ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 21 mars 2018

Κύπρος: Συνεχίζεται η οικολογική καταστροφή!


Καταγγελία για παρέμβαση με μπουλντόζα στον Κόννο (βίντεο)
Σε σοβαρή καταγγελία για παρέμβαση στη γραφική παραλία του Κόννου στον Πρωταρά με χρήση μπουλντόζας προέβη ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας για την Διάσωση των Φυσικών Ακτών, Κλείτος Παπαστυλιανού. Στη φωτογραφία που κυκλοφορεί στα social media τις τελευταίες ώρες φαίνεται μπουλντόζα να βγάζει άμμο από τη θάλασσα. 
Σύμφωνα με τον κ. Παπαστυλιανού, «Η παραλία Κόννος εμπίπτει εντός δύο περιοχών του Δικτύου Natura 2000,Τόπου Κοινοτικής Σημασίας για τους οικοτόπους, τη χλωρίδα και την πανίδα, και της Ζώνης Ειδικής Προστασίας για τα άγρια πτηνά, οι οποίες περιλαμβάνουν ολόκληρο το Εθνικό Δασικό Πάρκο του Κάβο Γκρέκο. Και οι δύο περιοχές Natura 2000 περιλαμβάνουν τόσο την χερσαία επικράτεια του Εθνικού Δασικού Πάρκου Κάβο Γκρέκο, όσο και την Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή που το περιβάλλει. Εάν η επέμβαση εντός της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας και της Θαλάσσιας Ζώνης έγινε από την Τοπική Αρχή, δηλαδή τον Δήμο Αγίας Νάπας, μετά από σχετική άδεια που έλαβε από την Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου, τότε τίθεται σοβαρό ζήτημα παράβασης των προβλεπόμενων διαδικασιών, καθώς μία τέτοια επέμβαση δεν προβλέπεται από τα Διαχειριστικά Σχέδια των περιοχών Natura 2000, δεν συζητήθηκε και δεν εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή για την Φύση και την Άγρια Ζωή, την Διαχειριστική Επιτροπή του Εθνικού Δασικού Πάρκου Κάβο Γκρέκο ή / και τις καθ' ύλην αρμόδιες αρχές (Τμήμα Περιβάλλοντος, Τμήμα Δασών, Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας). Προπάντων, μία τέτοια σοβαρή επέμβαση δεν υποβλήθηκε σε δέουσα εκτίμηση, όπως προβλέπεται από τις σχετικές Νομοθεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται στην πράξη ότι οι Επαρχιακές Διοικήσεις και οι Τοπικές Αρχές δεν θέλουν ή δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι οι περιοχές προστασίας της φύσης και της άγριας ζωής δεν είναι ξέφραγα αμπέλια για να κάνουν ότι θέλουν, όπως θέλουν και όποτε θέλουν».

Σύμφωνα, πάντως, με πηγές από το Δήμο Παραλιμνίου ανάλογες εργασίες πραγματοποιούνται κάθε χρόνο για να επανέλθει η άμμος στην κατάσταση που ήταν πριν την κάθοδο των όμβριων υδάτων που αλλοιώνουν το φυσικό τοπίο.


Χάρτες - Πηγή:
Διαχειριστικό Σχέδιο Περιοχής ΖΕΠ «Κάβο Γκρέκο». Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, Υπουργείο Εσωτερικών. Ετοιμάστηκε από: Ι.A.CO Environmental and Water Consultants Ltd και Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου. Λευκωσία 2016.

ΠΗΓΗ Ο Φιλελεύθερος, 21 Μαρτίου 2018

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire