ούτε και πρόσφατα, όταν δημοσιεύτηκε (από την «Αλήθεια») πως, λειτουργοί της απελθούσας κυβέρνησης, για μέρες έκαιγαν έγγραφα. Γι’ αυτό το κάψιμο, ο Δ. Χριστόφιας οφείλει εξηγήσεις, όπως ζητά από τον Γλ. Κληρίδη.
Το ζήτημα παραμένει: Ο μεν Δ. Χριστόφιας ισχυρίζεται -και φαίνεται να έχει δίκαιο- ότι ο Γλ. Κληρίδης δεν άφησε κανένα έγγραφο στο Προεδρικό. Ο δε Αναστασιάδης ισχυρίζεται ότι «έστειλε 50-55 κιβώτια». Πού είναι; Ο πλέον συνεπής στην τήρηση αρχείου, διά της καταγραφής των πάντων, ήταν ο μ. Τάσσος. Το γνωρίζω εξ ιδίας πείρας. Το επιβεβαιώνει και το Κέντρο Μελετών «Τάσσος Παπαδόπουλος».
Με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο για διαμειφθέντα σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, στις 8/3/2012 το Κέντρο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διασαφήνιζε: «Στη διάρκεια της θητείας του Τάσσου Παπαδόπουλου λειτουργούσε στο προεδρικό μέγαρο το άρτια οργανωμένο και στελεχωμένο από δημόσιους υπαλλήλους Αρχείο του Προεδρικού Μεγάρου, το οποίο ανταποκρινόταν με επάρκεια στις ανάγκες του Προέδρου της Δημοκρατίας και όλων των στελεχών και υπηρεσιών που υπάγονταν στην προεδρία. Το αρχείο του Προεδρικού Μεγάρου παραδόθηκε εξολοκλήρου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις 28 Φεβρουαρίου 2008».
Επίσης, λίγες μόνο βδομάδες μετά την αποχώρησή του από την προεδρία, ο Τάσσος παρέδωσε αυτόβουλα στο Προεδρικό, το πρωτότυπο υλικό του προσωπικού αρχείου του, που ο ίδιος και οι συνεργάτες του τηρούσαν με συνέπεια κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του. Το θέμα του Προεδρικού και ειδικά του Κρατικού Αρχείου είναι μέγα. Πρώην Πρόεδροι, υπουργοί, βουλευτές, κρατικοί αξιωματούχοι έχουν στην κατοχή τους πλήθος επισήμων εγγράφων.
Παρανομούν! Κανονικά, πρέπει να διωχθούν επειδή άρπαξαν και οικειοποιήθηκαν κρατική περιουσία και πλούτο. Αναμένουμε, λοιπόν, από τους υπευθύνους του Κρατικού Αρχείου να απαιτήσουν από όλους, έστω και τώρα, τάχιστη επιστροφή όλων των εγγράφων που παράνομα κατέχουν. Είναι η ιστορία μας.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire