ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 25 avril 2014

Τα νησιά Μάρσαλ μηνύουν τις πυρηνικές δυνάμεις του πλανήτη


Απαιτούν πυρηνικό αφοπλισμό και σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες

Τα νησιά Μάρσαλ μηνύουν τις πυρηνικές δυνάμεις του πλανήτη
Στην ατόλη Μπικίνι έγιναν 67 πυρηνικές δοκιμές μεταξύ 1946 και 1958, με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων και για το περιβάλλον ( Πηγή: US Air Force)



Το μικροσκοπικό κράτος των Νήσων Μάρσαλ στον Ειρηνικό ωκεανό κατέθεσε αγωγή κατά των εννέα χωρών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη, υποστηρίζοντας ότι έχουν παραβιάσει την νομική τους υποχρέωση να αφοπλιστούν.

Στην πρωτοφανή νομική δράση, που περιλαμβάνει εννέα διαφορετικές αγωγές ενώπιον του ΔΠΔ, η Δημοκρατία των Νήσων Μάρσαλ κατηγορεί τις πυρηνικές χώρες για «κατάφωρη άρνηση της ανθρώπινης δικαιοσύνης». Και αναγγέλλει ότι αναλαμβάνει δράση λόγω της ζημίας που υπέστη ως αποτέλεσμα της κούρσας των πυρηνικών εξοπλισμών.

Οι κάτοικοι δεν ζητούν αποζημίωση. Λένε ότι κατέθεσαν τις αγωγές κατά των ΗΠΑ και άλλων οκτώ πυρηνικών δυνάμεων του πλανήτη απαιτώντας να προχωρήσουν άμεσα σε πυρηνικό αφοπλισμό και να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες.

Τα μικρά νησιά και η θαλάσσια περιοχή τους χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν ως πεδίο πυρηνικών δοκιμών από τις ΗΠΑ και την Βρετανία, ενώ σήμερα απειλούνται και από την κλιματική αλλαγή.

Στα νησιά Μάρσαλ συμπεριλαμβάνεται η ατόλη Μπικίνι και η περιοχή της, όπου έγιναν 67 πυρηνικές δοκιμές το διάστημα 1946-1958, με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων και για το περιβάλλον.

Η δημοκρατία των νησιών μηνύει τώρα τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, την Ρωσία (που έχει κληρονομήσει το σοβιετικό οπλοστάσιο), την Κίνα, την Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, χώρες οι οποίες είναι μέλη της συνθήκης για την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (ΝΡΤ) του 1968.

Αγωγές κατατέθηκαν, επίσης, κατά τριών χωρών εκτός της NPT που έχουν δηλώσει πυρηνικό οπλοστάσιο - Ινδία, Πακιστάν και Βόρεια Κορέα, και κατά του Ισραήλ που δεν έχει δηλώσει τα πυρηνικά όπλα του.

Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι αυτά τα ισχυρά πυρηνικά κράτη «αντί να προχωρούν σε πυρηνικό αφοπλισμό όπως έχουν υποχρέωση, προχωρούν αντίθετα στον εκσυγχρονισμό των οπλοστασίων τους». Καταγγέλλουν ότι οι εννέα πυρηνικές δυνάμεις σκοπεύουν να δαπανήσουν πάνω από 1 τρισ. δολάρια τα επόμενα χρόνια για να ενισχύσουν τα ατομικά οπλοστάσιά τους.

Από τον Ιούνιο του 1946 μέχρι τον Αύγουστο του 1958 στην περιοχή των νήσων Μάρσαλ πραγματοποιήθηκαν 67 πυρηνικές δοκιμές από τις ΗΠΑ. Η πιο ισχυρή ήταν η βόμβα υδρογόνου «Μπράβο», η οποία εξερράγη την 1η Μαρτίου του 1954. Εκτιμάται ότι παρήγαγε τέσσερις μεγατόνους ενέργειας και ισοδυναμούσε με 1.000 ατομικές βόμβες, όπως αυτή που χτύπησε την Χιροσίμα.

Λόγω των ανέμων οι συνέπειες επεκτάθηκαν ακόμη και σε κατοικημένα νησιά του συμπλέγματος 100 μίλια ανατολικά, μολύνοντας με την ακτινοβολία περισσότερα από 7.000 τετραγωνικά μίλια στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το νέφος από την έκρηξη έφτασε μέχρι την Αυστραλία, την Ινδία και την Ιαπωνία.
Το Βήμα, 25-4-2014

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire