ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 10 mars 2018

Ελληνική Επικαιρότητα - 08/03/2018



Παράπονα έχει η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου από τον Αλέξη Τσίπρα , καθότι ο Πρωθυπουργός εισήλθε στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής για να τιμήσει (σε ειδική συνεδρίαση) την Ημέρα της Γυναίκας και χαιρέτησε διά χειραψίας (συνοδευόμενης μετά χαμόγελου) μόνο τις γυναίκες-«βουλεύτριες» του ΣΥΡΙΖΑ: «Μέγα ατόπημα του Τσίπρα να μη χαιρετήσει όλες τις γυναίκες την Ημέρα της Γυναίκας και να προτιμήσει μόνο τις δικές του, ωσάν εμείς της αντιπολίτευσης να μην είμαστε γυναίκες» έλεγε με παράπονο η κυρία Ασημακοπούλου.



Επική ατάκα: Τι δουλειά έχεις εδώ, Πρωθυπουργέ;
Στη συνεδρίαση συνέβησαν και τα εξής απρόοπτα: Πρώτα απ' όλα ήταν η αιφνιδιαστική εμφάνιση του Αλ. Τσίπρα στην Επιτροπή, που οι περισσότεροι βουλευτές δεν την περίμεναν. Σίγουρα πάντως δεν την περίμενε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, ο οποίος εμφανίστηκε (ως συνήθως) καθυστερημένος, μπήκε στην αίθουσα, κοίταξε δεξιά (πρώτα) και εν συνεχεία αριστερά ψάχνοντας έδρανο να καθίσει και ξαφνικά εντόπισε τον κ. Τσίπρα, ο οποίος δεν είχε ακόμα αρχίσει την ομιλία του, που καθόταν ανάμεσα σε «βουλεύτριες». Ο κ. Βορίδης δεν έχασε την ευκαιρία και λέει δυνατά: «Τι δουλειά έχει εδώ μέσα μαζί με τις γυναίκες ο Τσίπρας;». Ο Πρωθυπουργός τον άκουσε, χαμογέλασε και του έκανε νόημα να καθίσει... δίπλα του (υπήρχε μία θέση κενή) ώστε να τιμήσουν από κοινού την Ημέρα της Γυναίκας. Σιγά που ο κ. Βορίδης θα καθόταν δίπλα στον κ. Τσίπρα. Απλώς απέρριψε την... πρωθυπουργική προσφορά λέγοντάς του: «Θα ήταν πολύ προχωρημένο να καθίσουμε μαζί και να μας βγάλουν φωτογραφία, τη στιγμή που εκκρεμεί η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τρία μέλη της κυβέρνησης». Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ πήγε να καθίσει σε ασφαλές, προστατευόμενο έδρανο, δίπλα δηλαδή στην κυρία Ασημακοπούλου.


Ο ζωηρός πρεσβευτής της Βενεζουέλας

Ούτε η Ημέρα της Γυναίκας δεν κατάφερε να μειώσει το πολεμικό κλίμα που επικρατεί μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Λίγο μετά την αποχώρηση του Πρωθυπουργού από την Επιτροπή ξέσπασε καβγάς μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή και της Σοφίας Βούλτεψη για  τον... πρεσβευτή της Βενεζουέλας (αυτόν με την σεξουαλική παρενόχληση ελληνίδων εργαζομένων στην πρεσβεία). Ο κ. Κοντονής κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ενώ η χώρα έχει υπογράψει τη σύμβαση με τη Βενεζουέλα από το 2011, δεν ήρθε ποτέ για κύρωση στη Βουλή και ότι η Νέα Δημοκρατία την κρατούσε στα συρτάρια. Η Σοφία Βούλτεψη κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εκείνος την κρατούσε στα συρτάρια από τις αρχές του 2015 και περίμενε να φύγει ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση  γυναικών, και μετά να φέρει τη σύμβαση για κύρωση.


Το σκάκι στη Βουλή
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας τιμήθηκε ωστόσο ποικιλοτρόπως στη Βουλή. Το προεδρείο του Κοινοβουλίου διοργάνωσε εκδήλωση προς τιμήν των πρωταθλητριών της εθνικής ομάδας γυναικών στο σκάκι. Μάλιστα ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσηςβράβευσε τις ελληνίδες σκακίστριες Μπότσαρη, Αβραμίδου και Τσολακίδου. Εν συνεχεία, στο εντευκτήριο των βουλευτών υπήρξε επίδειξη αγώνα σιμουλτανέ μελών της εθνικής ομάδας με συμμετοχή ελάχιστων βουλευτών, τριών- τεσσάρων πιτσιρικάδων και υπαλλήλων της Βουλής. Αλλά «όλα τα λεφτά» για την Ημέρα της Γυναίκας ήταν ο πύρινος λόγος της Τασίας Χριστοδουλοπούλου γύρω από τις γυναικείες διεκδικήσεις και γύρω από το σκάκι. Δείτε λοιπόν πώς η Τασία έμπλεξε το σκάκι με τις γυναικείες διεκδικήσεις: «Ενα στρατιωτικό παιχνίδι ίσων δυνάμεων που διεξάγεται επί χάρτου, σε μια σκακιέρα, αποδεικνύει, όπως και άλλα πολλά, ότι τίποτα δεν είναι προνόμιο των ανδρών, αλλά ότι οι γυναίκες διεκδικούν και διακρίνονται σε όλους τους τομείς. Ας μείνουμε λοιπόν με αυτή την ικανοποίηση».


Οταν ο Ευκλείδης συνάντησε παλαιοπασόκο
Την ώρα που στο εντευκτήριο της Βουλής διεξαγόταν ομαδικός αγώνας σκακιού, περνούσε απ' έξω βιαστικός, κρατώντας το κόκκινο σακίδιό του (αυτό με το πιθηκάκι), ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος. Κάποιοι τον προκάλεσαν λέγοντάς του να παίξουν μια παρτίδα σκάκι. Θα είχε ενδιαφέρον εάν δεχόταν, πλην όμως ο Ευκλείδης προφασίστηκε ότι βιαζόταν και απομακρύνθηκε. Στον διάδρομο τον σταμάτησε ένας παλαιός πασόκος, ο Σωτ. Κωστόπουλος (πρώην γενικός γραμματέας Τύπου και Πληροφοριών, το δεξί χέρι του αείμνηστου Δημήτρη Μαρούδα, που σήμερα είναι μόνιμος υπάλληλος της Βουλής). Ο κ. Κωστόπουλος θέλησε κάτι να πει στον υπουργό στ' αφτί (!). Ο κ. Τσακαλώτος έσκυψε, άκουσε τον κ. Κωστόπουλο, χαμογέλασε (δείχνοντας ότι συμφωνούσε) και μπήκε βιαστικά στην αίθουσα της Ολομέλειας όπου άρχιζε η πρόταση της ΝΔ για Προανακριτική στους Κουρουμπλή, Πολάκη και Ξανθό.

Πάλι προβλέψεις κάνει ο Πρωθυπουργός
Αυτές οι προβλέψεις για την οικονομία που κάνει κατά καιρούς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βγαίνουν, άραγε, πάντα αληθινές ή απλώς περνούν στην Ιστορία; Γιατί το λέω αυτό; Παρότι ο Πρωθυπουργός είχε προβλέψει ανάπτυξη άνω του 2% για το 2017, κατέληξε στο... 1,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Την Πέμπτη  μιλώντας σε εκδήλωση της ΓΣΕΒΕΕ έκανε νέες αισιόδοξες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία. Προέβλεψε συγκεκριμένα ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης από το 2018 και για τα επόμενα έτη αναμένεται ότι θα υπερβαίνουν το 2%, ενώ υποσχέθηκε (για άλλη μια φορά) και μείωση φόρωνΗ Λαγκάρντ πάντως προβλέπει 2,7%.


Βρέθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το πρωί της Τετάρτης στη Δυτική Αττική, στα εγκαίνια του κτιρίου της Ασφάλειας, και το πρώτο πράγμα που είπε αντί για «καλημέρα» στους συγκεντρωμένους μάλλον ως αστείο μπορεί να εκληφθεί: «Βλέπω πολλούς πολίτες που, παρά το ότι είμαστε σε μια εργάσιμη ημέρα, βρίσκονται εδώ, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό για αυτούς». Να σημειώσω, λοιπόν, ότι πήγαν στη Φυλή από το πρωί για να πάρουν θέση κομματικοί παράγοντες και παρατρεχάμενοι, ότι τον Πρωθυπουργό συνόδευε σχεδόν το μισό Υπουργικό Συμβούλιο, ότι παρέστησαν οι τοπικοί βουλευτές  του ΣΥΡΙΖΑ και οι συνεργάτες τους, γενικά πολύς κόσμος (ύστερα όμως από κινητοποίηση). Συνεπώς, εάν όντως υπήρξαν τόσο πολλοί παρευρισκόμενοι από ενδιαφέρον (όπως παρατήρησε ο κ. Τσίπρας), θα ήταν είτε ανησυχούντες μετά τις βίαιες επιθέσεις αντιεξουσιαστών που έκαναν γυαλιά-καρφιά τρεις πόλεις της Ελλάδας είτε με τη δράση διαφόρων ομάδων λόγω τρόμου με την αύξηση της εγκληματικότητας. Ή εάν δεν είναι κομματικά στελέχη, τότε για να βρίσκονται εκεί πρωινιάτικα είτε άνεργοι θα ήταν (γιατί διαφορετικά θα ήταν στις εργασίες τους) είτε συνταξιούχοι.
Οταν ένα πολιτικό ειδύλλιο τελειώνει

Οπως όλα δείχνουν, το πολιτικό ειδύλλιο ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑΝΕΛ ή, εάν προτιμάτε, ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στον Πάνο Καμμένο βρίσκεται στη δύση του. Τα μεγάλα λόγια αγάπης, συμπαράταξης, στήριξης κ.λπ. φαίνεται πως έχουν τελειώσει ανάμεσά τους και η κρίση στις σχέσεις τους άρχισε δειλά-δειλά αλλά σταθερά να κάνει την εμφάνισή της. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει περιορίσει τις παρεμβάσεις του υπουργού Αμυνας στο θέμα της σύλληψης των δύο στρατιωτικών. Αλλωστε η πρώτη κρίση ανάμεσά τους φάνηκε στον ανασχηματισμό. Ο Πρωθυπουργός τοποθέτησε δίπλα στον κ. Καμμένο τον Φώτη Κουβέλη και δεν αντικατέστησε με στέλεχος των ΑΝΕΛ τον Κώστα Ζουράρι.
Οι selfies και τα take five του Μητσοτάκη

Αν νομίζετε ότι Αλέξης Τσίπρας είναι ο μοναδικός λάτρης των selfies, κάνετε λάθος, μεγάλο λάθος. Ο πραγματικός λάτρης των selfies (αλλά και του μπασκετικού χαιρετισμού «take five»)δεν είναι άλλος από τον Κ. Μητσοτάκη. Δεν χάνει την ευκαιρία όταν βρεθεί ανάμεσα σε πιτσιρικάδες ή με ανυποψίαστους πολίτες να βγάλει και μια φωτογραφία μαζί τους ή ακόμα να τους χαιρετήσει με το take five, καμαρώνοντας γι' αυτό. Θέλετε ένα παράδειγμα; Οι φωτογραφίες που ο ίδιος έστειλε από τη Σύμη και από τη Ρόδο είναι selfies με μαθητές και μαθήτριες και με κατοίκους των ακριτικών νησιών. Δεν γνωρίζω αν του λένε οι επικοινωνιολόγοι του να δημοσιοποιεί φωτογραφίες με take five χαιρετισμό ή το κάνει από μόνος του λόγω της αγάπης του προς τους πιτσιρικάδες και το μπάσκετ. Μάλλον μόνος του το σκέφτεται, αφού, ακόμα και όταν συνοδεύει τις φίλες της κόρης του Δάφνης, το πρώτο πράγμα που κάνει δεν είναι να τις ρωτήσει πού θέλουν να πάνε, αλλά εάν θέλουν μια selfie μαζί του.
Το παράκανες με τις... ομπρέλες, πρόεδρε

Πάντως στην περιοδεία του στη Σύμη και στη Ρόδο ο κ. Μητσοτάκης απέκτησε και άλλου είδους οπαδούς, εκτός από πιτσιρικάδες που ήθελαν να φωτογραφιστούν μαζί του. Συνάντησε για παράδειγμα έναν «βασιλιά», τον βασιλιά της... ομπρέλας, της Ρόδου ονόματι Καλαφάτη. Προτού σας πω τι δωράκια εισέπραξε από τον ομπρελά βασιλιά, να σας υπενθυμίσω ότι η Ρόδος φημίζεται για τις ομπρέλες της και μέχρι πρότινος με μειωμένο τον ΦΠΑ ήταν πάμφθηνες. Τώρα, όμως, με τις απαιτήσεις της τρόικας για αύξηση του ΦΠΑ ακρίβυναν και αυτές. Ο κ. Καλαφάτης ωστόσο φάνηκε large προς τον πρόεδρο της ΝΔ. Του χάρισε στην αρχή μία ομπρέλα. Εν συνεχεία του χάρισε και δεύτερη ομπρέλα (μοδάτη και μαρκάτη) για τη Μαρέβα Μητσοτάκη και ωσάν να μην έφθαναν οι δύο ομπρέλες τού χάρισε και τρίτη, για τους άνδρες της ασφάλειας που τον συνόδευαν, ώστε να μην τους κάψει ο ήλιος του Μαρτίου.
Ο συνήγορος του Αβραμόπουλου
Σας μεταφέρω τώρα ορισμένες εμπιστευτικές πληροφορίες οι οποίες περιήλθαν στην αντίληψή μου: Μαθαίνω, λοιπόν, ότι ο πρώτος γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα, δικηγόρος Σπ. Σαγιάς (από τους πλέον τότε στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού) ανέλαβε συνήγορος υπεράσπισης του Δ. Αβραμόπουλου στην υπόθεση NovartisΤον κ. Αβραμόπουλο μάλλον τον ανέλαβε ο κ. Σαγιάς εργολαβικά, αφού θα υπερασπίζεται και τον στενό του συνεργάτη (για την ίδια υπόθεση) Αρ. Καλογερόπουλο.

Ο ΓΑΠ στην Ευρωβουλή
Εμαθα επίσης ότι ο πρώην πρωθυπουργός  Γ. Παπανδρέου, μετά την ολυμπιακή εκεχειρία που πέτυχε στη χερσόνησο της Κορέας, βάζει πλώρη για την Ευρωβουλή. Εχει, μου λένε, προτάσεις να είναι υποψήφιος σε ευρωψηφοδέλτιο, μόνο που, όπως με πληροφορούν, δεν έχει αποφασίσει ακόμα ποίας... χώρας θα είναι τελικά υποψήφιος ευρωβουλευτής. Μπορεί και σε ιταλικό ή ολλανδικό ψηφοδέλτιο... Το τρίτο που έμαθα είναι ότι ένας σημαντικός πολιτικός της αντιπολίτευσης κατάφερε να διορίσει το παιδί του σε ημικρατικό οργανισμό σε θέση του νομικού συμβούλου.
Δικαιούνται οι πρωθυπουργοί υπερωρίες;
Οι πρωθυπουργοί δεν δικαιούνται υπερωρίες. Δικαιούνται όμως οι γραμματείς τους. Ετσι υπήρξε έγκριση, όπως διαβάζω, υπερωριών ύψους 50.000 ευρώ για τη γενική γραμματεία του Πρωθυπουργού. Μόνο που οι δαπάνες αυτές αφορούν τις υπερωρίες και τα εξαιρέσιμα για τον... Μάρτιο!

Το δορυφορικό ρολόι του Κυριάκου

Την Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε (όπως μάθατε πρώτοι από τη στήλη αυτή) τα γενέθλιά του, έκλεισε τα 50. Δεν πήρε πολλά δώρα (πέραν αυτά της οικογενείας του), αλλά εμφανίζεται υπερήφανος για ένα και μοναδικό δώρο που του έκαναν οι... φίλοι του. Προσοχή οι φίλοι του έκαναν ρεφενέ αγόρασαν και του δώρισαν ένα... ρολόι, όχι απ΄αυτά τα συνηθισμένα, αλλά από τα ακριβά , τα ηλεκτρονικά, που έχουν τα πάντα, από κτύπους καρδιάς και χρονόμετρο, έως δορυφορικά σήματα.

Γαλάζιο άνοιγμα στην... ΕΡΤ

Φαντάζει περίεργο, αλλά δεν είναι. Η ΝΔ αποφάσισε να κάνει ένα άνοιγμα στην δημόσια τηλεόραση και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μαθαίνω ότι οι υπεύθυνοι επικοινωνίας της ΝΔ Μαρία Σπυράκη και Κωνσταντίνος Ζούλας θα συναντηθούν θεσμικά με την ηγεσία της ΕΡΤ. Ηδη, το περασμένο Σαββατοκύριακο ο κ. Ζούλας είχε συνάντηση στους Δελφούς (στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ) με τον Μιχ. Ψύλλο του ΑΠΕ. Ο τελευταίος του ανάπτυξε το πρόγραμμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και ζήτησε την συμβολή της ΝΔ για αντικειμενική ενημέρωση.

Χειρόγραφο μήνυμα χωρίς πολλούς τόνους

Ας επιστρέψω στο Δήμο Φυλής και στο χειρόγραφο μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στους κατοίκους της περιοχής. Να σημειώσω ότι ο κ. Τσίπρας, απ΄ότι φάνηκε στο χειρόγραφό του δεν είναι και τόσο καλλιγράφος (ίσως επειδή περισσότερο χρησιμοποιεί ηλεκτρονικούς υπολογιστές) και αποφεύγει τους... τόνους. Συγκεκριμένα έγραψε:«Εντυπωσιασμένος από το σημαντικό έργο και την πρωτοπόρα δραστηριότητα του Δήμου Φυλής, επισκέφθηκα το Δήμο για να δώσουμε όλοι μαζί το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν πολίτες και περιοχές «υποβαθμισμένες» όταν υπάρχει όραμα και βούληση να αλλάξουμε τα πράγματα».



Πηγή: www.tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στις 08/03/2018

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire