Αλλά επειδή η «πίστη» στην έλευση του συμβάντος - και εν προκειμένω στην έλευση της ανατροπής του μνημονίου από τον ΣΥΡΙΖΑ - θεωρείται προϋπόθεση για κάθε αριστερό, δεν θα είχα κανέναν λόγο να δεχθώ πως το «σταδιακά» του Σταθάκη ή του Δραγασάκη ή του Τσίπρα ενέχει απιστία. Αν κρίνω όμως από τις κατηγορηματικές προεκλογικές δεσμεύσεις των «πιστών» στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί άμεσης αποκατάστασης, τότε η απιστία έχει συντελεστεί.
Αλλά επειδή, όπως υποθέτω, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν πως η πολιτική τους, εκτός από σωτηριολογικές εμμονές, οφείλει να διαθέτει και «αξιωματικό» χαρακτήρα, τότε, όταν μετά τον Γκράμσι ο Τσίπρας προλογίσει και τον Καντ, όταν δηλαδή γίνει ορθολογιστής, θα έχει υπερβεί εντελώς το ζήτημα της πίστης.
Ο αριστερός που πολιτεύεται και δεν θέλει να καταλαμβάνει τη θέση του αδιεξόδου της πολιτικής θα πρέπει να ξορκίζει τις σταδιακές στοχεύσεις ή να κάτσει σπίτι του. Στη «φυλακή», όπως έκατσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Μανώλης Αναγνωστάκης. Αλλά αυτή είναι και η διαφορά ανάμεσα στον επαγγελματία πολιτικό και στον διανοούμενο. Ο τελευταίος, για να αναδείξει το θεμέλιο της διαφοράς του από τον πολιτικό, θα όφειλε, όπως έλεγε ο Ρουσό, «να παραμερίσει όλα τα γεγονότα». Συνεπώς το «καλό κουράγιο» που του ευχήθηκε με σημασία ο Ολι Ρεν το 2008 θα είχε νόημα μόνο αν πράγματι παραμέριζε όλα τα γεγονότα.
Αλλά για να συμβεί αυτό χρειάζεται πίστη. Οπότε, Σταθάκης. Διότι τουλάχιστον με την άπιστη Κεντροαριστερά - της οποίας τη θέση προβλέπω ότι σύντομα θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ - αντιδρούν θετικά οι αγορές (όπως έγινε με τον Μπερσάνι).
* Τετράδια της Φυλακής
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire