Αβγά
Τα ασπράδια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ενώ οι κρόκοι έχουν βιταμίνες, μέταλλα και διάφορα ισχυρά θρεπτικά συστατικά. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που μπορούν να προστατεύσουν την όραση, καθώς και μια θρεπτική ουσία για τον εγκέφαλο που ονομάζεται χολίνη. Σημειωτέον, το ότι η καθημερινή τους κατανάλωση προκαλεί αύξηση της χοληστερίνης έχει αποδειχθεί μύθος.
Αλόη
Τα ενεργά συστατικά της μπορούν να βοηθήσουν στα πάντα, από την πέψη και το ανοσοποιητικό σύστημα, ως την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα και τη χοληστερόλη. Τα ένζυμα και οι ίνες που περιέχει μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν να απορροφηθούν καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά από άλλα τρόφιμα.
Βρόμη
Ξεχωρίζει για τη μεγάλη περιεκτικότητά της σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μεταλλικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, με ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό και συγκεκριμένα στο καρδιαγγειακό σύστημα (αντιοξειδωτική δράση, μείωση χοληστερόλης), το πεπτικό (μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου), στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου και του σωματικού βάρους, αλλά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
Γιαούρτι
Tα βακτήρια που περιέχει αποκαθιστούν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, που είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και την αποφυγή γαστρεντερικών προβλημάτων. Όσοι τρώνε συχνά γιαούρτι, διατρέχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Iδιαίτερα ευεργετική είναι η κατανάλωση γιαουρτιού όταν ένα άτομο παίρνει αντιβιοτικά, τα οποία καταστρέφουν τη φυσική χλωρίδα του εντέρου. Bοηθάει ιδιαίτερα στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, καθώς προσφέρει μεγάλο αίσθημα κορεσμού, δίνοντας λίγες θερμίδες.
Καρότα
Τα καρότα περιέχουν βιταμίνη C και φυλλικό οξύ, ένα συνδυασμό που τα καθιστά ισχυρή διατροφική ασπίδα κατά των λοιμώξεων του αναπνευστικού, από το κοινό κρυολόγημα έως το άσθμα. Ο συνδυασμός αυτός καταπολεμά, επίσης την περιοδοντίτιδα (κατά την οποία υπάρχει τυπικά ανεπάρκεια αυτών των δύο βιταμινών) και ακόμα τις γενετικές ανωμαλίες, που πυροδοτούνται από ανεπάρκεια φυλλικού οξέος. Ο φώσφορος στα φύλλα του καρότου (τα οποία μπορούν στη μαγειρική να αντικαταστήσουν τον μαϊντανό) αποτελεί καλή πηγή ενέργειας για το νευρικό σύστημα. Τα καρότα αποτελούν επίσης πλούσια πηγή σιδήρου, ενώ ο χυμός τους προσφέρει στον οργανισμό εύκολα απορροφούμενο κάλιο.
Καρύδια
Η κατανάλωση καρυδιών μετά από ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικό λίπος φαίνεται να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία στις αρτηρίες από τις βραχυπρόθεσμες βλάβες του ζωικού λίπους, σε σύγκριση με το ελαιόλαδο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of the American College of Cardiology». Επιπλέον, η αργινίνη που περιέχουν αυξάνει την παραγωγή νιτρικού οξέος, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της ευκαμψίας των αρτηριών, μειώνοντας την πιθανότητα παρουσίασης θρόμβων. Έτσι, περιορίζεται ο κίνδυνος για εγκεφαλικά επεισόδια και έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Μύρτιλα
Τα μύρτιλα έχουν θετική επίδραση στο «μεταβολικό σύνδρομο» (συνδυασμός παχυσαρκίας, υπέρτασης και αντίστασης στην ινσουλίνη), που ευθύνεται για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νόσων. Προστατεύουν από τον διαβήτη, καθώςκάνουν ευκολότερη τη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, συνεπώς εμποδίζουν την πρόωρη γήρανση. Ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, τονώνουν τη μνήμη και βελτιώνουν την όραση.
Ντομάτες
Το λυκοπένιο, που περιέχουν οι ντομάτες, έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καθώς εξουδετερώνει την καταστροφική επίδραση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό. Τα αποτελέσματα της κατανάλωσης λυκοπενίου έχουν επανειλημμένως μελετηθεί σε ανθρώπους και έχουν δείξει ότι προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του προστάτη, του πρωκτού, του μαστού, του ενδομητρίου, των πνευμόνων και του παγκρέατος.
Όσπρια
Τα όσπρια αποτελούν μια εξαιρετική τροφή για τον άνθρωπο, πυκνή σε θρεπτικά συστατικά, πλούσια σε φυτικές ίνες πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες που περιέχουν, αν και είναι κατώτερες σε βιολογική αξία από αυτές του κρέατος, είναι εντούτοις πολύ ανώτερες από όλα τα άλλα φυτικά τρόφιμα. Τα όσπρια περιέχουν επίσης υδατάνθρακες βραδείας απορρόφησης και γι’ αυτό τον λόγο θεωρούνται τρόφιμα επιλογής για καλή υγεία ακόμα και για τους διαβητικούς. Εκτός όλων αυτών των συστατικών, τα όσπρια είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες Β και Ε, σε άλατα σιδήρου, φωσφόρου, νατρίου, καλίου και ασβεστίου.
Πράσινο τσάι
Βοηθάει στη διαχείριση του βάρους, την πρόσληψη αντιοξειδωτικών και τη μείωση κινδύνου ανάπτυξης ασθενειών.
Σπανάκι
Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε φλαβονοειδή και πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες) το σπανάκι έχει αντικαρκινική δράση. Επιπλέον, θωρακίζει τα αγγεία και παρέχει προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Οσον αφορά την όραση, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Harvard διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση σπανακιού, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, μειώνει στο μισό την πιθανότητα να γίνει επέμβαση καταρράκτη στους άνδρες! Το σπανάκι αποτελεί επίσης μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Κ η οποία επενεργεί θετικά στην οστική πυκνότητα και μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων. Η κατανάλωση σπανακιού, τέλος, φαίνεται ότι μπορεί να καθυστερήσει τον εκφυλισμό των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου που επέρχεται με την πάροδο των χρόνων.
Τα ασπράδια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ενώ οι κρόκοι έχουν βιταμίνες, μέταλλα και διάφορα ισχυρά θρεπτικά συστατικά. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που μπορούν να προστατεύσουν την όραση, καθώς και μια θρεπτική ουσία για τον εγκέφαλο που ονομάζεται χολίνη. Σημειωτέον, το ότι η καθημερινή τους κατανάλωση προκαλεί αύξηση της χοληστερίνης έχει αποδειχθεί μύθος.
Αλόη
Τα ενεργά συστατικά της μπορούν να βοηθήσουν στα πάντα, από την πέψη και το ανοσοποιητικό σύστημα, ως την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα και τη χοληστερόλη. Τα ένζυμα και οι ίνες που περιέχει μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν να απορροφηθούν καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά από άλλα τρόφιμα.
Βρόμη
Ξεχωρίζει για τη μεγάλη περιεκτικότητά της σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μεταλλικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, με ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό και συγκεκριμένα στο καρδιαγγειακό σύστημα (αντιοξειδωτική δράση, μείωση χοληστερόλης), το πεπτικό (μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου), στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου και του σωματικού βάρους, αλλά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
Γιαούρτι
Tα βακτήρια που περιέχει αποκαθιστούν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, που είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και την αποφυγή γαστρεντερικών προβλημάτων. Όσοι τρώνε συχνά γιαούρτι, διατρέχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Iδιαίτερα ευεργετική είναι η κατανάλωση γιαουρτιού όταν ένα άτομο παίρνει αντιβιοτικά, τα οποία καταστρέφουν τη φυσική χλωρίδα του εντέρου. Bοηθάει ιδιαίτερα στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, καθώς προσφέρει μεγάλο αίσθημα κορεσμού, δίνοντας λίγες θερμίδες.
Καρότα
Τα καρότα περιέχουν βιταμίνη C και φυλλικό οξύ, ένα συνδυασμό που τα καθιστά ισχυρή διατροφική ασπίδα κατά των λοιμώξεων του αναπνευστικού, από το κοινό κρυολόγημα έως το άσθμα. Ο συνδυασμός αυτός καταπολεμά, επίσης την περιοδοντίτιδα (κατά την οποία υπάρχει τυπικά ανεπάρκεια αυτών των δύο βιταμινών) και ακόμα τις γενετικές ανωμαλίες, που πυροδοτούνται από ανεπάρκεια φυλλικού οξέος. Ο φώσφορος στα φύλλα του καρότου (τα οποία μπορούν στη μαγειρική να αντικαταστήσουν τον μαϊντανό) αποτελεί καλή πηγή ενέργειας για το νευρικό σύστημα. Τα καρότα αποτελούν επίσης πλούσια πηγή σιδήρου, ενώ ο χυμός τους προσφέρει στον οργανισμό εύκολα απορροφούμενο κάλιο.
Καρύδια
Η κατανάλωση καρυδιών μετά από ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικό λίπος φαίνεται να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία στις αρτηρίες από τις βραχυπρόθεσμες βλάβες του ζωικού λίπους, σε σύγκριση με το ελαιόλαδο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of the American College of Cardiology». Επιπλέον, η αργινίνη που περιέχουν αυξάνει την παραγωγή νιτρικού οξέος, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της ευκαμψίας των αρτηριών, μειώνοντας την πιθανότητα παρουσίασης θρόμβων. Έτσι, περιορίζεται ο κίνδυνος για εγκεφαλικά επεισόδια και έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Μύρτιλα
Τα μύρτιλα έχουν θετική επίδραση στο «μεταβολικό σύνδρομο» (συνδυασμός παχυσαρκίας, υπέρτασης και αντίστασης στην ινσουλίνη), που ευθύνεται για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νόσων. Προστατεύουν από τον διαβήτη, καθώςκάνουν ευκολότερη τη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, συνεπώς εμποδίζουν την πρόωρη γήρανση. Ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, τονώνουν τη μνήμη και βελτιώνουν την όραση.
Ντομάτες
Το λυκοπένιο, που περιέχουν οι ντομάτες, έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καθώς εξουδετερώνει την καταστροφική επίδραση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό. Τα αποτελέσματα της κατανάλωσης λυκοπενίου έχουν επανειλημμένως μελετηθεί σε ανθρώπους και έχουν δείξει ότι προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του προστάτη, του πρωκτού, του μαστού, του ενδομητρίου, των πνευμόνων και του παγκρέατος.
Όσπρια
Τα όσπρια αποτελούν μια εξαιρετική τροφή για τον άνθρωπο, πυκνή σε θρεπτικά συστατικά, πλούσια σε φυτικές ίνες πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες που περιέχουν, αν και είναι κατώτερες σε βιολογική αξία από αυτές του κρέατος, είναι εντούτοις πολύ ανώτερες από όλα τα άλλα φυτικά τρόφιμα. Τα όσπρια περιέχουν επίσης υδατάνθρακες βραδείας απορρόφησης και γι’ αυτό τον λόγο θεωρούνται τρόφιμα επιλογής για καλή υγεία ακόμα και για τους διαβητικούς. Εκτός όλων αυτών των συστατικών, τα όσπρια είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες Β και Ε, σε άλατα σιδήρου, φωσφόρου, νατρίου, καλίου και ασβεστίου.
Πράσινο τσάι
Βοηθάει στη διαχείριση του βάρους, την πρόσληψη αντιοξειδωτικών και τη μείωση κινδύνου ανάπτυξης ασθενειών.
Σπανάκι
Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε φλαβονοειδή και πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες) το σπανάκι έχει αντικαρκινική δράση. Επιπλέον, θωρακίζει τα αγγεία και παρέχει προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Οσον αφορά την όραση, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Harvard διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση σπανακιού, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, μειώνει στο μισό την πιθανότητα να γίνει επέμβαση καταρράκτη στους άνδρες! Το σπανάκι αποτελεί επίσης μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Κ η οποία επενεργεί θετικά στην οστική πυκνότητα και μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων. Η κατανάλωση σπανακιού, τέλος, φαίνεται ότι μπορεί να καθυστερήσει τον εκφυλισμό των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου που επέρχεται με την πάροδο των χρόνων.
Πηγή: www.tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στις 21/07/2017
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire