Κατά της φοροδιαφυγής
Η σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ενωσης χάραξε μια πολιτική κατά της φοροδιαφυγής, της φυγής κεφαλαίων και των κάθε τύπου φορολογικών παραδείσων. Πιο συγκεκριμένα, υιοθέτησε δέσμη πέντε μέτρων για τα οποία ανακοίνωσε και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, ο χρόνος θα καταδείξει τα όρια της δυναμικής των συγκεκριμένων μέτρων, τις πιθανές καθυστερήσεις στην εφαρμογή τους, καθώς και τα απρόβλεπτα εμπόδια στην υιοθέτησή τους. Διότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν και καθυστερήσεις και εμπόδια.
Είναι παλαιά και συνήθης πρακτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εκπονεί φιλόδοξα σχέδια και να αναγκάζεται στο τέλος να χαμηλώνει τον πήχυ.
Η αξιοπιστία ωστόσο της πρωτοβουλίας της Ε.Ε. υπονομεύεται και από άλλους παράγοντες. Πρώτον, το κοινωνικό σκάνδαλο που προκαλεί η πληθώρα των υποθέσεων απάτης και φοροδιαφυγής, στις οποίες πρωταγωνιστούν υπουργοί, καλλιτέχνες τραπεζίτες και άλλοι διάσημοι. Δεύτερον, οι εντεινόμενες πιέσεις από πλευράς της κοινής γνώμης που έχει απαυδήσει διαπιστώνοντας ότι οι προσπάθειες για την πάταξη της φοροδιαφυγής μεταφράζονται σε περικοπές των κοινωνικών δαπανών και σε αυξηση των φόρων για τους πολλούς.
FT (Financial Times)
«Γύπες» των χωρών
Η συνήθης τιμωρία μικρών χωρών που δεν πλήρωναν τα χρέη τους στις μεγάλες δυνάμεις παλαιότερα ήταν οι κανονιοφόροι. Τον περασμένο αιώνα, αντιθέτως, τα κράτη πτώχευαν χωρίς να τιμωρούνται ουσιαστικά. Αυτό άρχισε να αλλάζει το 1994, όταν ο Αμερικανός επενδυτής Κένεθ Νταρτ έσυρε τη Βραζιλία στα δικαστήρια, πολεμώντας την αναδιάρθρωση του χρέους της. Ο Νταρτ τυπικά έχασε, αλλά έφτιαξε μια μικρή περιουσία, καθώς η Βραζιλία συνέχισε να εξυπηρετεί το χρέος της. Η επιτυχία του ήταν η αρχή αυτού που ονομάστηκε «επενδυτικά κεφάλαια γύπες». Πρόσφατα οι «γύπες» σημείωσαν νίκες εις βάρος της Αργεντινής και της Ελλάδας, γέρνοντας την πλάστιγγα της ισχύος από τις χώρες στους πιστωτές. Το ΔΝΤ ανησυχεί ότι τα hedge funds έχουν πάρει θάρρος και θα αρχίσουν να δημιουργούν όλο και περισσότερα προβλήματα στη διαδικασία των αναδιαρθρώσεων. Οι δικαστικές νίκες του επενδυτικού κεφαλαίου Elliott Management εις βάρος της Αργεντινής και το θέαμα της Ελλάδας που αποπληρώνει στο ακέραιο τα hedge funds, μπορούν να οδηγήσουν και άλλους πιστωτές να αρνηθούν τη συμμετοχή σε μελλοντικές αναδιαρθρώσεις. Γι’ αυτό και το ΔΝΤ εξετάζει μεθόδους αναθεώρησης της διαδικασίας των αναδιαρθρώσεων.
Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 24/05/2013
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire