ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 28 mai 2013

Επισκόπηση κυπριακού τύπου 28/05/2013




Ο διαφαινόμενος διορισμός του Χρήστου Σορώτου στην θέση του Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου, οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την έξοδο της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης, η ακρίβεια στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο, τα απορρέοντα από το χτεσινό 51ο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ – Τουρκίας στις Βρυξέλλες αλλά και η χτεσινή συναυλία αλληλεγγύης στη Λάρνακα είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.
Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριό του θέμα υπό τον τίτλο «Ψάχνουν λύση εξ Ελλάδος», αναφέρει ότι τέλος Ιουλίου η έξοδος της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης, δύο μήνες ενωρίτερα, υποσχέθηκε η Κεντρική Τράπεζα. Εκπρόσωπός της αποκάλυψε ότι συμφωνήθηκε με την Τρόικα το due diligence να ολοκληρωθεί στις 15 Ιουλίου και σε διάστημα δύο εβδομάδων να ξεκαθαρίσει το τελικό κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων και η Τράπεζα να παραδοθεί στους νέους μετόχους της.
Διαβάστε επίσης:
ΕΕ: Δεν άντεξε την τουρκική αλαζονεία.
Κάηκαν τα ηλεκτρικά σε όλα τα σπίτια: Θρίλερ στις Καμάρες Λάρνακας ξημερώματα Κυριακής. Προεδρικό προνόμιο: Από το 1988 αγοράζουμε λιμουζίνες στους πρώην Προέδρους.
Πρωτιά τιμών για την Κύπρο στο ρεύμα: Σύγκριση με ΕΕ.
Έλεγχος καταπέλτης: Χουβαρνταλίκια χωρίς έλεγχο και λογική στη Cytavision.
Κυβερνητικά γραφεία: Ενοίκια αυξήθηκαν μέχρι και €1 εκατ. μέσα σε πέντε χρόνια.
Οργανισμός Γαλακτοκομικής Βιομηχανίας: 30 υπάλληλοι δουλεύουν σε κτήριο 2.300 τ.μ.
«Μαζί για τη Λάρνακα και το συνάνθρωπο»: Στις Φοινικούδες ξεχείλισε η ανθρωπιά
Οικονομία: Κοιλιάρης, Σπανός, Μιχαηλίδης στην Κεντρική.
Κοινωνία: Έξτρα μισθό ζητούν γιατροί από το δημόσιο.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Τράπεζα Κύπρου – Κάποιος να την αναλάβει!» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Ελλαδίτης Χρήστος Σορώτος, τραπεζικό στέλεχος με μακρά παρουσία στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας φέρεται ως ο επικρατέστερος (για τις κακές γλώσσες ο μόνος που δεν απέρριψε) υποψήφιος για τη θέση του Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή στην Τράπεζα Κύπρου. Σε άλλο της θέμα η «Αλήθεια» γράφει ότι στην Αστυνομία δύο βοηθοί αρχηγοί φεύγουν με πρόωρη αφυπηρέτηση όπως και αρκετοί αστυνομικοί λόγω των περικοπών και του εφάπαξ και πως σε συνδυασμό με τα κενά του παρελθόντος, οι κενές θέσεις ανέρχονται στις 330. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος της κινεζικής εταιρείας China Glory National Investment διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι θα ακολουθήσουν και άλλες επενδύσεις στην Κύπρο εκτός από το 1,5 δις ευρώ στο Χα Ποτάμι.
Υπό τον τίτλο «Ανοίγει ο δρόμος εξόδου από την εξυγίανση» η «Σημερινή» γράφει ότι τα πρώτα ουσιαστικά βήματα εξόδου της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης φαίνεται να έγιναν χτες, με την Τράπεζα να αποκτά, κατ’ αρχήν, «κεφαλή» με το διορισμό του Χρήστου Σορώτου στη θέση του Εκτελεστικού Διευθυντή. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι χτες κατατέθηκε στη Βουλή το κονδύλι που θα καταβάλει τον Μάρτιο το κράτος σε αιτητές ασύλου, πολιτικούς πρόσφυγες και πρόσφυγες υπό καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας για ανθρωπιστικούς λόγους, το οποίο ανέρχεται στις 433.331,09 ευρώ. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι διαγνώστηκε και τέταρτο κρούσμα μηνιγγίτιδας, αυτή τη φορά σε 56χρονο Άγγλο που παραθέριζε στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.
Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Πορεία εξυγίανσης» γράφει στο κύριο της θέμα ότι σε αντίστροφη μέτρηση για να εξέλθει από το καθεστώς εξυγίανσης εισέρχεται η Τράπεζα Κύπρου την ώρα που Κεντρική Τράπεζα και Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να συμφώνησαν στο διορισμό του Χρήστου Σορώτου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, ενώ τέθηκε και χρονοδιάγραμμα δράσης με βάση το οποίο μέχρι τις 31 Ιουλίου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για κούρεμα των καταθέσεων. Αλλού, η εφημερίδα κάνει λόγο για μήνυμα του Στέφαν Φούλε προς την Τουρκία «για ένα κήπο με λουλούδια στην ενταξιακή της πορεία αν το επιθυμεί» αλλά και παρότρυνση της ΕΕ προς την Τουρκία να εφαρμόσει το «Πρόσθετο Πρωτόκολλο». Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα φιλοξενεί φωτογραφία από τη χτεσινή συναυλία αλληλεγγύης στη Λάρνακα γράφοντας ότι «στις Φοινικούδες μεγαλούργησε η αλληλεγγύη» καθώς χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν στη συναυλία ανθρωπιάς.
 Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Η μεγαλύτερη άνοδος στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην ΕΕ των 27» γράφει ότι οι επιβαρύνσεις στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 21% μεταξύ β’ εξαμήνου 2011 και 2012 σε σύγκριση με 6,6% που ήταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη των 27, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ θα ξεκινήσει σε δυο εβδομάδες. Σε άλλο της θέμα η «Cyprus Mail» γράφει ότι χίλιοι διαδηλωτές πραγματοποίησαν χτες πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους του Λονδίνου διαμαρτυρόμενοι για τη δολοφονία του Άγγλου στρατιώτη από εξτρεμιστές την περασμένη βδομάδα.


Πηγή: www.philenews.com
Δημοσιεύτηκε στις 28/05/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire