Τρίτη συνεχόμενη νύχτα πυρπολήσεων αυτοκινήτων και συγκρούσεων νεαρών με την αστυνομία ήταν η προχθεσινή στα προάστια της Στοκχόλμης. Αφορμή για τις ταραχές φέρεται ότι στάθηκε η δολοφονία 69χρονου οπλισμένου μετανάστη από την αστυνομία.
Περίπου τριάντα οχήματα πυρπολήθηκαν, ένα αστυνομικό τμήμα δέχθηκε επίθεση, ενώ ζημιές υπέστησαν δύο σχολικά κτίρια και ένα πολιτιστικό κέντρο. Οκτώ άτομα προσήχθησαν, ενώ έγινε μία σύλληψη.
Τα πρώτα δύο βράδια, οι ταραχές περιορίζονταν στα βόρεια προάστια, ενώ την Τρίτη επεκτάθηκαν σε προάστια δυτικά και νοτίως της σουηδικής πρωτεύουσας. «Φοβάμαι μη χειροτερέψει η κατάσταση, μη γίνουμε σαν τη Γαλλία», είπε κάτοικος του προαστίου Κίστα – οι πυρπολήσεις οχημάτων είναι συνήθεις στα πέριξ των γαλλικών μεγαλουπόλεων.
Οι ταραχές ξεκίνησαν την Κυριακή στο Χούσμπι, προάστιο 11.000 κατοίκων, οι οποίοι είναι σε ποσοστό 80% μετανάστες πρώτης ή δεύτερης γενιάς. Στις 13 Μαΐου, η αστυνομία είχε σκοτώσει μετανάστη 69 ετών, του οποίου η εθνικότητα δεν έχει γίνει γνωστή, καθώς αυτός κρατούσε ματσέτα και βρισκόταν σε ταραγμένη ψυχική κατάσταση. Η οργάνωση Μεγκαφόν, που εκπροσωπεί τους νέους των προαστίων, υποστηρίζει ότι η σουηδική αστυνομία επιδεικνύει ρατσιστική συμπεριφορά έναντι των μεταναστών.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και δεν θα είναι και η τελευταία», δήλωσε ο Ραμί αλ Χαμίσι, εκπρόσωπος του Μεγκαφόν, στην εφημερίδα The Local. «Βλέπουμε την κοινωνία να διχάζεται όλο και περισσότερο, τα οικονομικά και κοινωνικά χάσματα να γίνονται όλο και βαθύτερα».
«Στο Χούσμπι υπάρχει οργή που κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου. Ο κόσμος θέλει μακροπρόθεσμες λύσεις στα κοινωνικά προβλήματα αντί για αυξημένη αστυνομική προστασία», είπε ο διευθυντής τοπικής εφημερίδας, Ρουζμπέχ Τζαλάγιε. «Οι λόγοι είναι απλοί. Ανεργία, στέγαση, έλλειψη σεβασμού από την αστυνομία. Για να αρχίσουν οι ταραχές χρειάζεται μία αφορμή και αυτή ήταν ο θάνατος του 69χρονου».
«Ομάδες νεαρών ανδρών νομίζουν ότι μπορούν και πρέπει να αλλάξουν την κοινωνία διά της βίας», είπε ο πρωθυπουργός Φρέντρικ Ρέινφελντ. «Ας είμαστε σαφείς. Αυτό δεν θα περάσει. Δεν θα μας κυβερνήσει η βία».
Κοινωνικός αποκλεισμός Η υπουργός Δικαιοσύνης Μπεατρίς Ασκ υπογράμμισε ότι κατανοεί «γιατί πολλοί άνθρωποι που ζουν σε αυτά τα προάστια είναι ανήσυχοι και οργισμένοι. Ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι σοβαρή αιτία πολλών προβλημάτων, αυτό το κατανοούμε».
Το κάποτε φημισμένο σουηδικό κοινωνικό μοντέλο άρχισε να μεταρρυθμίζεται από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, ενώ οι ρυθμοί αύξησης της ανισότητας στη χώρα είναι οι μεγαλύτεροι στον ΟΟΣΑ.
Χθες στους δρόμους του Χούσμπι επικρατούσε ηρεμία και πολλά καταστήματα λειτούργησαν κανονικά, παρά τα σπασμένα τζάμια.
Πηγή: www.kathimerini.gr/Reuters
Δημοσιεύτηκε στις 23/05/2013
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire