Το μυστικό παζάρι για την Αμμόχωστο
Τον κίνδυνο επιβολής ενός καταστροφικού μοντέλου «λύσης» που οδηγεί σε αναγνώριση του ψευδοκράτους και σε «συνιδιοκτησία» του κυπριακού Φυσικού Αερίου επισημαίνουν σε κοινή Διακήρυξη για την επιστροφή της Αμμόχωστο σημαίνουσες προσωπικότητες, πολιτικοί αναλυτές και επιστήμονες, αλλά και πολίτες, από τον κυπριακό και ελλαδικό χώρο.
Τη Διακήρυξη της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Αμμόχωστο», υπογράφουν μεταξύ άλλων οι: Χαρίτα Μάντολε, Αρτεμησία Τουμάζου, Ελένη Φωκά, Γιώργος Περδίκης, Ζαχαρίας Κουλίας, Νίκος Κουτσού, Άγης Αγαπίου, Ανδρέας Αγγελίδης, Οδυσσέας Αγγελίδης, Δημήτρης Αλευρομάγειρος, Φανούλα Αργυρού, Γεράσιμος Αρσένης, Δημοσθένης Γεωργόπουλος, Ειρένα Δρυμιώτου, Τάκης Ευδόκας, Μάριος Ευρυβιάδης, Παναγιώτης Ήφαιστος, Νικόλας Α. Ιωαννίδης, Νίκος Ερ. Ιωάννου, Πάνος Ιωαννίδης, Σάββας Καλεντερίδης, Νίκος Καραβαζάκης, Γιώργος Καραμπελιάς, Λούκα Κατσέλη, Γιώργος Κέντας, Άθως Κοιρανίδης, Γιώργος Κολοκασίδης, Μιχάλης Κοντός , Γρηγόρης Κουναμάς, Ηλίας Κουσκουβέλης, Βαγγέλης Κουφουδάκης, Φαήλος Κρανιδιώτης, Νίνα Κυθρεώτου, Δημήτρης Κωσταντακόπουλος, Στέφανος Κωνσταντινίδης, Παναγιώτης Λοϊζιάς, Χριστιάνα Α. Π. Λοϊζου – Ράπτη, Νίκος Λυγερός, Σταύρος Λυγερός, Έλενα Λυμπουρή, Αλέκος Μάρκελος, Ανδρέας Μασούρας, Μιχαλάκης Σ. Μηχανικός, Ανδρέας Μορφίτης, Νίκος Μουγιάρης, Ευρυπίδης Μπίλλης, Άνδρος Νικολαϊδης, Ξενής Ξενοφώντος, Δέσπω Ορφανού, Έμμα Παπαεμμανουήλ, Στέλιος Παπαθεμελής, Δέσπω Πρίγκη, Πέτρος Σαββίδης, Εύα Σαββίδου, Χρυστάλλα Κυριάκου Σαβεριάδη, Χρήστος Σενέκης, Φοίβος Σπάρος, Ιωάννης Σιεκκέρσαββας, Ντίνος Τουμάζος, Άγγελος Τσάλαβος, Άντης Χριστοφορίδης, Άριστος Χρυσοστόμου κ.α
Οι υπογράφοντες τη Διακήρυξη ζητούν την άνευ όρων και άνευ ανταλλαγμάτων εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, σημειώνοντας ότι τους τελευταίους μήνες καλλιεργείται «μια στρεβλή εικόνα που καμιά σχέση δεν έχει με τις πραγματικότητες».
Όπως αναφέρεται στο κείμενο, την ώρα που ο κυπριακός λαός παραμένει «απόλυτα εκτεθειμένος σε παραπλανητικές εικασίες και ψευδή διλήμματα» σε σχέση με την επιστροφή της πόλης, «αποκρύπτονται οι κίνδυνοι» έμμεσης αναγνώρισης του ψευδοκράτους, αναβάθμισης αεροδρομίου της Τύμπου και χρησιμοποίησης του λιμανιού της Αμμοχώστου για εξαγωγή προϊόντων από τα κατεχόμενα, υποβάθμισης των αντίστοιχων υποδομών της Κυπριακής Δημοκρατίας «με άμεσες οικονομικές επιπτώσεις» και δημιουργίας γκρίζων ζωνών στην αξιοποίηση του φυσικού μας αερίου. «Οι οριστικές και με τη συγκατάθεση του Κράτους συνέπειες του πιθανού ανοίγματος της Αμμοχώστου υπό προϋποθέσεις, όπως αυτές (…) μόνο οικονομικό, νομικό και εθνικό αφοπλισμό μπορεί να επιφέρουν», τονίζεται στη Διακήρυξη.
Ερωτήματα προς Αναστασιάδη-Κασουλίδη
Περαιτέρω, οι υπογράφοντες τη Διακήρυξη θέτουν ορισμένα δημόσια ερωτήματα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Εξωτερικών, τους οποίους καλούν να ενημερώσουν τους Κύπριους πολίτες –μεταξύ άλλων– κατά πόσον «η παρούσα στιγμή της βαθύτατης οικονομικής κρίσης είναι κατάλληλη για να τεθεί θέμα Αμμοχώστου;» και ποια προληπτική πολιτική ασκεί η κυβέρνηση έναντι στους σχεδιασμούς του ξένου παράγοντα. «Ποιες απαντήσεις μπορεί να δώσει η κυπριακή κυβέρνηση στον κυπριακό λαό σχετικά με τα πλεονεκτήματα της απόδοσης ενός τμήματος της Αμμοχώστου και του ανοίγματος του λιμανιού της πόλης εάν αυτό συνδεθεί με αναγνώριση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου και, άρα, de facto αναγνώριση του ψευδοκράτους;», είναι ένα άλλο ερώτημα που απευθύνεται στην κυπριακή κυβέρνηση.
Επίσης, η κυβέρνηση καλείται να διευκρινίσει «ποια θα είναι η απάντηση της κυπριακής κυβέρνησης εάν στην πρότασή της για άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου, υπό τον έλεγχο είτε του ΟΗΕ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Άγκυρα απαιτήσει άμεσα ή έμμεσα (…) να λειτουργήσει και το αεροδρόμιο της Τύμπου με το ίδιο καθεστώς που θα ισχύει και για το λιμάνι της Αμμοχώστου; Ένας τέτοιος συμβιβασμός δεν θα αποτελεί αναγνώριση των τετελεσμένων της εισβολής και αναγνώριση ξεχωριστού κράτους όπως είναι και η πάγια επιδίωξη της Άγκυρας;».
Ζητούνται επίσης διευκρινίσεις για τη διασύνδεση των λεγόμενων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την αξιοποίηση των Υδρογονανθράκων της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και τον κίνδυνο αμμοχωστοποίησης του Κυπριακού.
Οι υπογράφοντες την Διακήρυξη αναφέρουν επίσης ότι «υπερβαίνοντας κομματικές ταυτότητες, θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε ο κυπριακός λαός να μην ανεχθεί την εκποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι του πενιχρού τιμήματος απόδοσης μέρους της πόλης της Αμμοχώστου». Εκφράζεται επίσης η πρόθεση υποστήριξης των χειρισμών της κυπριακής κυβέρνησης εφόσον δεν θα γίνουν αποδεκτοί «ολέθριοι όροι» που οδηγούν «σε κατάλυση της κυριαρχίας του κυπριακού κράτους επί ολοκλήρου του κυπριακού εδάφους, υποδούλωση και σταδιακό αφανισμό».
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire