Τώρα, στόχος είναι η ισχυρή ανάκαμψη, με μείωση της ανεργίας, είπε ο Μ. Ραχόι
Η Ισπανία βγήκε από την ύφεση έπειτα από δύο χρόνια, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις που υπαγορεύουν παρατεταμένη λιτότητα και επώδυνες μεταρρυθμίσεις, μέχρις ότου δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τα σχεδόν έξι εκατομμύρια των ανέργων της.
Την εικόνα αυτή σκιαγράφησε για τη χώρα της Ιβηρικής ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, στην οποία τόνισε πως «η Ισπανία βγήκε από την ύφεση αλλά όχι και από την κρίση» αναφερόμενος στις επιπτώσεις των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και στην επίμονα υψηλή ανεργία στη χώρα του.
«Στόχος μας τώρα είναι να επιτύχουμε μια ισχυρή ανάκαμψη που θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης» τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός και όπως επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, τα σχόλιά του απηχούν την επικρατούσα αντίληψη, μεταξύ Ευρωπαίων ηγετών, πως αρχίζει η ανάκαμψη μετά την οικονομική κρίση που πλήττει την ήπειρο για μια πενταετία.
Ο κ. Ραχόι εξέφρασε την ελπίδα ότι η αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ευρωζώνη δεν θα αναστείλει την πορεία προς την περαιτέρω πολιτική και οικονομική της ενοποίηση, τη διαδικασία που θα μπορούσε να στηρίξει χώρες χειμαζόμενες από την κρίση όπως η Ισπανία, προσφέροντάς τους δίχτυ ασφαλείας για τις τράπεζές τους.
Σε ό,τι αφορά τις επιφυλάξεις που έχουν εκφράσει ορισμένα στελέχη του κόμματος της κ. Μέρκελ αναφορικά με την τραπεζική ένωση της Ευρωζώνης, ο κ. Ραχόι δήλωσε «εύλογα ικανοποιημένος» πως το σχέδιο αυτό θα προχωρήσει, έστω και με ρυθμούς βραδύτερους από αυτούς που θα ήθελε. Παράλληλα, τόνισε πως το φάρμακο που εφαρμόζει αποδίδει στην Ισπανία και «τα πράγματα βρίσκονται σε καλό δρόμο», αναφερόμενος στη μείωση του κόστους εργασίας, στην άνοδο των εξαγωγών και τη μεταστροφή του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών σε πλεόνασμα. Εκανε, άλλωστε, ιδιαίτερη αναφορά στο τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας που, όπως τόνισε, «είναι πιο διαφανές, πιο αξιόχρεο και με μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια» χάρη στο δάνειο ύψους 41,3 δισ. ευρώ που έχει λάβει η χώρα από την Ε.Ε.
Παραδέχθηκε πως δεν πρόκειται να σημειωθεί πραγματική ανάκαμψη προτού αυξήσουν οι Ισπανοί τις δαπάνες τους, υποχωρήσουν σε επίπεδα ρεκόρ οι τιμές των ακινήτων και σταθεροποιηθεί το εξωτερικό χρέος, αλλά εξέφρασε την εκτίμηση πως «η Ισπανία δεν θα χρειαστεί να επεκτείνει το πρόγραμμα διάσωσης το 2014». Παραθέτοντας, άλλωστε, την πρώτη επίσημη απόδειξη για την επιστροφή της ανάπτυξης στην Ισπανία, ο κ. Ραχόι ανέφερε πως το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να έχει σημειώσει αύξηση από 0,1% ώς 0,2% το τρίτο τρίμηνο του 2013. Προέβλεψε, επίσης, ανάπτυξη της οικονομίας κατά 0,5% ώς 1% για το 2014, που θα επιτρέψει να αρχίσει η δημιουργία θέσεων εργασίας σε βιώσιμη βάση. Απέφυγε, ωστόσο, να αποτολμήσει προβλέψεις γύρω από το πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να μειωθεί η ανεργία που φθάνει στο 26,31% και αρκέσθηκε να τονίσει πως «οι βελτιώσεις σημειώνονται λίγο λίγο».
Η οικονομία της Ισπανίας, η τέταρτη της Ευρωζώνης, δέχθηκε καίριο πλήγμα το 2008 όταν έσκασε η φούσκα» της αγοράς ακινήτων, συμπαρασύροντας μεγάλο μέρος του τραπεζικού τομέα και υπονομεύοντας την αξιοπιστία της χώρας στις χρηματαγορές. Την τελευταία πενταετία το ΑΕΠ της συρρικνώθηκε συνολικά κατά 7,5% παρά τη σύντομη ανάκαμψη που είχε σημειώσει το 2010 και το 2011. Χάρη στην πολιτική της ΕΚΤ, πάντως, έχει μειωθεί το κόστος δανεισμού της χώρας που χθες άντλησε 3,6 δισ. ευρώ από την έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους με ελαφρώς αυξημένο επιτόκιο σε δημοπρασία που υπερκαλύφθηκε τέσσερις φορές.
Σύμφωνα, πάντως, με τον επικεφαλής των οικονομολόγων του ΟΟΣΑ, Πιερ Κάρλο Παντοάν, η Ευρωζώνη δεν έχει παρέλθει την κρίση, αντιθέτως παραμένει «σημαντική πηγή κινδύνου» παρά την αποκλιμάκωση του συστημικού κινδύνου από την κρίση χρέους. Ο κ. Παντοάν εξέφρασε την εκτίμηση πως οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα επιστρέψουν στην Ευρωζώνη μόνον το 2014. Στη Γερμανία, πάντως, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη σημείωσε ελαφρά άνοδο τον Σεπτέμβριο καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών με τον σχετικό δείκτη του ινστιτούτου Ifo στις 107,7 μονάδες να καταγράφει ελαφρά άνοδο από τις 107,6 μονάδες του Αυγούστου.
Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 25/09/2013
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire