Eurogroup: Ραντεβού τέλη Μαρτίου για την Κύπρο
Δεν κατέληξαν στο «πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», συμφωνία στα τέλη Μαρτίου
Οι υπουργοί Οικονομικών της
ευρωζώνης συνεχίζουν να ελπίζουν ότι θα ολοκληρώσουν τις
διαπραγματεύσεις σχετικά με την δανειακή σύμβαση της Κύπρου εντός του
μηνός, είπε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ νωρίτερα
σήμερα, ενόψει του συμβουλίου τους που άρχισε αργά το μεσημέρι.
«Θα πρόκειται για μία συμφωνία η οποία θα περιέχει μέτρα σταθεροποίησης, τόσο για την Κύπρο όσο και για την ευρωζώνη ως σύνολο», επισήμανε ο Ντάισελμπλουμ στις δηλώσεις του Βρυξέλλες.
«Πιθανότατα θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία τον Μάρτιο, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε», είπε ο Ντάισελμπλουμ. Χαιρέτισε το ότι υπάρχει «μια νέα κυβέρνηση με την οποία μπορούμε να εργαστούμε για να βρούμε μια λύση».
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα για τις λεπτομέρειες σχετικά με την δανειακή σύμβαση της Κύπρου, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν δεσμευμένοι στην προσπάθεια ολοκλήρωσης μιας συμφωνίας ως τα τέλη του Μαρτίου, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ προς δημοσιογράφους του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς πριν από λίγο.
«Η ανακοίνωση (του Γιούρογκρουπ) θα αναφέρει ότι επίκειται η σύναψη συμφωνίας ως τα τέλη του Μαρτίου, εν τούτοις δεν υπήρξε πρόοδος σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του προγράμματος» διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και μεταρρύθμισης του τραπεζικού τομέα, μέτρα που θα απαιτηθούν σε αντάλλαγμα για τον δανεισμό, υποστήριξε ο ένας από τους εμπλεκόμενους στις διαπραγματεύσεις αξιωματούχους, μιλώντας στο πρακτορείο και ζητώντας να μην κατονομαστεί.
Καταθέτες
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και οι θεσμοί της ΕΕ δεν έχουν έως σήμερα καταλήξει σε συμφωνία για το εάν, πώς και σε ποιο ποσοστό θα κληθούν να συμμετέχουν οι καταθέτες των τραπεζών στην 'διάσωση' της κυπριακής οικονομίας, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι πεπεισμένοι ότι μια συμφωνία για ένα σχέδιο διάσωσης της Κύπρου μπορεί να επιτευχθεί έως το τέλος Μαρτίου, αν και κάποιες λεπτομέρειες θα πρέπει να επιλυθούν, δήλωσαν σήμερα ανώτατοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης.
Ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι υπουργοί είναι έτοιμοι να βοηθήσουν το νησί της Μεσογείου να εξυγιάνει την οικονομία του, και ειδικά τον υπερτροφικό τραπεζικό του τομέα.
"Συμφωνήσαμε να θέσουμε ως στόχο μια πολιτική στήριξη του προγράμματος για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου", είπε ο Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στο πακέτο διάσωσης, το οποίο πρόκειται να ανέλθει σε περίπου 17 δισ. ευρώ.
Αφαιρώντας ένα από τα επίμονα εμπόδια για μια συμφωνία, ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι νέες κυπριακές αρχές έχουν συμφωνήσει για μια ανεξάρτητη αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο οι κυπριακές τράπεζες εφαρμόζουν τους νόμους κατά του ξεπλύματος χρήματος. Αυτό είναι πιθανό να κατευνάσει τη Γερμανία, η οποία έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στο νησί.
Από την πλευρά του, ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν καλωσορίσει την έλευση του νέου υπουργού Οικονομικών της Κύπρου και έχουν εκφράσει την ελπίδα να συνεχιστούν οι συζητήσεις κάτι το οποίο θα γίνει.
Αυτή είναι η ημερήσια διάταξη, δεν θα ληφθούν αποφάσεις για την Κύπρο σήμερα, τόνισε. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών σημείωσε ακόμη ότι στο Γιούρογκρουπ θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην Κύπρο, κυρίως για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και για τη διαφάνεια.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν τόνισε ότι οι συζητήσεις για την Κύπρο είναι δύσκολες, υπογραμμίζοντας πως θέση του Δουβλίνου είναι ότι θα πρέπει να ληφθεί απόφαση σύντομα. "Δεν έχω ακούσει ότι έχει αλλάξει θέση το ΔΝΤ, δεν υπάρχει άρνηση επί της αρχής, ωστόσο το ΔΝΤ θεωρεί ότι δεν πληρούνται ακόμη οι προϋποθέσεις, ώστε το Διοικητικό του Συμβούλιο να λάβει απόφαση για συμμετοχή στο πρόγραμμα", είπε ο Μ. Νούναν.
Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος ανέφερε ότι η απόφαση για την Κύπρο θα ληφθεί πολύ σύντομα και ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει μια νέα κυβέρνηση που έχει δεσμευτεί για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική σταθεροποίηση.
Η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαρκεί από τον Ιούνιο της περασμένης χρονιάς και πρόσφατα περιπλέχθηκε λόγω των ανησυχιών που εκφράστηκαν, ειδικά από πολιτικούς στη Γερμανία, ότι η νήσος αποτελεί ένα χρηματοοικονομικό κέντρο ξεπλύματος χρήματος και φορολογικό παράδεισο. Οι προεδρικές εκλογές που έφεραν στην εξουσία τον συντηρητικό Νίκο Αναστασιάδη επίσης καθυστέρησαν την διαδικασία.
Οι υπουργοί Οικονομικών θα συναντήσουν για πρώτη φορά επίσημα σήμερα τον Μιχάλη Σαρρή, τον νέο υπουργό Οικονομικών της Κύπρου. Ο απελθών Κύπριος υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως η νήσος διαθέτει κεφάλαια που διαρκούν ως τον Μάιο.
Το Σαββατοκύριακο, ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Όλι Ρεν προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υποτιμηθούν τα προβλήματα της Κύπρου, η οικονομία και οι δανειακές ανάγκες της οποίας έχουν πολύ μικρότερο μέγεθος από εκείνες της Ελλάδας, της Πορτογαλίας ή της Ιρλανδίας. «Εάν η Κύπρος βίωνε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, η συνέπεια θα ήταν πιθανότατα η έξοδός της από την ευρωζώνη» και αυτό θα αναζωπύρωνε την κρίση χρέους, είπε ο Ρεν στο περιοδικό Spiegel.
Εξάλλου ένας διπλωμάτης της ΕΕ που ζήτησε να μην κατονομαστεί επισήμανε ότι «η μετάδοση (της κρίσης) δεν είναι θέμα μεγέθους μιας χώρας. Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, αλλά έφερε την ευρωζώνη στο χείλος της κατάρρευσης».
Για το ίδιο θέμα εκφράστηκε το Σαββατοκύριακο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ταγκεσπίγκελ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δηλώνοντας πως υπάρχουν «επιχειρήματα» για να θεωρηθεί πως η Κύπρος έχει «μια συστημική σημασία». Το πρόβλημα της Κύπρου «δεν είναι εύκολο» να λυθεί αλλά μπορεί να βρεθεί μια «αρμόζουσα» λύση, πρόσθεσε.
Διαβουλεύσεις
Η νέα κυβέρνηση της Κύπρου, η οποία πρέπει να αντιμετωπίσει την
πρωτοφανή οικονομική κρίση εν μέσω αρνητικού κλίματος στην ΕΕ, δίνει
σήμερα στο Eurogroup το πρώτο της «τέστ» δια του υπουργού Οικονομικών
Μιχάλη Σαρρή. Ήδη, ο Μ. Σαρρής πραγματοποιεί από χθες εντατικές
διαβουλεύσεις με ομολόγους του και άλλους παράγοντες της Ευρωζώνης.
Λόγω των καθυστερήσεων της προηγούμενης κυβέρνησης αναφορικά με το
μνημόνιο, ο Κύπριος υπουργός θα βρεθεί σήμερα αντιμέτωπος με ένα
δύσπιστο ακροατήριο, με υψηλές προσδοκίες για τη βούληση της νέας
κυβέρνησης. Η συζήτηση θα δείξει πόσος ακόμη χρόνος θα χρειαστεί για να
καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις τρόικας-Λευκωσίας και τα ποια είναι τα
εμπόδια που απομένουν, τα οποία βασικά επικεντρώνονται στο ξέπλυμα
χρήματος και τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» Κύπρου, η 15η Μαρτίου,
ημέρα της Εαρινής Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ίσως να είναι
και το τέλος της διαδικασίας, με ένα έκτακτο Eurogroup, στη συνέχεια, να
έρχεται να επικυρώσει τη συμφωνία κορυφής για την Κύπρο.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν δηλώσει ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο υπουργός Οικονομικών, η Λευκωσία έχει τέσσερις προτεραιότητες:
α. Οι συνομιλίες με την τρόικα θα πρέπει να επαναληφθούν σύντομα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας πριν από το τέλος του Μαρτίου. Η παράταση της διαπραγμάτευσης πέραν του Μαρτίου προσκρούει στις δανειακές ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας και ειδικότερα στην αποπληρωμή ενός ομολόγου 1,4 δισ. ευρώ στις αρχές Ιουνίου.
β. Το πρόγραμμα της ευρωπαϊκής βοήθειας θα πρέπει να επιτρέψει μία σημαντική χρηματοπιστωτική, δημοσιονομική και διαρθρωτική προσαρμογή. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αλλαγών στο κατ΄αρχήν κείμενο του μνημονίου, που αποδέχθηκε ο τέως πρόεδρος Χριστόφιας.
γ. Η συμφωνία θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη στενή επιτήρηση των μέτρων κατά του ξεπλύματος χρήματος και υπέρ της χρηματοπιστωτικής διαύγειας και της εφαρμογής τους.
δ. Η βιωσιμότητα του προγράμματος, όπου το κενό παραμένει μεγάλο, με τις διαρροές και τις τοποθετήσεις περί «κουρέματος» καταθέσεων να μην αποτελούν την κοινή συνιστάμενη των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά αποτέλεσμα του εσωτερικού πολιτικού παιχνιδιού στη Γερμανία. Το μέγεθος του προγράμματος, σε σύγκριση με το ΑΕΠ της Κύπρου, είναι τόσο μεγάλο και κάποιος πρέπει να πληρώσει γι' αυτό πέραν των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης. Στην ατζέντα του Eurogroup υπάρχει ως θέμα και η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire