Το 37% των εργοδοτών δεν βρίσκει κατάλληλο προσωπικό
Tης Χριστίνας Κοψίνη
Πορείες ασύμπτωτες φαίνεται να διαγράφουν όσοι αναζητούν επιμόνως εργασία με τις επιχειρήσεις που αναζητούν ταλαντούχους εργαζόμενους. Οσο παράδοξο κι αν φαίνεται σε συνθήκες υψηλής ανεργίας, στην Ελλάδα το 37% των εργοδοτών εκφράζει δυσκολία στην ανεύρεση του κατάλληλου προσωπικού για τις θέσεις εργασίας που προσφέρονται.
Oμως, το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο για την Ελλάδα, στην ετήσια «έρευνα έλλειψης ταλέντου» που διεξάγει παγκοσμίως η ManpowerGroup, είναι ότι η απόσταση των επιχειρησιακών αναγκών - προσφοράς δεξιοτήτων, αυξήθηκε κατά 14 μονάδες σε σχέση με πέρυσι και κατατάσσεται 3 μονάδες πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Ελλειμμα Σύμφωνα, δε, με τις απαντήσεις που έδωσαν οι ερωτώμενοι εργοδότες, για πέμπτη συνεχή χρονιά στην Ελλάδα καταγράφεται σημαντικό έλλειμμα επαγγελματικής εμπειρίας (60%), επαγγελματικών δεξιοτήτων (25%) και διαθέσιμων υποψηφίων (17%). Οι μεγαλύτερες δυσκολίες καταγράφονται στην ανεύρεση «επαγγελματιών πωλητών» και στα «υψηλόβαθμα στελέχη», τα οποία μάλιστα, ως ειδικότητα, αναβαθμίστηκαν στη δεύτερη θέση της λίστας των περιζήτητων ειδικοτήτων.
Το «προσωπικό για λογιστήρια», οι «διευθυντές πωλήσεων» και οι «μηχανικοί» είναι, επίσης, ορισμένες από τις ειδικότητες σε έλλειμμα.
Οι ανάγκες των πελατών Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 54% των Ελλήνων εργοδοτών εκτίμησαν ότι οι θέσεις εργασίας που παραμένουν κενές έχουν από μέτρια έως υψηλή επίπτωση στην ικανότητα της επιχείρησης να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πελατών της.
Μάλιστα, το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά αυξημένο (κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες) σε σχέση με πέρυσι.
Πάντως, το ερώτημα για τα ευρήματα που αφορούν την Ελλάδα παραμένουν: Γιατί σε συνθήκες υψηλής προσφοράς εργασίας παρατηρείται έλλειψη ταλέντων στις επιχειρήσεις: «Τα προηγούμενα χρόνια, στην προσπάθειά τους να προσαρμοστούν στις δυσμενείς συνθήκες, νόμιζαν ότι έμαθαν να επιτυγχάνουν περισσότερα με λιγότερα» επισημαίνει η κ. Βενετία Κουσία, διευθύνουσα σύμβουλος της ManPower στην Ελλάδα.
«Στην πραγματικότητα, η δυσκολία ανεύρεσης των καταλληλότερων συμβαίνει όλο και περισσότερο γιατί αλλάζουν οι συνθήκες της αγοράς εργασίας» επισημαίνει η κ. Ρεβ. Πιτσίκα, επικεφαλής της εταιρείας επιλογής στελεχών «People for Business». Και προσθέτει: «Εχει αλλάξει ο προσδιορισμός του τι σημαίνει ταλέντο, ως σύνολο δεξιοτήτων. Οι επιχειρήσεις δεν αναζητούν, απλώς, κάποιον να κάνει καλά τη δουλειά του, αλλά να συνδυάζει πολλές πλευρές μαζί, την ευελιξία, την προσαρμογή στην εξωστρέφεια της επιχείρησης, τη χρήση των social media για την προβολή του προϊόντος κι αλλά πολλά στοιχεία».
Παγκοσμίως Παγκοσμίως, το ποσοστό των εργοδοτών που σημείωσε έντονη δυσκολία στην ανεύρεση εξειδικευμένου προσωπικού, ανήλθε στο 35% (1 ποσοστιαία αύξηση από την έρευνα του 2012).
Τη μεγαλύτερη δυσκολία στην ανεύρεση κατάλληλου προσωπικού, παγκοσμίως,σύμφωνα με την έρευνα, αντιμετωπίζουν οι εργοδότες στην Ιαπωνία (85%), στη Βραζιλία (68%), στην Ινδία (61%), στην Τουρκία (58%) και στο Χονγκ Κονγκ (58%).
Αντιθέτως, πρόβλημα ανεύρεσης ταλέντων δεν φαίνεται να απασχολεί τους Ισπανούς (3%), τους Ιρλανδούς (3%), τους Νοτιοαφρικανούς (6%), τους Ολλανδούς (9%) και τους Τσέχους (9%) εργοδότες.
Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 29/05/2013
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire