ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 6 octobre 2015

Λογοτεχνία - Πέθανε ο Σουηδός συγγραφέας Χένινγκ Μανκέλ

Ο Μανκέλ είχε μετάσχει στον «Στόλο της Ελευθερίας», που είχε προσπαθήσει να σπάσει τον αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας


Πέθανε ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Χένινγκ Μανκέλ  
 | AP Photo/Nora Lorek


Ο συγγραφέας του επιθεωρητή Κούρτ Βαλάντερ, Χένινγκ Μανκέλ, πέθανε σε ηλικία 67 ετών. Ο σουηδός μυθιστοριογράφος έπασχε από καρκίνο.
Ο Μανκέλ έγινε διάσημος ως ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του αποκαλούμενου σκανδιναβικού νουάρ μυθιστορήματος.
Πήγαινε πέρα από την αστυνομική ιστορία και μέσα από το έργο του εξερευνούσε τις σκοτεινές πλευρές της Σουηδίας σε αντίστιξη με την εικόνα μιας χώρας και μιας κοινωνίας με σχετικά χαμηλή εγκληματικότητα. Αντθέτως, περιέγραφε μια κοινωνία όπου ενυπάρχουν η προσωπική βία, ο ρατσισμός, η απληστία και η διαστροφή, πάλι στην κρατική αδιαφορία και την κοινωνική αδράνεια.
Πολλά βιβλία του Χένινγκ Μανκέλ -είχε γράψει περί τα 30- έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν και στα ελληνικά. Το πιο πρόσφατο είχε τον τίτλο «Κινούμενη Αμμος: Τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος». Έχει συγγράψει διάφορα είδη λογοτεχνίας, αλλά τα έργα που τον έκαναν διάσημο ήταν τα αστυνομικά μυθιστορήματά του με ήρωα τον επιθεωρητή Βαλάντερ και, στη συνέχεια, την κόρη του Λίντα.
Ο Μαντέλ υπήρξε ενεργός αριστερός και ακτιβιστής. Το 2010 επέβαινε στο πλοίο «Σοφία», μέρος του «Στόλου της Ελευθερίας» που επιχείρησε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της λωρίδας της Γάζας από τον  ισραηλινό ναυτικό. Η νηοπομπή είχε δεχθεί επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις, με αποτέλεσμα με συνέπεια να σκοτωθούν εννέα ακτιβιστές και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι.
Ο Μανκέλ μοιραζόταν τον χρόνο του μεταξύ Σουηδίας και Μοζαμβίκης, όπου ήταν επικεφαλής μίας θεατρικής εταιρείας και παράλληλα συμμετείχε στη μάχη κατά του AIDS. Ηταν παντρεμένος με την Εύα Μπέργκμαν, κόρη της δεύτερης συζύγου του Ινγκμαρ Μπέργκμαν, της χορεύτριας Ελεν Λούντστρομ.Πηγή: www.efsyn.gr
Δημοσιεύτηκε στις 05/10/2015

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire