Στέφανος Κωνσταντινίδης
Στις 8 Ιανοαρίου 2020 συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που έφευγε από τη ζωή η Ήβη Μελεάγρου, μια ξεχωριστή μορφή των Κυπριακών Γραμμάτων με ευρύτερη απήχηση στον ελληνικό χώρο. Η Μελεάγρου είναι μια από τις πιο σημαντικές μορφές της κυπριακής πεζογραφίας. Με δύο εμβληματικά μυθιστορήματα, την «Ανατολική Μεσόγειο» (1969) και την "Προτελευταία Εποχή» (1981), εισάγει ουσιαστικά το μοντερνισμό στο κυπριακό μυθιστόρημα που γράφεται τον 20ο αιώνα. Όταν κυκλοφόρησε το 1969 η «Ανατολική Μεσόγειος» που αποτελεί τομή για την κυπριακή πεζογραφία, έγινε δεκτή «με υπερβολική άρνηση, με ενστάσεις και επιφυλάξεις, παρόλο που δεν έλειψαν και οι θετικές κριτικές»,σημειώνει ο Λευτέρης Παπαλεοντίου στην εισαγωγή του της επανέκδοσης του μυθιστορήματος το 2011.
Είχα μια μακρόχρονη συνεργασία με τη συγγραφέα την περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα και του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Ήταν η εποχή που μαζί με τον Χριστάκη Γεωργίου διεύθυνε το πρωτοποριακό περιοδικό «Κυπριακά Χρονικά», την διεύθυνση του οποίου είχε νωρίτερα ο Τάκης Χατζηδημητρίου. Στο περιοδικό αυτής της περιόδου βρίσκονται δημοσιευμένα ποιήματα , διηγήματα και κριτικά σημειώματα μου. Άλλωστε η πρώτη μου ποιητική συλλογή «Επένδυση στο χρόνο ενός ονείρου και κάποιων μαρτυριών», το 1969, είναι έκδοση των «Κυπριακών Χρονικών».
Είμαι ευτυχής γιατί στην κριτική μου για την «Ανατολική Μεσόγειο» της Ήβης Μελεάγρου που δημοσιεύτηκε στα «Κυπριακά Χρονικά», τεύχος 62, Μάρτης-Απρίλης 1970, ήμουν ένας από τους λίγους κριτικούς της εποχής εκείνης-μολονότι σχετικά νεαρός-που το αντιμετώπισε θετικά. Όπως σημείωσε ο Λευτέρης Παπαλεοντίου στην εισαγωγή του της επανέκδοσης του μυθιστορήματος το 2011, στην κριτική αυτή αναφέρτηκα στην εισαγωγή της μοντερνίστικης μυθιστορηματικής γραφής στην Κύπρο από την Ήβη Μελεάγρου:
«Ο Στ. Κωνσταντινίδης σχολίασε ότι η Ανατολική Μεσόγειος ξεφεύγει από την ‘παραδοσιακή τεχνοτροπία, ακολουθώντας τους καινούργιους δρόμους της πεζογραφίας’· και επισήμανε ως νεότροπα χαρακτηριστικά του μυθιστορήματος την ‘εξωτερική αρρυθμία’, την ‘παράλληλη δράση των ηρώων, με εναλλασσόμενες ψυχολογικές καταστάσεις και συγκρουόμενα συναισθήματα’, τη ‘διάσπαση’ και την αποσύνθεση». Μάλιστα, υποστήριξε ότι «διάσπαση, αποσύνθεση και σύγχυση είναι το αποτέλεσμα της μη δικαίωσης εθνικών προσανατολισμών και εθνικών στόχων».
Η Ήβη Μελεάγρου ήταν ανιψιά του συγγραφέα και πολιτικού, Λουκή Ακρίτα, ο οποίος διετέλεσε υφυπουργός Παιδείας του Γεωργίου Παπανδρέου και ήταν πρωτεργάτης της μεγάλης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που έγινε το 1964 στην Ελλάδα, και αδελφή του Κύπριου πολιτικού Τάκη Χατζηδημητρίου.
Υ.Γ. Σημαντική επίσης υπήρξε η συμμετοχή της Ήβης Μελεάγρου στους κοινωνικούς και εθνικούς αγώνες, στους αγώνες των γυναικών για ίσα δικαιώματα,,στον αγώνα κατά της δικτατορίας στην Ελλάδα και αργότερα ενάντια στην τουρκική εισβολή.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire