ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 20 octobre 2015

Κύπρος : Ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία

Κώστας Βενιζέλος

Κολυμπώντας στις ψευδαισθήσεις

Ο μοναδικός τρόπος να αλλάξεις την πραγματικότητα είναι πρώτα να τη δεις. Και δυστυχώς στο Κυπριακό κυριαρχεί μία τάση που έχει καταστήσει  την ψευδαίσθηση «επίσημη πολιτική» και «εθνική στρατηγική». Μια προσέγγιση αναποτελεσματική, καθώς το Κυπριακό με την πολιτική αυτή δεν λύθηκε. Αντίθετα αυτή η τακτική επιτρέπει στην τουρκική πλευρά να διαιωνίζει τα κατοχικά δεδομένα και να επιβάλλει νέα τετελεσμένα. Τα εγκαίνια του έργου μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, που θεωρείται βήμα ενσωμάτωσης, έγιναν μεσούσης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Και αυτό δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Είναι μια κίνηση, που δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί. Γιατί δείχνει πως δεν είναι λύση που επιδιώκει η τουρκική πλευρά, αλλά τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου, διά των κατεχομένων. Μπορεί να γίνεται μια τέτοια ενέργεια και να συνεχίσουμε το κουβεντολόι χωρίς να προτάσσεται η προσπάθεια επιβολής τετελεσμένων;
 
Το «καλό κλίμα», που αναλώνεται μόνο στους καφέδες, τα θέατρα και τα χαμόγελα, εντάσσεται σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που δεν εξυπηρετεί τον στόχο, που είναι η λύση. Είναι ένα παιχνίδι που αξιοποιείται στο έπακρο από την τουρκική πλευρά, η οποία αξιοποιεί τις φωτογραφίσεις και τα βαρύγδουπα για «κοινό όραμα», για να εδραιώνει την κατοχή.
 
Το «καλό κλίμα», τα ΜΟΕ, που εάν δεν υπάρξει λύση, θα παράξουν απλώς την αναβάθμιση της παράνομης οντότητας, είναι ανώφελα και επικίνδυνα όταν είναι μονόπλευρα. Όταν δεν υπάρχει πρόοδος προς την κατεύθυνση της λύσης, μένουν οι εντυπώσεις, οι εικόνες, τα δώρα αναβάθμισης.

Στο Κυπριακό, οι συνταγές έχουν παλιώσει και ξεθωριάσει. Χρειάζεται αμέσως ένα σοκ για να επανέλθει σε τροχιά λύσης. Χάθηκε και η… ευκαιρία του Ακιντζί, που θα μείνει στην ιστορία για το πόσο λίγο άντεξε μέχρι να παραδοθεί στην πεπατημένη. Πλέον δεν υπάρχει λόγος να αποδομήσει οποιοσδήποτε τον κ. Μουσταφά Ακιντζί. Το κάνει μόνος του. Για την ακρίβεια αποδομεί την εικόνα που κάποιοι στην ε/κ πλευρά θέλησαν να του φτιάξουν. Ούτε ο ίδιος δεν ήθελε να παρουσιάζεται όπως τον ήθελαν κάποιοι στις ελεύθερες περιοχές.

Στο Κυπριακό χρειάζονται κινήσεις και ελιγμοί και πρωτίστως αλλαγή τακτικής, που θα πρέπει να είναι πιο επιθετική. Έγινε το βήμα ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Τουρκία, πρέπει να υπάρξει κίνηση από πλευράς της Λευκωσίας, που ενδεχομένως να θεωρηθεί ισοδύναμο τετελεσμένο. Μια κίνηση, για παράδειγμα, στα ενεργειακά, που θα δημιουργήσει τετελεσμένα. Μόνο τότε η τουρκική πλευρά θα αντιληφθεί την ανάγκη να συζητήσει σοβαρά στο Κυπριακό.

Παράλληλα, σε αυτή την προσπάθεια οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να επιλέξουν εάν θέλουν λύση ή περισσότερη Τουρκία (πόσο περισσότερη δηλαδή;). Η λύση περνά μέσα από την απεξάρτηση της Κύπρου από την Τουρκία. Μια συμφωνία για να έχει τα εχέγγυα να αντέξει πρέπει να σέβεται τους πολίτες, τα δικαιώματά τους, να είναι δημοκρατική και να μην είναι διαχωριστική. Ποιον εξυπηρετεί αυτή η λύση; Τους Ε/Κ και τους Τ/κ, δεν εξυπηρετεί, όμως, την Τουρκία.
Κώστας Βενιζέλος
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-k-venizelos/103/282098/kolympontas-stis-psevdaisthiseis#sthash.IcmD1mAv.dpuf


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire