Η Γερμανία παρακολουθούσε επί μακρόν τις ΗΠΑ
Το κτίριο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών στο Βερολίνο.
Η υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού της Γερμανίας παρακολουθούσε «επί χρόνια» πολλές εταιρείες και κυβερνήσεις των ΗΠΑ, μεταξύ αυτών και τον Λευκό Οίκο, ανέφερε σε χθεσινό άρθρο του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) κατασκόπευε «από το 1998 έως το 2006 πολλούς τηλεφωνικούς αριθμούς και εσωτερικά φαξ του Λευκού Οίκου», αναφέρει στην τελευταία του έκδοση το περιοδικό, επικαλούμενο «έγγραφα» τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του.
Σύμφωνα με το Der Spiegel, η BND διέθετε έναν κατάλογο «με 4.000 επιλογείς» (αριθμούς τηλεφώνων ή φαξ, ηλεκτρονικές διευθύνσεις) που της επέτρεπαν να παρακολουθεί «αμερικανικούς στόχους», μεταξύ αυτών, τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών.
Γερμανοί πράκτορες παρακολουθούσαν επίσης αμερικανικές εταιρείες, όπως η Lockheed, η NASA, η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), πολλά πανεπιστήμια, ακόμη και την πολεμική αεροπορία, τους πεζοναύτες και την υπηρεσία αμυντικών πληροφοριών στο εσωτερικό του Πενταγώνου, αλλά και τις υπηρεσίες στρατιωτικών πληροφοριών. Περισσότερες από εκατό ξένες πρεσβείες στην Ουάσιγκτον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το αμερικανικό γραφείο του Αραβικού Συνδέσμου επίσης ήταν στο στόχαστρο της BND.
Συνεργασία BND - NSA
Τον Μάρτιο του 2015 είχε αποκαλυφθεί η συνεργασία μεταξύ της BND και της αμερικανικής NSA, για λογαριασμό της οποίας Γερμανοί παρακολουθούσαν πολλούς στόχους σε συμμαχικές τους χώρες. Μάρτυρες της BND κατέθεσαν στην επιτροπή ότι η αναζήτηση μέσω επιλογέων εξυπηρετεί διαφανείς στόχους, όπως είναι η μάχη κατά της τρομοκρατίας ή ο εντοπισμός όπλων μαζικής καταστροφής. Στον αντίποδα, η αντιπολίτευση είναι πεπεισμένη ότι η υπηρεσία διενεργούσε πολιτικά υποκινούμενη κατασκοπεία, που δεν έχει καμία σχέση με τρομοκρατία και υπερβαίνει κατά πολύ την αποστολή της. Yπενθυμίζεται ότι το 2002, όταν η NSA δεν ήταν ακόμη σίγουρη ότι η Αγκελα Μέρκελ επρόκειτο να γίνει καγκελάριος της Γερμανίας, υπέκλεπτε τις συνομιλίες της, όπως και τις συνομιλίες άλλων κορυφαίων στελεχών στη Γερμανία και αλλού, και τις αποθήκευε σε βάσεις δεδομένων από όπου θα μπορούσαν να ανακληθούν αργότερα, αν χρειαζόταν. Δεν είναι σαφές πόσο συχνά η υπηρεσία αναζήτησε τις συνομιλίες αυτές στις βάσεις δεδομένων της και αν τις αναζήτησε.
Η ίδια η BND δεν ήθελε να πάρει επισήμως θέση για τη διαδικασία. Ο πρόεδρός της Μπρούνο Καλ, επί ένα χρόνο επικεφαλής της υπηρεσίας, παρέπεμψε στο μέλλον. «Το ερώτημα ποιον μπορεί να παρακολουθεί η BND και ποιον όχι δεν θα υπόκειται απλώς σε μια αυστηρότερη διαδικασία αδειοδότησης, αλλά και σε έναν εξαιρετικά φιλόδοξο έλεγχο». Για τον μεγάλο συνασπισμό στη Γερμανία ελάχιστο ρόλο διαδραματίζουν οι παρακολουθήσεις εις βάρος Αμερικανών, όπως προκύπτει από τη σχετική έκθεση της επιτροπής, η οποία θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στην Μπούντεσταγκ.
Σε ένα κεφάλαιο που συντάχθηκε από κοινού από τη συντηρητική παράταξη και τους Σοσιαλδημοκράτες διαψεύδεται ότι οι ΗΠΑ αποτελούσαν στόχο κατασκοπείας της Γερμανίας.
Πηγή: www.kathimerini.gr
Δημοσιεύτηκε στις 23/06/2017
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire