ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 31 octobre 2018

Γιώργος Μπουζιάνης, αίσθημα και νόηση. Ένας σημαντικός έλληνας ζωγράφος

ΜΑΡΩ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ


«Το χρώμα είναι για μένα ήχος που ακούω τη μουσική του», έλεγε ο Γιώργος Μπουζιάνης. Αλήθεια, τι ήχους, τι μουσικές γεννούν αυτά τα φαιά, τα γκρίζα, τα καφέ και τα μαύρα που επικρατούν στους πίνακές του, δίπλα στις σπάνιες εκρήξεις ενός προκλητικού κόκκινου, ή ενός γαλάζιου;
Στην έκθεση με τίτλο «Αληθινά έργα» που παρουσιάζεται αυτόν τον καιρό στο Μουσείο Γιώργου Μπουζιάνη, ο επισκέπτης νιώθει ότι βυθίζεται πραγματικά μέσα στον κόσμο του καλλιτέχνη. Οι επτά ελαιογραφίες, οι δύο ακουαρέλες και τα έντεκα σχέδια –κάποια από αυτά τα έργα παρουσιάζονται για πρώτη φορά– διαθέτουν κοινό άξονα ό,τι ο ίδιος ο ζωγράφος όριζε ως αληθινό: «Στο έργο μου συνεργάζονται το αίσθημα (ένστικτο) και η νόηση, αν και το αίσθημα νομίζω ότι πρέπει να προηγείται. Τυχαία τίποτε δεν γίνεται», έλεγε.

lundi 29 octobre 2018

Ενδιαφέρουσες αναλύσεις για την αιγιαλίτιδα ζώνη

Αποκλειστικά στην «Κ»: Τρεις αναλύσεις για αιγιαλίτιδα ζώνη και χωρικά ύδατα

ΑΓΓΕΛΟΣ Μ. ΣΥΡΙΓΟΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΟΖΑΚΗΣ, ΠΑΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

Αιγιαλίτιδα ζώνη, όσα πρέπει να γνωρίζουμε
ΑΓΓΕΛΟΣ Μ. ΣΥΡΙΓΟΣ*
Τι είναι η αιγιαλίτιδα ζώνη;
Η αιγιαλίτιδα ζώνη (γνωστή και ως χωρικά ύδατα ή χωρική θάλασσα) είναι μια θαλάσσια ζώνη που βρίσκεται δίπλα ακριβώς στις ακτές ενός κράτους. Περιλαμβάνει το νερό, τον βυθό και το υπέδαφος και τον υπερκείμενο εναέριο χώρο. Στη ζώνη αυτή, το παράκτιο κράτος ασκεί πλήρη κυριαρχία. Μοναδικός περιορισμός της κυριαρχίας είναι το δικαίωμα της αβλαβούς διελεύσεως, που μπορούν να ασκούν πλοία τρίτων κρατών χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση του κράτους. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 μέχρι σήμερα, όλα τα κράτη του κόσμου (πλην της Ελλάδας...) επέκτειναν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 μίλια. Ο εθιμικός αυτός κανόνας αποτυπώθηκε και στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

dimanche 28 octobre 2018

Οι πολιτισμένοι Βρετανοί!

Δεν λύγισε παρά τα φρικτά βασανιστήρια των Άγγλων




Εξήντα χρόνια μετά το μαρτυρικό θάνατο του Κύπριου αγωνιστή Σπύρου Χατζηγιακουμή, δύο από τα παιδιά του αλλά και ο φίλος και συγχωριανός του, ο μοναδικός άνδρας που παρέστη στην κηδεία του, ξεδιπλώνουν μπροστά στην κάμερα του Philenews τις μαρτυρίες τους για τα φρικτά βασανιστήρια που υπέστη.
Ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Σπύρος Χατζηγιακουμή, ένας ταπεινός βοσκός από την Κυθρέα βιοπαλαιστής και πολύτεκνος πατέρας, κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα μαρτύρησε στα χέρια των Άγγλων βασανιστών του. Ήταν ένας από τους 14 αγωνιστές που πέθαναν κατά τη διάρκεια των φρικτών βασανισμών όταν οι Άγγλοι συνέθλιψαν το κεφάλι του με μεταλλική μέγγενη. Δε μίλησε, δεν πρόδωσε, δε λύγισε...
Ο παπάς κι ο ψάλτης οι μόνοι άντρες στην κηδεία του Σπύρου…
Ένας εκ των δύο αντρών που παραβρέθηκαν στην κηδεία του Σπύρου Χατζηγιακουμή, ο επίσης αγωνιστής της πολιτικής οργάνωσης της ΕΟΚΑ Μιχάλης Ανδρέου και ψάλτης στην κηδεία του Σπύρου Χατζηγιακουμή, μίλησε αποκλειστικά στο Philenews και τον Παναγιώτη Δημόπουλο για όσα προηγήθηκαν του μαρτυρικού θανάτου, για τη σύλληψη του ήρωα αγωνιστή, για τον κουκουλοφόρο προδότη αλλά και για το πώς οι Άγγλοι δεν κατάφεραν να κρύψουν τα φρικτά βασανιστήριά τους.
«Ξύρισε το μουστάκι του για να μην του το βγάλουν τρίχα-τρίχα οι Άγγλοι...»
Στην κάμερα του Philenews μίλησαν ακόμη δύο από τα τρία εν ζωή παιδιά του αγωνιστή η Χρυστάλλα Χατζηγιακουμή Καμπούρη και ο Κώστας Χατζηγιακουμής.
Συγκλονίζει η μαρτυρία της μητέρας τους όταν λίγες ημέρες πριν τη σύλληψή του τον είδε με ξυρισμένο μουστάκι. «Για να μην μου το βγάλουν τρίχα τρίχα οι Άγγλοι αν με πιάσουν»  ήταν η απάντησή του στην ερώτησή της γιατί το ξύρισε.
Σύμφωνα με όσα η γυναίκα του Χατζηγιακουμή είπε στα παιδιά της ούτε η ίδια γνώριζε για τη δράση του άνδρα της στην ΕΟΚΑ. Είχε μόνο παρατηρήσει πως φεύγοντας κάθε πρωί από το σπίτι τους για να πάει στη μάντρα με τα ζώα που διατηρούσε ως βοσκός στον Πενταδάκτυλο, έπαιρνε μαζί του μεγάλη ποσότητα φαγητού, πολύ περισσότερο για όσο χρειαζόταν ένας άνθρωπος κι επέστρεφε χωρίς ίχνος αυτού…
Και ο πρωτότοκος γιος του Σπύρου Χατζηγιακουμή θυσία στην εισβολή του ’74
Η ίδια γυναίκα, η σύζυγος του Σπύρου Χατζηγιακουμή μόλις έθαψε τον άντρα της, αναφώνησε «Χαλάλι της πατρίδας μου, που πέθανε σαν ήρωας και όχι σαν προδότης», ενώ 16 χρόνια μετά κατά την τουρκική εισβολή, η ίδια γυναίκα έθαψε τον πρωτότοκο γιο της Ανδρέα, όταν ως εθελοντής έδωσε τη ζωή του για την πατρίδα.
Αυτή είναι η οικογένεια Χατζηγιακουμή και η ιστορία της ξεδιπλώνεται με μοναδικό τρόπο στο βίντεό μας…http://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/601118?fbclid=IwAR2PHBRh8KUPlSfVaPk6QJlejjWPHw4dG_iEgwiuvT-VBLMN-Zuxg19Mh4o

 Συνέντευξη: Παναγιώτης Δημόπουλος   
ΠΗΓΗ: Ο Φιλελεύθερος, 28 Οκτωβρίου 2018

Ένα ποιητικό κείμενο για τον πόλεμο του ΄40. Η φρίκη του πολέμου

Οδυσσέα Ελύτη, «Η πορεία προς το μέτωπο»

Ξημερώνοντας τ’ Αγιαννιού, με την αύριο των Φώτων, λάβαμε τη διαταγή να κινήσουμε πάλι μπροστά, για τα μέρη όπου δεν έχει καθημερινές και σκόλες. Έπρεπε, λέει, να πιάσουμε τις γραμμές που κρατούσανε ως τότε οι Αρτινοί, από Χιμάρα ως Τεπελένι. Λόγω που εκείνοι πολεμούσανε απ’ την πρώτη μέρα, συνέχεια, κι είχαν μείνει σκεδόν οι μισοί και δεν αντέχανε άλλο.

Δώδεκα μέρες κιόλας είχαμε μεις πιο πίσω, στα χωριά. Κι απάνω που συνήθιζε τ’ αυτί μας πάλι στα γλυκά τριξίματα της γης, και δειλά συλλαβίζαμε το γάβγισμα του σκύλου ή τον αχό της μακρινής καμπάνας, να που ήταν ανάγκη, λέει, να γυρίσουμε στο μόνο αχολόι που ξέραμε: στο αργό και στο βαρύ των κανονιών, στο ξερό και στο γρήγορο των πολυβόλων.

Νύχτα πάνω στη νύχτα βαδίζαμε ασταμάτητα, ένας πίσω απ’ τον άλλο, ίδια τυφλοί. Με κόπο ξεκολλώντας το ποδάρι από τη λάσπη, όπου, φορές, εκαταβούλιαζε ίσαμε το γόνατο. Επειδή το πιο συχνά ψιχάλιζε στους δρόμους έξω, καθώς μες στην ψυχή μας. Και τις λίγες φορές όπου κάναμε στάση να ξεκουραστούμε, μήτε που αλλάζαμε κουβέντα, μονάχα σοβαροί και αμίλητοι, φέγγοντας μ’ ένα μικρό δαδί, μία μία εμοιραζόμασταν τη σταφίδα. Ή φορές πάλι, αν ήταν βολετο, λύναμε βιαστικά τα ρούχα και ξυνόμασταν με λύσσα ώρες πολλές, όσο να τρέξουν τα αίματα. Τι μας είχε ανέβει η ψείρα ως το λαιμό, κι ήταν αυτό πιο κι απ’ την κούραση ανυπόφερτο. Τέλος, κάποτε ακουγότανε στα σκοτεινά η σφυρίχτρα, σημάδι ότι κινούσαμε, και πάλι σαν τα ζα τραβούσαμε μπροστά να κερδίσουμε δρόμο, πριχού ξημερώσει και μας βάλουνε στόχο τ’ αερόπλανα. Επειδή ο Θεός δεν κάτεχε από στόχους ή τέτοια, κι όπως το ’χε συνήθειο του, στην ίδια πάντοτε ώρα ξημέρωνε το φως.

samedi 27 octobre 2018

Η Έλλη Παππά διηγείται

Μάνος Σ. Στεφανίδης
Η 28η ... Αλλιώς

Έλλη Παππά:.....".Στον ύπνο μου άκουσα κλειδιά. Ήτανε ακόμη στην αυλή, μα άκουσα το βρόντηγμα των κλειδιών. Τινάχτηκα πάνω και φώναξα τον Νίκο. Είχε ακούσει και κείνος. "Ε, ναι, έρχονται…", μου αποκρίθηκε. Τους είδα. Ανοίξανε όλα τα κελιά εκτός απ΄ το δικό μου. Ο Νίκος ζήτησε να με δει. Δεν μου ανοίξανε. Μας αφήσανε το παραθυράκι με τα σίδερα για ν΄ αποχαιρετιστούμε. Είδα το αίμα να χάνεται από το πρόσωπό του όταν κοιταχτήκαμε και ξέραμε πως δεν υπήρχε για μας άλλη μέρα. Ο Νίκος έγειρε κοντά μου. "Πρέπει να ζήσεις, μου΄πε, πρέπει…". Το πρόσωπό του ήτανε γκρίζο, έκανε πολλή προσπάθεια για να μην αφήσει να κυλήσει ούτε ένα δάκρυ. Μου δωσε το ρολόι, το στιλό, το πορτοφόλι με τις φωτογραφίες. "Πάμε" είπε ο επικεφαλής. Ένα φιλί μες απ΄ τα σίδερα. Δεν ήξερα αν ζούσα ή αν αυτό ήτανε η κόλαση. Θυμάμαι που τους είχα ρωτήσει γιατί δε μ΄ανοίγουνε κι εμένα. "Δεν είσαι στο χαρτί" μου είχε αποκριθεί ο αρχιφύλακας, και φαινότανε στεναχωρημένος. Θυμάμαι που φώναξα "Πάρτε με και μένα" κι ύστερα σωριάστηκα στο στρώμα. Άργησα πολύ να συνέλθω για να κλάψω.
Ξημέρωσε, ανοίξανε, βγήκα στην αυλή. Ήθελα να βγω. Όπως κάθε πρωί. Ήτανε συννεφιά και στη στέγη της φυλακής καθότανε ένα περιστέρι. Εκείνος δεν ήτανε πια… Γύρισα στο κελί κι έκανα το σχέδιό μου. Να ζήσω, δεν μπορούσα. Ν΄αφήσω ανεκπλήρωτη την επιθυμία του, δεν γινότανε. Πως μπορούσα να τα συνταιριάξω τα δυο; Έγραψα γράμματα και περίμενα την ευκαιρία να τα στείλω έξω. Θα έγραφα κι ένα ακόμη, ένα γράμμα – δυο λόγια στον Πλαστήρα. Θα του πέταγα στα μούτρα τη ζωή μου, γιατί στην πραγματικότητα ME EIXE εκτελέσει".


Γράμματα στο γιο μου | εκδόσεις Άγρα |2009

Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται στο έπακρον την γεωπολιτική αξία της χώρας του

 The Guardian, 27/10/2018

Syria summit: call for 'lasting ceasefire' at last rebel-held stronghold, Idlib

Joint statement from Russia, Germany, France and Turkey followed summit on war-torn country

vendredi 26 octobre 2018

Η γερμανική Ευρώπη






Κώστας Ιορδανίδης

Εάν η Γερμανία εδιδάχθη κάτι από τους δύο πολέμους του περασμένου αιώνα, που έσπειραν τον όλεθρο στην Ευρώπη, είναι ότι πλέον η προώθηση των εθνικών της στόχων εξασφαλίζεται αποτελεσματικότερα διά «εκπροσώπων» και όχι με ευθεία έκθεση των ηγετών της. Διά λογαριασμό του Βερολίνου ενεργούν, πλέον, οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί», με τη συναίνεση των κρατών της Ε.Ε. – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ΕSΜ, το «άτυπο» του Eurogroup, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το άκρως ενδιαφέρον είναι ότι η διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε έναν πανίσχυρο, ως απεδείχθη, μηχανισμό, μεθοδεύθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν και τον επίτροπο Ζακ Ντελόρ, με πυρήνα τους αποφοίτους της περίφημης σχολής διοικήσεως [ENA] που διέθεταν τεχνογνωσία και έδωσαν τον τόνο στο όλο εγχείρημα.
Η σταδιακή απομείωση του ειδικού βάρους της Γαλλίας στην Ενωση είχε ως συνέπεια να περιέλθει η Επιτροπή στη σφαίρα επιρροής της Γερμανίας. Η απόφαση της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ να επιλέξει τον Βαυαρό πολιτικό Μάνφρεντ Βέμπερ ως υποψήφιο πρόεδρο της Επιτροπής μάλλον υποδηλοί πως τα προσχήματα δεν είναι αναγκαία, πλέον. Το αυτό ισχύει και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπου τη θέση του νέου πρόεδρου εκτιμάται ότι θα καταλάβει ο Γερμανός Κλάους Ρέγκλινγκ – πρόεδρος σήμερα του ESM.
Στη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων ανέκυψαν δύο μείζονα πολιτικά ζητήματα, επαναδιεκδικήσεως του δικαιώματος εθνικής κυριαρχίας. Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου εψήφισαν την έξοδο της χώρας τους από την Ενωση. Πολιτική αντιμετώπιση του θέματος δεν υπήρξε και η σπαρασσόμενη βρετανική κυβέρνηση ξιφουλκεί με τον επικεφαλής γραφειοκράτη της Επιτροπής Μισέλ Μπαρνιέ.
Στην Ιταλία, αυτές τις ημέρες συνέβη το πρωτοφανές να απορριφθεί ο προϋπολογισμός από την Επιτροπή ως ασύμβατος με τους κανόνες που διέπουν την Ευρωζώνη. Το ότι μία κυβέρνηση ενός ανορθόδοξου όντως συνασπισμού, προσφάτως εκλεγείσα, διαχειρίζεται τα οικονομικά μιας χώρας με βάση τις προεκλογικές εξαγγελίες της δεν έχει καμία σημασία.
Ισως στην εποχή της παγκοσμιοποιήσεως, της οικονομικής περιπλοκότητος, το ευρωπαϊκό σύστημα να είναι δυνατόν να διοικηθεί από τεχνοκράτες, με τους «ηγέτες» να περιορίζονται σε επαρχιακά καθήκοντα. Μόνον που εφρόντισαν οι Γερμανοί να εξασφαλίσουν τον πλήρη έλεγχο των τεχνοκρατικών μηχανισμών. Το αποτέλεσμα είναι μία γερμανική Ευρώπη. Το όνειρο έγινε, τελικώς, πραγματικότης.

ΠΗΓΗ: Η Καθημερινή, 26 Οκτωβρίου 2018

mercredi 24 octobre 2018

Χωρικά ύδατα: Σωστό βήμα η μερική επέκτασή τους





Κωνσταντίνος Κόλμερ

Ένας ακόμη κορυφαίος υπουργός του Σημίτη προφυλακίστηκε...

Στις φυλακές Κορυδαλλού το ζεύγος Παπαντωνίου - Το σκεπτικό της προσωρινής κράτησης

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

Ως ύποπτοι φυγής κρίθηκαν ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό ανακριτών και εισαγγελέα, που αργά χθες τη νύχτα αποφάσισαν την προφυλάκισή τους.
Στο ένταλμα της προσωρινής τους κράτησης υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις λόγοι για τους οποίους θεωρήθηκε επιβεβλημένη η προφυλάκισή τους. Για τον Γιάννο Παπαντωνίου και την Σταυρούλα Κουράκου κρίθηκε ότι:
Είναι ύποπτοι φυγής στο εξωτερικό καθώς έχουν άδεια παραμονής στην Ελβετία και μισθωμένη κατοικία εκεί. Είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων (εάν παραμείνουν δηλαδή ελεύθεροι, είναι πιθανό να συνεχίζουν το -κατά το κατηγορητήριο- ξέπλυμα μαύρου χρήματος).
Τέλος, δεν συναίνεσαν στην άρση του τραπεζικού απορρήτου ή όταν συναίνεσαν, την αμφισβήτησαν.
Υπενθυμίζεται ότι και οι δύο θα οδηγηθούν σήμερα στις φυλακές Κορυδαλλού αφού διανυκτέρευσαν στη ΓΑΔΑ.

lundi 22 octobre 2018

Η αμφισβήτηση της επιστήμης από λογής-λογής συμφέροντα

Οι θεωρίες συνωμοσίας βλάπτουν

ΤΑΣΟΥΛΑ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ

«Είναι απίστευτα επικίνδυνο και καταστροφικό να μη δίνουμε σημασία στην ψευδοεπιστήμη» διεμήνυσε την περασμένη εβδομάδα ο Πολ Ρόμερ (Νoμπέλ Οικονομίας 2018), τονίζοντας ότι θα πρέπει να επιδεικνύουμε μηδενική ανοχή στην αμφισβήτηση των επιστημονικών στοιχείων.
Δεν είναι μόνο οι θεωρίες συνωμοσίας και η ψευδοϊστορία –π.χ. ότι Κινέζοι ανακάλυψαν την Αμερική, εξωγήινοι δίδαξαν την κατασκευή των πυραμίδων...– που βρίσκουν τεράστια απήχηση· δημοφιλείς είναι και αναρίθμητοι ψευδοεπιστημονικοί, επιστημονικοφανείς ισχυρισμοί. Στους καταλόγους των ψευδοεπιστημών περιλαμβάνονται δεκάδες, αστρολογία, αστροθεραπεία, μαντική, δημιουργισμός, λυσενκοϊσμός, κρυπτοζωολογία, αντιβαρύτητα, επίπεδη γη, γραφολογία, παραψυχολογία, μετενσάρκωση, ευφυής σχεδιασμός, θεοσοφία, πνευματισμός, βιοσυντονισμός κ.ο.κ., που παγιδεύουν το πνεύμα στον ανορθολογισμό. Ωστόσο, η αμφισβήτηση δεδομένων σχετικά με το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία είναι που παρασύρουν πλήθη σε ολέθριες για την ανθρωπότητα οδούς.
«Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι, ευτυχώς στο εξωτερικό προς το παρόν τουλάχιστον, που πιστεύουν ότι η Γη είναι επίπεδη ή και ότι η προσσελήνωση δεν έγινε ποτέ, αλλά και στο εσωτερικό που θεωρούν ότι μας ψεκάζουν», λέει στην «Κ» ο Κωνσταντίνος Καρτάλης, καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

dimanche 21 octobre 2018

Οι ΗΠΑ καλύπτουν την Σαουδική Αραβία για το φόνο του δημοσιογράφου. Χλιαρές οι αντιδράσεις από την Ευρώπη. Δισεκατομμύρια πληρώνει στους Αμερικανούς και Ευρωπαίους η Σαουδική Αραβία για εξοπλισμούς





Jamal Khashoggi: murder in the consulate


Jamal Khashoggi, pictured in Istanbul in May 2018. Photograph: Anadolu Agency/Getty Images

After days of denial, Saudi Arabia has now said that the writer Jamal Khashoggi died in a ‘fist fight’ at its Istanbul consulate.
The Saudi Arabian consulate in Istanbul is a homely looking place, much smaller than it seems, nestled into a quiet suburban street, and painted pastel yellow. Were it not for a giant steel door and a green flag flying on the roof – both sporting two large swords – it could easily be an Ottoman-era cottage like many nearby.
Police barriers to the left of the building mark a point where visitors gather before being allowed through to apply for visas or tend to official business. On 2 October one Saudi citizen, Jamal Khashoggi, stood at the fence line, pondering his next move. Khashoggi needed to deal with paperwork that proved he had the legal right to marry the woman nervously standing with him that day, his new Turkish fiancee, Hatice Cengiz. He paced the barricade for around 20 minutes, removed his two phones from his blazer and gave them to Cengiz. “Wish me luck,” Khashoggi said. “This will be a birthday present,” she replied.

Είμαστε σε κρίση

Στέφανος Κωνσταντινίδης


Είμαστε σε κρίση και στην Αθήνα και στη Λευκωσία. Στα λεγόμενα εθνικά θέματα, στην εξωτερική πολιτική γενικότερα, επικρατεί αβεβαιότητα και ανασφάλεια. Στο Κυπριακό με την τελευταία έκθεση Γκουτέρες μπήκαμε σε αχαρτογράφητα νερά. Σε αυτά ήρθε να προστεθεί και η παραίτηση Κοτζιά που δημιουργεί επιπλέον αβεβαιότητες. Μολονότι η παραίτηση αυτή δεν πρόκειται να διαφοροποιήσει την ελληνική εξωτερική πολιτική, ειδικά τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό της. Διότι ναι μεν ο κ. Κοτζιάς έδινε την εντύπωση ότι ασκούσε μια προσωποπαγή και αυτοτελή πολιτική αλλά με κάποιες εξαιρέσεις, περισσότερο σε επικοινωνιακό επίπεδο, η εξωτερική πολιτική είχε την έγκριση του πρωθυπουργού. Στο Κυπριακό, όμως, ενδεχομένως να υπάρξουν διαφοροποιήσεις. Είναι γνωστός ο πόλεμος που έγινε στον Κοτζιά από κύκλους της Λευκωσίας, τόσον του Προεδρικού όσων και των κομμάτων ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ. Πολύ πιθανόν οι φανατικοί της όποιας λύσης να βρουν τώρα περισσότερο ευήκοον ους στην Αθήνα. Ο χρόνος θα δείξει.

samedi 20 octobre 2018

Μια σημαντική απόφαση που αλλάζει πολλά δεδομένα


Αμεση ανάλυση: Η σημασία της απόφασης για επέκταση της αγιαλίτιδας ζώνης

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
Η ανακοίνωση για την τμηματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, αποτελεί μια εξέλιξη η οποία αλλάζει την πάγια στάση της εξωτερικής πολιτικής στο συγκεκριμένο ζήτημα για 80 χρόνια. Τα 6 ναυτικά μίλια ισχύουν από το 1936 και έκτοτε υπάρχει μια διαρκής συζήτηση περί του αν η Ελλάδα θα πρέπει να τα επεκτείνει στα 12, βάσει του εθιμικού δικαιώματος που ορίζεται από την ίδια τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Από τον Ιούνιο του 1996 και έπειτα, το συγκεκριμένο ζήτημα κατέστη κεντρικό για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας εξουσιοδότησε το κράτος να κηρύξει πόλεμο εναντίον της Ελλάδας σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.

mercredi 17 octobre 2018

Ακυβέρνητες πολιτείες


Στέφανος Κωνσταντινίδης

Ζούμε σ΄έναν κόσμο όπου η πολιτική έχει παραιτηθεί από τις ευθύνες της. Ζούμε σ΄έναν κόσμο με ακυβέρνητες πολιτείες. Ή μάλλον σ΄έναν κόσμο που μας κυβερνούν οι τραπεζίτες, οι έμποροι των όπλων, οι πετρελαιάδες, οι νέοι μεσσίες της τεχνολογίας, οι μάγοι της εικονικής οικονομίας των αγορών. Αγορές! Μια λέξη μαγική! Οι αγορές, μας λένε, αποφασίζουν για όλα. Και αποφασίζουν για τους λίγους. Οι πολλοί έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Έχουμε φτάσει σε ένα σύστημα-ζούγκλα. Η πολιτική είχε τον ρόλο να απαλύνει τα πράγματα, να επιβάλλει κάποιες ισορροπίες ανάμεσα στον υπέρμετρο πλούτο και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, να δημιουργργεί συνθήκες μίας κάπως ανθρώπινης διαβίωσης. Έτσι φτάσαμε, χάρη και στους αγώνες των εργαζομένων, σε μια μορφή κοινωνικού κράτους. Αλλά σήμερα δεν έχουμε πολιτικούς ικανούς για μια τέτοια πολιτική. Έχουμε διαχειριστές του συστήματος και γραφειοκράτες που το εξυπηρετούν αγόγγυστα. Και ο κόσμος οδηγείται στο χάος. Στο παγκοσμιοποιημένο σύστημα δεν υπάρχει χώρος για την πολιτική.
Ζούμε σ΄έναν κόσμο με ακυβέρνητες πολιτείες. Ακόμη και στις πιο δύσκολες ώρες του Ψυχρού Πολέμου, υπήρχαν πολιτικοί ηγέτες που μπορούσαν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να μιλήσουν, να διαπραγματευτούν, να αντιμετωπίσουν καταστάσεις. Σήμερα όχι. Η πολιτική απουσιάζει. Δεν έχει παρά να δει κανείς τι συμβαίνει καθημερινά στον πλανήτη.

Παρουσίαση στην Αθήνα του μυθιστορήματος ΕΚΒΑΤΑΝΑ του Στέφανου Κωνσταντινίδη, του δεύτερου της τριλογίας ΝΟΜΑΔΑΣ, την περασμένη Δευτέρα


mardi 16 octobre 2018

Από την παρουσίαση του μυθιστορήματος μου χθές στην Αθήνα.
Θερμές ευχαριστίες στη Δέσπω Χατζηχαραλάμπους από τον Καλοπαναγιώτη, την παλιά μου άριστη μαθήτρια στο Γυμνάσιο Πεδουλά και αργότερα συνάδελφο μου εκπαιδευτικό στην Ελλάδα.


-0:18
141 vues

vendredi 12 octobre 2018

Υπέκυψε ο Ερντογάν! Απελευθερώθηκε ο αμερικανός πάστορας

Ελεύθερος ο πάστορας Μπράνσον - Επιστρέφει ίσως και σήμερα στις ΗΠΑ


Την απελευθέρωση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος τελούσε υπό κατ' οίκον περιορισμό, αποφάσισε το τουρκικό δικαστήριο. Η τουρκική δικαιοσύνη τον καταδίκασε μεν σε φυλάκιση τριών ετών, δηλώνοντας όμως πως δεν θα παραμείνει άλλο υπό κράτηση λόγω του χρόνου που είχε παραμείνει προφυλακισμένος.

lundi 8 octobre 2018

Στροφή στις Ελληνορωσικές σχέσεις. Το Κρεμλίνο επιβεβαιώνει τις προετοιμασίες για συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν




gre1797304_29629683






Ο εκπρόσωπος Τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντιμίτρι Πέσκοβ, δήλωσε σήμερα ότι γίνονται προετοιμασίες για την επίσκεψη Τσίπρα στη Ρωσία και τη συνάντησή του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.
«Πράγματι, γίνονται προετοιμασίες για μία συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν. Περιμένουμε να γίνει τον χειμώνα», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου.
Ελληνικές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο TASS, ανέφεραν ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πρώτο μισό του Δεκεμβρίου, ενώ άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για τις 12 Δεκεμβρίου.
Τον περασμένο μήνα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας είπε ότι Αθήνα και Μόσχα δουλεύουν για να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους και ανακοίνωσε το σχέδιό του να επισκεφθεί τη Ρωσία μέσα στο 2018.

Μικρές ελληνικές επιτυχίες που δείχνουν το δρόμο για την ανάπτυξη

Βρετανικό fund επένδυσε 21,7 εκατ. ευρώ σε μία μικρή ελληνική εταιρεία λογισμικού

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
Η Softomotive σχεδιάζει να καταστεί μια επιχείρηση 200 εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2019, από 80 που απασχολεί σήμερα.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μέχρι πριν από μερικές ημέρες παρέμενε μια μικρή εταιρεία παραγωγής λογισμικού. Ο τζίρος της το 2017 μόλις ξεπέρασε τα 3 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη και σήμερα παραμένει επιχείρηση περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ).
Πριν από λίγες εβδομάδες, ωστόσο, η εταιρεία αποτιμήθηκε στα 100 εκατ. δολ. ΗΠΑ (περίπου 87 εκατ. ευρώ). Η αξία αυτή συγκρίνεται σήμερα με εκείνη που έχουν πολλοί νυν και πρώην τεχνολογικοί «πρωταθλητές» της χώρας μας.
Η μικρή εταιρεία λογισμικού είναι η Softomotive για την οποία ανακοινώθηκε ότι η Grafton Capital επένδυσε 25 εκατ. δολ. ΗΠΑ (21,7 εκατ. ευρώ). Η Grafton Capital είναι μια νέα επενδυτική εταιρεία που συστάθηκε το 2014 στο Ηνωμένο Βασίλειο και η οποία έχει τοποθετήσει μέχρι σήμερα περί τα 100 εκατ. ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις, κυρίως τεχνολογίας, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η νέα φάση του Κυπριακού

Στέφανος Κωνσταντινίδης

   
Είναι σχεδόν κοινοτοπία να μιλά κανείς για νέα φάση στο Κυπριακό με όσα έχουν δει τα μάτια μας ώς τώρα. Κι οι λέξεις χάνουν κάποια στιγμή το νόημά τους. Όμως δεν έχουμε και άλλη επιλογή, είμαστε σε μια νέα φάση, ειδικά μετά το Κραν Μοντάνα. Οι τελευταίες διαβουλεύσεις στα Ηνωμένα Έθνη έδειξαν το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε. Η Άγκυρα επιμένει πάντα σε μια λύση που θα της επιτρέπει να έχει τον απόλυτο έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου.
Να επανέλθουμε στις διαπραγματεύσεις είναι η επωδός κάποιων. Που έφτασαν στο σημείο να κατηγορούν τον Αναστασιάδη για «απορριπτικό»! O tempora o mores! Στο Κραν Μοντάνα όμως ο Αναστασιάδης τα έδωσε όλα. Κι αν δεν δέχτηκε την παρουσία τουρκικού στρατού στην Κύπρο και τις εγγυήσεις είναι γιατί σε αυτό το θέμα αντιστεκόταν η Αθήνα. Όσοι σήμερα επιμένουν σε επιστροφή στις διαπραγματεύσεις χωρίς όρους, επί της ουσίας αποδέχονται την τουρκική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο και τις τουρκικές εγγυήσεις. Αυτό λέγεται αποδοχή λύσης τουρκικών προδιαγραφών. Την ίδια ώρα η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και τις απειλές.
Αν ήταν τόσο απλά τα πράγματα, γιατί δεν πέτυχαν λύση οι Βασιλείου, Κληρίδης, Χριστόφιας και Αναστασιάδης, οι «διαλλακτικοί» των «διαλλακτικών» με τις τόσες επικίνδυνες παραχωρήσεις που έκαναν στην τουρκική πλευρά; Γιατί απέτυχε ο Χριστόφιας με τον «σύντροφο» Ταλάτ; Γιατί απέτυχε ο Αναστασιάδης με τον «καλό», τον «προοδευτικό» Ακιντζί; Γιατί απλούστατα έχουμε απέναντί μας μια αδίστακτη κατοχική δύναμη και όχι τους Τουρκοκυπρίους.

samedi 6 octobre 2018

Παρουσιάζεται στην Πενταλιά, τη γενέτειρα του,το μυθιστόρημα του Στέφανου Κωνσταντινίδη

Αύριο στην Πενταλιά, εκεί που ξεκίνησε η γεωπολιτική του ονείρου...

Aucun texte alternatif disponible.
 
Panikos Omirou à ΠΕΝΤΑΛΙΑ-PENTALIA

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η ομάδα Νέων Πενταλιάς σας προσκαλεί στην παρουσίαση
του μυθιστορήματος «Εκβάτανα» του συγχωριανού μας Στέφανου Κωνσταντινίδη
(δεύτερο μυθιστόρημα της τριλογίας «Νομάδας») την Κυριακή 7/10/2018 μετά την τέλεση της θείας λειτουργίας στην εκκλησία του Αγίου Στυλιανού. Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στον πολυχώρο της κοινότητας δίπλα από την εκκλησία.
΄
.Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος της Κοινότητας Χαράλαμπος Ιωάννου
.Το βιβλίο θα παρουσ ο Χρήστος Αχιλλέως και ο συγγραφέας

Παρουσίαση στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού του μυθιστορήματος ΝΟΜΑΔΑΣ, Β΄ ΕΚΒΑΤΑΝΑ του Στέφανου Κωνσταντινίδη


Το μυθιστόρημα παρουσίασαν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Πέτρος Παπαπολυβίου και ο δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος. Τον συγγραφέα παρουσίασε ο αρχιτέκτονας και συγγραφέας Τάσος Ανδρέου. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαϊδης και ο πρόεδρος του Συντονιστικού Συμβουλίου Πολιτιστικών Φορέων Λεμεσού Εύρος Αλεξάνδρου. Αποσπάσματα από το μυθιστόρημα διάβασε η ηθοποιός Νάταλυ Αμμάν.

«Κραυγή» – κάλεσμα για το κλίμα από 700 Γάλλους επιστήμονες



«Ν’ αφήσουν πλέον τους εξορκισμούς και να περάσουν στη δράση, για μια κοινωνία χωρίς άνθρακα» είναι η κραυγή- κάλεσμα προς την πολιτική ηγεσία, μέσω της εφημερίδας Libération, 700 Γάλλων επιστημόνων.
Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Κλιματική έκτακτη ανάγκη, το SOS 700 επιστημόνων» η εφημερίδα δημοσιεύει το εκτενές κείμενο όπου οι συντάκτες του εξηγούν:
«Μόνο οι άμεσες αλλαγές και οι βραχυπρόθεσμες δεσμεύσεις, στο πλαίσιο ξεκάθαρων και φιλόδοξων στόχων έως το 2030, θα μας επιτρέψουν να ανταποκριθούμε στην κλιματική πρόκληση».
« Έχουμε ήδη περάσει στο «κλιματικό μέλλον»» τονίζουν. «Έχουμε άνοδο των μέσων θερμοκρασιών, επανεμφάνιση ακραίας υποτροπής της θερμότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού ακόμα και στο βόρειο ημισφαίριο, τήξη παγετώνων και θαλάσσιων πάγων, ξηρασία, τροποποίηση των περιοχών διανομής για ορισμένα ζώα και φυτά, καταστροφή σπάνιων και πολύτιμων οικοσυστημάτων, αύξηση της στάθμης της θάλασσας, αποξυγόνωση και οξύνιση των ωκεανών κ.α είναι οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις της αλλαγής του κλίματος που συνεχίζουν να συσσωρεύονται».

lundi 1 octobre 2018

Τσίπρας, Ζάεφ και... Τραμπ για Νόμπελ Ειρήνης;


 
 
Το σουηδικό πρακτορείο TT αναφέρει ότι οι πρωθυπουργοί Ελλάδας-ΠΓΔΜ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι βαριά χαρτιά για το φετινό βραβεί.
Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ έχουν δεχθεί εύσημα διεθνώς για τη συμφωνία των Πρεσπών που ενδέχεται να δώσει λύση σε ένα «ακανθώδες» ζήτημα για την ευρύτερη περιοχή. Το σουηδικό πρακτορείο ΤΤ, όμως, πάει το ζήτημα ένα βήμα παραπέρα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο το σημερινό δημοψήφισμα μπορεί να αποδειχθεί κομβικής σημασίας για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης.
Στο τηλεγράφημα του ΤΤ με τίτλο «Τραμπ και Τσίπρας: βαριά ονόματα για το βραβείο Ειρήνης» τίθεται το ερώτημα εάν το βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη θα απονεμηθεί και πάλι σε έναν πρόεδρο των ΗΠΑ ή θα έπρεπε να δοθεί προσοχή και πάλι σε ένα πρόσφατο δημοψήφισμα.
Το πρακτορείο επισημαίνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Κιμ Γιογκ Ουν θεωρούνται μέχρι πρότινος τα βαριά χαρτιά για το φετινό νόμπελ Ειρήνης, εξαιτίας της προσέγγισης ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, όμως υπάρχει προβληματισμός για το εάν πρέπει να βραβευθεί και πέμπτος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης σε παγκόσμιου ηγέτες είναι ένα θέμα που έχει προκαλέσει σχόλια και κριτική σε αρκετές περιπτώσεις.Όπως όταν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ και του Βόρειου Βιετνάμ Λι Ντουκ Το έλαβαν το βραβείο το 1973. Ή ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ και ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και Γιτζάκ Ράμπιν το 1994.
Σημειώνεται ότι, πέρυσι το Νόμπελ Ειρήνης πήγε στη Διεθνή Εκστρατεία για την Εξάλειψη των Πυρηνικών Όπλων και το 2016 στον πρόεδρο της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος για τη συνθήκη ειρήνης που σύναψε με τους αντέρτες του Farc.
Μερικές ημέρες αργότερα, όμως, οι Κολομβιανοί απέρριψαν, με δημοψήφισμα, τη συνθήκη που είχε υπογραφεί με τους αντάρτες.
Φέτος η Επιτροπή για το Νόμπελ έχει ακόμη ένα δημοψήφισμα για να αποφασίσει για τις υποψηφιότητες.

Συμφωνία ΗΠΑ-Καναδά-Μεξικού

USMCA, η νέα εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Καναδά που αντικαθιστά τη NAFTA

Τα βρήκα Ουάσινγκτον και Οτάβα για το εμπόριο


Οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του Καναδά επιβεβαίωσαν το βράδυ της Κυριακής (σ.σ. νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας) ότι κατέληξαν σε μια «νέα, εκσυγχρονισμένη εμπορική συμφωνία», η οποία θα αντικαταστήσει τη NAFTA, που είχε τεθεί σε εφαρμογή το 1994.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Οτάβα και η Ουάσινγκτον διευκρίνισαν πως η ονομασία της θα είναι Συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά (United States-Mexico-Canada Agreement, USMCA).
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, εξερχόμενος από το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε αργά το βράδυ της Κυριακής για να εξεταστούν οι όροι της νέας εμπορικής συμφωνίας, χαιρέτισε μια «καλή ημέρα για τον Καναδά», πριν μπει στο αυτοκίνητο που είχε φθάσει για να τον παραλάβει, χωρίς να απαντήσει στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις που του έθεταν οι δημοσιογράφοι που περίμεναν.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ, 01/10/2018

Οκτώ ελληνικά πανεπιστήμια στη διεθνή κατάταξη με τα καλύτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα του κόσμου




Οχτώ ελληνικά πανεπιστήμια συγκαταλέγονται στην λίστα της Παγκόσμιας Ακαδημαϊκής Κατάταξης για το 2019, που αξιολογούνται από ένα από τα σημαντικότερα συστήματα κατάταξης πανεπιστημίων, το Times Higher Education World University Rankings (THE). Από τα οχτώ ελληνικά, το πανεπιστήμιο της Κρήτης διατηρεί την πρώτη θέση, ενώ φέτος στην παγκόσμια λίστα συμπεριλαμβάνεται και το Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο Θράκης, στην θέση 1001+.
Το πανεπιστήμιο Κρήτης διατηρεί την θέση κατάταξης 351-400, που είχε και το 2018, και ακολουθεί το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας, το οποίο διατηρεί την θέση 501-600 και ανέρχεται από την 5η θέση μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων στην δεύτερη. Στην τρίτη θέση μεταξύ των ελληνικών ιδρυμάτων ανεβαίνει το πανεπιστήμιο Αιγαίου, και παγκοσμίως κατέχει την θέση κατάταξης 601-800, ενώ ακολουθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στη θέση 601-800, υποχωρώντας ωστόσο, από την δεύτερη θέση που βρισκόταν πέρσι, στην 4η για το 2019. Στην 5η θέση από την 3η πέρσι, έπεσε και το Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο στην παγκόσμια κατάταξη διατηρεί την θέση 601-800. Το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων βρίσκεται στην 6η θέση (από την τέταρτη), ενώ υποχώρησε και στην παγκόσμια κατάταξη από τη θέση 501-600 στην 601-800. Το πανεπιστήμιο Πάτρας έπεσε από την θέση 601-800 της διεθνούς κατάταξης στην 801-1000.