ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 6 octobre 2015

Κύπρος : Αγιοποιείται ο Ακιντζί και απαλλάσσεται των ευθυνών της η Άγκυρα ! Ανεύθυνες δηλώσεις της κυπριακής πολιτικής ηγεσίαςΚώστας Βενιζέλος

 

 Όταν η Άγκυρα παρέδωσε το κλειδί


«Το κλειδί της λύσης βρίσκεται στα χέρια του Μουσταφά Ακιντζί», με βάση τις νεοφανείς προσεγγίσεις που εκφράζονται εσχάτως. Προσεγγίσεις που ενδεχομένως να φορτώσουν στη συνέχεια ευθύνες στη Λευκωσία, σε περίπτωση αδιεξόδου. Όταν, για παράδειγμα, αναφέρεται πως το Κυπριακό θα λυθεί μόνο με τον Ακιντζί, ποιος θα ευθύνεται σε περίπτωση αποτυχίας; Ο κ. Ακιντζί; Μάλλον όχι, όταν μάλιστα γίνεται αναφορά με το απόλυτο «ή με τον Ακιντζί ή με κανένα». Με βάση τη ρητορική που αναπτύσσεται το συμπέρασμα είναι πως σε περίπτωση αποτυχίας η ευθύνη θα είναι της ε/κ πλευράς. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, στη συνέντευξή του στον «Φ», την περασμένη Κυριακή, διατύπωσε μιαν άποψη, που είναι αποτέλεσμα της συνεχούς προσπάθειας εξωραϊσμού της εικόνας του κ. Μουσταφά Ακιντζί: «Αν δεν λύσουμε το Κυπριακό με τον Ακιντζί, δεν θα το λύσουμε με κανένα. Αυτή είναι πλέον η πραγματικότητα, είτε μας αρέσει είτε όχι. Έχει τεράστια σημασία». Παρόλο που παρόμοιες διατυπώσεις υπήρξαν και για τον Ταλάτ, είναι σαφές πως τώρα, αυτή η επιμονή που έχει διλημματικό χαρακτήρα, αφήνει εκτός μεγάλης εικόνας, για μιαν ακόμη φορά, την Άγκυρα, αλλά προσφέρει και στον κ. Ακιντζί άλλοθι. Την ίδια ώρα υπήρξε η παραδοχή εκ μέρους του ΥΠΕΞ ότι ο κ. Ακιντζί έχει υπαναχωρήσει από θέσεις που συμφώνησε αρχικά στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Ο Μουσταφά Ακιντζί είναι καλών προθέσεων και η στάση του διαχρονικά είναι γνωστή. Δεν μπορεί, όμως, να αποφασίζει εκ μέρους της Άγκυρας, εξ ου και το γεγονός ότι σε κάποια ζητήματα, που προέκυψαν κατά τη διαδικασία των συζητήσεων (κυρίως των κατ' ιδίαν συναντήσεων με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη) και συμφωνήθηκαν, όταν επέστρεψε στα κατεχόμενα άλλαξε γραμμή πλεύσης. Η Τουρκία δεν θα έχει λόγο μόνο στα θέματα των εγγυήσεων, αλλά και σε άλλα θέματα, που θεωρεί πως επηρεάζουν τους ευρύτερους σχεδιασμούς της στην Κύπρο και στην περιοχή. Αυτό έκανε πάντα, αυτό πράττει και σήμερα, παρά τις όποιες ρητορικές της εξάρσεις που παρασύρουν τόσο τους τρίτους όσο και κάποιους στην Κύπρο.
Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις υπήρξε, τα θέματα όμως που παραμένουν ανοικτά είναι σημαντικά και βασικά συστατικά για τη λύση. Και σε αυτά, που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κρίνονται προθέσεις και διαθέσεις ανεξαρτήτως τι λέγεται δημόσια.
Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο εσωτερικό μέτωπο με μια διατύπωση σαφώς ισοπεδωτική: «Εκείνοι που αναστατώνονται είναι εκείνοι που είναι γνωστό ότι αναστατώνονται με οποιανδήποτε πρόοδο επιτευχθεί στο Κυπριακό, διότι δεν επιθυμούν πρόοδο». Στην αντίπερα όχθη, βεβαίως, μπορεί με την ίδια λογική να υποστηρίξει κάποιος ότι βρίσκονται και εκείνοι που χαίρονται και χωρίς ουσιαστική πρόοδο. Αυτοί που χαίρονται με τις φωτογραφίσεις και με τη μετατροπή του Κυπριακού σε θέμα δημοσίων και καλλιτεχνικών σχέσεων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δηλώσει πως έχουμε «αρκετό δρόμο να διανύσουμε», ο ΥΠΕΞ έδωσε άλλη εικόνα. Την ίδια, περίπου, με αυτή που δίνει ο κ. Άιντα, που, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, έχει «μαγικές ικανότητες».
Κώστας Βενιζέλος


 
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-k-venizelos/103/279910/general-otan-i-agkyra-paredose-to-kleidi#sthash.XMaaaK9o.dpuf

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire