ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 16 juin 2017

Ο Κωστής Παλαμάς επιστρέφει στην Πάτρα



Ο Κ. Παλαμάς στο «νέο» παλιό σπίτι του


Στο πίσω μέρος του σπιτιού, υπάρχει το καθημερινό καθιστικό της οικογενείας Παλαμά, με τζάκι του 1840, που είναι το μόνο διατηρητέο καλλιτεχνικό στοιχείο.


Ο Κωστής Παλαμάς «επιστρέφει» στο σπίτι όπου γεννήθηκε, στο κέντρο της Πάτρας, και «περιμένει» τους πρώτους «επισκέπτες» στις 30 Ιουνίου, για να τους «υποδεχθεί» στο ανακατασκευασμένο διώροφο που έχει «δεθεί» αισθητικά με τη σύγχρονη τεχνολογία. Το σπίτι αυτό, σύμφωνα με όσα περιέγραψε στην «Κ» ο αρχιτέκτονας Νίκος Μπακρώζης, ο οποίος μαζί με τον πολιτικό μηχανικό Σπύρο Δεμαρτίνο ανέλαβε την ανακατασκευή, έχει και μια ιστορική αξία, ως προς τον λυρισμό του Κωστή Παλαμά.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Νίκος Μπακρώζης, στον πρώτο όροφο υπάρχει ένα δωμάτιο όπου κοιμούνταν τα παιδιά της οικογένειας. Από το παράθυρο αυτού του δωματίου ο Κωστής Παλαμάς έβλεπε την ανατολή του ηλίου και του φεγγαριού μέσα από τον προμαχώνα του κάστρου της Πάτρας.
Η ξενάγηση στο ανακατασκευασμένο σπίτι που βρίσκεται επί της οδού Κορίνθου, στην «καρδιά» του κέντρου της Πάτρας, ξεκίνησε από το ισόγειο. Περνώντας την ξύλινη κεντρική πόρτα, ο επισκέπτης βρίσκεται στην είσοδο, όπου μπροστά του βλέπει τη μαρμάρινη σκάλα, η οποία έχει ίδιο σχήμα και μορφή με την ξύλινη που προϋπήρχε. Στα δεξιά, υπάρχει το εκθετήριο, όπου εκεί θα παρουσιαστούν στις 30 Ιουνίου τα «Σατιρικά Γυμνάσματα» –έκδοση του ιδρύματος «Κωστή Παλαμά»– σχολιασμένα από τον καθηγητή Μιχάλη Μερακλή.
Το εκθετήριο
Μέσα στο εκθετήριο, όπου ολοκληρώνονται οι εργασίες για την πλήρη λειτουργία του, υπάρχει ήδη η προτομή του Κωστή Παλαμά, που είναι έργο του Κωνσταντίνου Δημητριάδη και αποτελεί δωρεά της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Πελοποννήσου.
Οταν θα λειτουργήσει το εκθετήριο, θα υπάρχει μόνιμη έκθεση της ιστορίας του και παράλληλα θα εκτίθενται σε ειδικές προθήκες χειρόγραφα του Κωστή Παλαμά. Πάντως, ο βασικός στόχος της λειτουργίας του εκθετηρίου είναι το εναλλασσόμενο περιεχόμενό του. Επίσης, στην αίθουσα του εκθετηρίου υπάρχει λεπτομερής απεικόνιση του κελιού του Κωστή Παλαμά, όπως διασώζεται στο ίδρυμα που λειτουργεί στην Αθήνα.
Ανεβαίνοντας στον πρώτο όροφο, υπάρχει στα δεξιά ένα σχετικά μικρό δωμάτιο, μέσα στο οποίο γεννήθηκε ο Κωστής Παλαμάς, στις 13 Ιανουαρίου του 1859. Στη συνέχεια, ο επισκέπτης μπαίνει στο σαλόνι που «βλέπει» στην οδό Κορίνθου, το οποίο θα λειτουργήσει ως ψηφιακό μουσείο. Εκεί θα τοποθετηθούν οθόνες τηλεόρασης και προτζέκτορες και θα προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό από το αρχείο της ΕΡΤ και του History Channel σχετικά με τη ζωή και το έργο του Κωστή Παλαμά. Παράλληλα, θα υπάρχουν τρία επίπεδα παρουσίασης, δηλαδή ένα επίπεδο για τον απλό επισκέπτη, ένα δεύτερο με διαδραστικό παιχνίδι για τους μικρούς μαθητές και ένα τρίτο για τους φοιτητές, οι οποίοι θα μπορούν να εισέρχονται στον κατάλογο του ψηφιακού αρχείου.
Στο πίσω μέρος του σπιτιού υπάρχει το καθημερινό καθιστικό της οικογένειας Παλαμά, με τζάκι του 1840, το οποίο είναι και το μόνο διατηρητέο καλλιτεχνικό στοιχείο του κτιρίου. Επίσης, στον ίδιο χώρο υπάρχει και ένα πιάνο, το οποίο είχε κατασκευαστεί στα 1880 στη Βιέννη. Δίπλα, είναι ο χώρος της βιβλιοθήκης, όπου ήδη έχουν τοποθετηθεί εκδόσεις του ιδρύματος «Κωστή Παλαμά», και εκεί ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα μελέτης του έργου του ποιητή.
Σημαντική πρωτοβουλία
Βέβαια, το σπίτι δεν θα είχε ανακατασκευαστεί, αν δεν είχε αναλάβει πρωτοβουλία ο Πατρινός επιχειρηματίας Αθανάσιος Στεφανόπουλος, ο οποίος ζει στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Ο Πατρινός επιχειρηματίας ανέλαβε τα έξοδα για την αγορά του σπιτιού, την ανακατασκευή του, αλλά και τη συντήρησή του στο πέρασμα του χρόνου. Ταυτόχρονα, υπάρχει η ρητή απόφαση του Αθ. Στεφανόπουλου, ότι δεν θα πληρώσει ποτέ κανείς για είσοδο, συμμετοχή σε εκδήλωση και χρήση του χώρου.
Οπως ανέφερε ο Νίκος Μπακρώζης, ήταν προσωπική επιθυμία του Αθανάσιου Στεφανόπουλου να σωθεί το σπίτι όπου γεννήθηκε ο εθνικός μας ποιητής. Μετά την αγορά της οικίας, ο κ. Στεφανόπουλος έφτιαξε με συνεργάτες του μια μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία ονομάζεται «Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς». Το όνομα αυτό, σύμφωνα πάντα με τον Νίκο Μπακρώζη, προϋπήρχε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Πάτρας το 1946, ύστερα από πίεση του τότε δημοτικού συμβούλου Δημήτρη Συναδινού, ο οποίος ήταν δικηγόρος, ποιητής και λάτρης του Παλαμά. Μάλιστα, ήταν ένας από τους έξι που σήκωσαν το φέρετρο στην κηδεία του ποιητή.
Ακόμη, ο Νίκος Μπακρώζης τονίζει ότι υπάρχει μία εξαιρετική συνεργασία με το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ώστε να γίνονται μέσα στο σπίτι μεταπτυχιακά εργαστήρια στην ελληνική λογοτεχνία, όπως επίσης και με τον Δήμο Πατρέων, για εκδηλώσεις πνευματικού χαρακτήρα.

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 16 Ιουνίου 2017

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire