ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 12 octobre 2015

Για όσους περιμένουν την Αμερικανο-Νατοϊκή λύση στην Κύπρο

«Ουδέποτε οι ΗΠΑ θα θυσιάσουν την Τουρκία»

  Του Κωστάκη Αντωνίου

ΜΙΑ ΩΜΗ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗ
 

Τι άκουσε ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος του Σπύρου Κυπριανού, σε ένα σκοτεινό δωμάτιο του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών. Οι δύο χάρτες της Τουρκίας και της Κύπρου σε προβολή, και η ωμή απεικόνιση της πραγματικότητας

Ποιο κόστος θα πληρώσει το Κυπριακό από τη συμφωνία Τουρκίας-ΗΠΑ και την είσοδο της Τουρκίας στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους;


Την περίοδο της προεδρίας Σπύρου Κυπριανού, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Ανδρέας Χριστοφίδης πήρε οδηγίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και να συναντηθεί με εκπροσώπους του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για να εξακριβώσει τις προθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι του Κυπριακού και, ιδιαιτέρως, κατά πόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες διέθεταν την πολιτική βούληση για να ασκήσουν πίεση επί της Τουρκίας, να μετακινηθεί σε πιο διαλλακτικές θέσεις στο Κυπριακό.

Παρακάτω ακολουθούν οι εκμυστηρεύσεις του Ανδρέα Χριστοφίδη, όπως τις αποκάλυψε σε μία συνάντησή μας:

«Έφθασα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο συνοδός μου με οδήγησε σε κάποιο διάδρομο, έξω από γραφεία. Μου ανέφερε ότι θα ερχόταν να με συναντήσει ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου, με τον οποίο θα μπορούσα να είχα σύντομη συνομιλία. Αφού περίμενα για αρκετή ώρα, είδα να ξεπροβάλει από την άκρη του διαδρόμου ο αξιωματούχος, με τον οποίο θα είχα συνάντηση. Με χαιρέτισε ευγενικά και με οδήγησε σε ένα μεγάλο γραφείο.

»Του εξήγησα τον σκοπό της επίσκεψής μου και ζήτησα να μου επεξηγηθεί η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, και εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν την ειλικρινή διάθεση να ασκήσουν πίεση επί της Τουρκίας, ώστε να μετακινηθεί σε διαλλακτικότερες θέσεις, να υποβοηθηθεί η λύση του Κυπριακού και να υπάρξει ένα τέλος στην τραγωδία του κυπριακού λαού. Ο Αμερικανός αξιωματούχος, αντί απαντήσεως, έσβησε τα φώτα και κατευθύνθηκε σε μια μεγάλη οθόνη, που βρισκόταν στο βάθος της αίθουσας.
»Αμέσως προέβαλαν δύο χάρτες. Ένας τεράστιος της Τουρκίας και ένας λιλιπούτειος της Κύπρου. Ο Αμερικανός αξιωματούχος πήρε ένα χάρακα, τον έθεσε στη θέση του χάρτη της Τουρκίας και μου είπε: 'Αυτή είναι η Τουρκία'. Στη συνέχεια τοποθέτησε τον χάρακα στη θέση του χάρτη με την Κύπρο και μου είπε: 'Αυτή είναι η Κύπρος. Μην τρέφετε ελπίδες, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πιέσουν ποτέ αυτήν την τεράστια χώρα, και θα θελήσουν να τη θυσιάσουν υπέρ της Κύπρου'. Άναψε τα φώτα, κατάλαβα ότι δεν είχε διάθεση για περισσότερες εξηγήσεις, τον χαιρέτησα και έφυγα...».

Αυτό το περιστατικό το κατέγραψα και άλλες φορές σε άρθρα και κείμενά μου, το καταγράφω και σήμερα, με αφορμή τις νέες ικεσίες του Προέδρου Αναστασιάδη προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, να παρέμβουν προς την πλευρά της Τουρκίας, για να επιδείξει διαλλακτικότερη θέση στο Κυπριακό.

Εδώ και 40 χρόνια, αυτός ο λαός ακούει από όλους τους Προέδρους και τους ηγέτες του να προβαίνουν σε εκκλήσεις προς τις ΗΠΑ, να πιέσουν την Τουρκία για να επιδείξει διαλλακτικότητα στο Κυπριακό. Κατήντησαν σαν τους χαλασμένους δίσκους γραμμοφώνου αυτές οι ικεσίες και οι εκκλήσεις. Είναι μία απονενοημένη, απεγνωσμένη κραυγή, χωρίς ανταπόκριση, χωρίς καμία ένδειξη αντίληψης της αμερικανικής πολιτικής. Δεν υπάρχει περίπτωση οι Ηνωμένες Πολιτείες να πιέσουν την Τουρκία.
Ούτε θέλουν, ούτε μπορούν. Υπάρχουν τεράστια αμερικανικά συμφέροντα στην Τουρκία, τα οποία δεν μπορούν να θυσιαστούν χάριν της Κύπρου. Κατά καιρούς οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις μπορεί να διέρχονται περιόδους ψυχρότητας, τριβών και αντιπαλότητας. Αλλά η Τουρκία, πότε ως το προπύργιο της Δύσης κατά της Σοβιετικής Ένωσης, πότε ως προπύργιο κατά της τρομοκρατίας και πότε ως μοντέλο ισλαμικού κράτους με κοσμικά χαρακτηριστικά, πάντοτε αποτελεί, και θα αποτελεί τον ισχυρότερο στρατηγικό εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή.

Τη διχοτόμησαν για να την επανενώσουν;

Αμερικανοί αξιωματούχοι, δημόσια και σε κατ' ιδίαν συναντήσεις, είπαν στους ηγέτες μας να μην αναμένουν άσκηση πίεσης των ΗΠΑ επί της Τουρκίας. Πρόσφατα, ο εδώ Αμερικανός πρεσβευτής μάς δήλωσε πως το Κυπριακό δεν είναι θέμα εισβολής και κατοχής. Η αναμενόμενη Πρέσβειρα των ΗΠΑ αρνήθηκε πρόσφατα, ενώπιον του Κογκρέσου, να απαντήσει σε ερώτηση γερουσιαστών για το ίδιο θέμα. Από την Κύπρο πέρασαν απεσταλμένοι και μεσολαβητές των ΗΠΑ. Κλίφορντ, Λέτσκι, Χόλμπρουκ, Μίλερ, Ουέστον, Μόουζες.
Αμερικανοί αξιωματούχοι ασχολήθηκαν με το Κυπριακό, υπέβαλαν σχέδια: Άτσεσον, Μπολ. Σε καμία περίπτωση δεν είδαμε να μετακινείται σε πιο φιλοκυπριακές θέσεις η αμερικανική διπλωματία. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνεχίζει μία διαχρονική πολιτική στήριξης των τουρκικών θέσεων, επειδή έτσι πιστεύει ότι προασπίζει τα αμερικανικά συμφέροντα. Το χουντικό πραξικόπημα στην Ελλάδα, το χουντικό πραξικόπημα στην Κύπρο και η τουρκική εισβολή έχουν αμερικανική σφραγίδα. Δεν διχοτόμησαν την Κύπρο οι ΗΠΑ για την επανενώσουν. Ούτε συνέγραψαν με τους Εγγλέζους το σχέδιο Ανάν για να το εγκαταλείψουν...

Ο Γλαύκος Κληρίδης εξελέγη με σύνθημα «ανήκομεν εις την Δύσιν». Υπήρξε ο φιλοαμερικανικότερος, ίσως, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και του έφεραν το σχέδιο Ανάν. Ο Νίκος Αναστασιάδης ακολούθησε. Και ενώπιον της τουρκικής δεύτερης εισβολής της Τουρκίας, οι ΗΠΑ έκλεισαν το μάτι στο «Μπαρμπαρός». Με αμερικανικό χέρι εγράφη το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη Έρογλου (Νιούλαντ). Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος ήλθε στην Κύπρο, εν μέσω διοχετευμένων πληροφοριών ότι θα ανακοινώσει την επιστροφή της Αμμοχώστου. Και εξεδιώχθη από τον Έρογλου.

Τι πήρε η Τουρκία;

Σημειώνουμε ότι πριν από την υποβολή του σχεδίου Ανάν, είχε προηγηθεί σημαντική συμφωνία Τουρκίας-ΗΠΑ. Για να συναινέσει η Τουρκία, έλαβε τα ανάλογα πλούσια ανταλλάγματα στο Κυπριακό. Σήμερα: Υπάρχει συμφωνία Ουάσιγκτον-Άγκυρας για τη χρησιμοποίηση των αμερικανικών βάσεων στην Τουρκία για αεροπορικές επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών. Αμερικανικά και τουρκικά βομβαρδιστικά εξορμούν σε κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών. Ποία ανταλλάγματα εξασφάλισε η Τουρκία στο Κυπριακό;

Οι ηγέτες μας δεν μελετούν ούτε ιστορία, ούτε στρατιωτικο-πολιτικά δεδομένα. Δεν αναλύουν διεθνή γεγονότα και προεκτάσεις επί του Κυπριακού. Και συνεχίζουν να δαπανώνται σε ανεξάντλητες ικεσίες προς τις ΗΠΑ να πιέσουν την Τουρκία. Καλές και χρήσιμες οι υπενθυμίσεις προς τις ΗΠΑ. Αλλά ευσεβοποθικές εκτιμήσεις και προσδοκίες, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θυσιάσουν τεράστια συμφέροντα στην Τουρκία χάριν της μικρής, διαλυμένης Κύπρου, αποτελούν απλώς επικοινωνιακά παιγνίδια, για να πείσουν τον λαό ότι κάτι πράττουν οι ηγέτες του, για να προωθήσουν το πρόβλημα.

Να δείτε στο τέλος που ο Αναστασιάδης θα τύχει χειρότερης μεταχείρισης από την Ουάσιγκτον, από εκείνης της οποίας έτυχε ο Γλαύκος Κληρίδης...

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire