ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 7 octobre 2015

Η αμερικανική στρατηγική για την αντιμετώπιση Ρωσίας και Κίνας. Η υποβάθμιση της Ευρώπης λόγω της γερμανικής πολιτικής μυωπίας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
Η πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ

Συμμαχία κατά της Ρωσίας στην Ευρασία και της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, αλλά και μήνυμα προς τους άλλους τρεις της ομάδας BRICS, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότιο Αφρική, ότι η πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στην παγκόσμια σκηνή θα διαφυλαχθεί με κάθε κόστος. Αυτή η γεωπολιτική προσέγγιση κρύβεται πίσω από τη φαινομενικά αθώα αρχικά Συμφωνία ΤΡΡ (Trans-Pacific Partnership), που υπεγράφη προχθές Δευτέρα από τις ΗΠΑ και άλλες έντεκα χώρες του Ειρηνικού, και η ίδια στόχευση βρίσκεται πίσω από τη διαπραγμάτευση για τη σύναψη της Συνθήκης ΤΤΙΡ (Διατλαντική Σχέση Ελεύθερου Εμπορίου και Επενδύσεων) ανάμεσα στη Βόρειο Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς και Μεξικό) και την ΕΕ των «28».
Η Ουάσιγκτον στήνει υπό την ηγεσία της δύο μπλοκ, το ένα στον Ειρηνικό και το άλλο στον Ατλαντικό, επικαλούμενη την κατοχύρωση μιας σταθεράς και μακράς διαρκείας επιστροφής στην ανάπτυξη.


Στην ουσία πρόκειται για τα δύο σκέλη μιας συμμαχίας που έχει στόχο, πρωταρχικά, να αποτρέψει μια ευρασιατική σύγκλιση Ρωσίας - ΕΕ, με τη Γερμανία να μιλά και να δρα εξ ονόματος των «28», και αντίστοιχα να απαγορεύσει στην Κίνα να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την οικονομική ισχύ της στην ευρύτερη περιοχή Ασίας - Ειρηνικού. Πρόκειται για μια προληπτική επιθετική στρατηγική εξαιρετικά φιλόδοξη, καθώς είναι αυτονόητο ότι η Κίνα αλλά και σε μικρότερο βαθμό η Ρωσία βρίσκονται σε σχέση αλληλεξάρτησης με τις ΗΠΑ και με τη Δύση συνολικά και δεν νοείται όχι μόνον μακροπρόθεσμος αποκλεισμός και απομόνωσή τους, αλλά ούτε καν παρατεταμένη επιβολή κυρώσεων χωρίς κινδύνους ανεξέλεγκτου ντόμινο για την παγκόσμια οικονομία.
Ο στόχος είναι Πεκίνο και Μόσχα να διαπραγματευτούν απευθείας με την Ουάσιγκτον και να μην επιχειρήσουν να την παρακάμψουν με απευθείας διαβουλεύσεις με δυνάμεις στην Ευρώπη και την περιοχή του Ειρηνικού. Σε Ασία - Ειρηνικό οι ΗΠΑ πέτυχαν την προσχώρηση της Αυστραλίας, του Μπρουνέι, του Καναδά, της Χιλής, της Ιαπωνίας, της Μαλαισίας, του Μεξικού, της Νέας Ζηλανδίας, του Περού, της Σιγκαπούρης και του Βιετνάμ.
Στη «γηραιά ήπειρο» υπάρχουν η ΕΕ των «28» και η Ευρωζώνη των «19», με τη σταθερότητα και την ενότητά τους υποθηκευμένες από την πολιτική της Γερμανίας στη διαχείριση της κρίσης. Με άλλα λόγια, οι ΗΠΑ δεν διαφωνούν απλώς με τη δημοσιονομική λιτότητα που επιβάλλει στους εταίρους του το Βερολίνο, τη βλέπουν σαν βαρύνουσα παρενόχληση στην παγκόσμια στρατηγική τους.
kapopoulos@pegasus.gr

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire