ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 16 octobre 2019

Κύπρος: Στη χώρα της διαφθοράς και της διαπλοκής κτίζουν και στα ρυάκια!


  Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου

Κτίστε τα όλα…



…Και ρυάκια και αργάκια και σπηλιές και μονοπάτια και χείμαρρους και βάλτους και ποταμούς. Τίποτα μη μείνει. Κτίστε τα όλα. Έτσι κι αλλιώς ο πλανήτης δεν έχει μέλλον. Οπόταν ας το γλεντήσουμε. Ό,τι φάμε κι ό,τι πιούμε όσο διαρκεί το πάρτι. Κι ο Μπολσονάρου με τον ίδιο ακριβώς τρόπο σκέφτεται. Για αυτό καίει τον Αμαζόνιο. Τι χρειάζεται στον πλανήτη ο Αμαζόνιος, τόση ανεκμετάλλευτη έκταση; Και πολύ περισσότερο, τι χρειάζεται ένα ταπεινό ρυάκι στη Χλώρακα;  

Κτίστε τα όλα, μόνο μην μας κοροϊδεύετε. Αύριο που θα πλημμυρίζουν τα σπίτια κάποιων μην κάνετε πως δεν γνωρίζετε την αιτία. Όπως δεν γνωρίζετε, κι ακόμα το ψάχνετε, γιατί άνοιξε η γη στο Πισσούρι και καταπίνει τα σπίτια. Όπως δεν γνωρίζετε επίσης γιατί η διάβρωση τρώει τις ακτές. Κι ίσως κάποια στιγμή παρασύρει και τις ίδιες τις επαύλεις που κτίστηκαν εκεί.

Είναι τρομακτικό ως πολίτης να σκέφτεσαι πως κοτζάμ κοινοβουλευτική ομάδα, κοτζάμ κυβερνώντος κόμματος, κάθισε και σκέφτηκε πως υπάρχουν ρυάκια που είναι σε αχρησία και πρέπει να τύχουν εκμετάλλευσης. Όχι οποιαδήποτε ρυάκια φυσικά, αλλά κάποια που γειτονεύουν με ξενοδοχεία και άλλες ιδιοκτησίες σημαντικών ανθρώπων. Θέλουν να νομοθετήσουν ώστε να γίνουν μέρος της ιδιοκτησίας κάποιων και να πάψουν να είναι δημόσιοι χώροι έχοντας πρόσβαση σε αυτά ο καθένας. Να πάψουν να είναι μέρος του φυσικού τοπίου. Να γίνουν μέρος ενός τεχνητού τοπίου.  

Πέρα από το οικολογικό θέμα, το πιο τρομακτικό είναι αυτό. Η ενασχόληση των βουλευτών με ποια θέματα; Θέματα που έχουν να κάνουν όχι με το δημόσιο συμφέρον, αλλά με εξυπηρετήσεις μιας ομάδας ανθρώπων. Και φυσικά, θα πούνε «μα, για το δημόσιο καλό το κάνουμε, για να καλλωπίσουμε τη φύση, για να αναβαθμίσουμε τις επαύλεις να πιάσουν καλύτερη τιμή». Και ξέρετε, όταν πωλούνται οι επαύλεις και γεμίζουν τα ξενοδοχεία, ευημερούμε όλοι. Έτσι πρέπει να το βλέπουμε και να μην κλαίμε για ό,τι χάνεται από τη φύση. Εξάλλου, το υπουργείο Γεωργίας θα αναπληρώσει το κακό παραχωρώντας δωρεάν δεντρύλλια στα πλαίσια εκστρατείας φύτευσης για αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Και στη δεντροφύτευση θα πάνε οι βουλευτές και θα μιλήσουν για το περιβάλλον, για την Γκρέτα, για την πρωτοβουλία που είπε πως ανέλαβε ο Πρόεδρος της Κύπρου για να σώσει την περιοχή από την καταστροφή που έρχεται. Η δεντροφύτευση ίσως γίνει στις αυλές των επαύλεων κι έτσι έχουμε με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια: αναβαθμίζουμε το προϊόν και κάνουμε πως νοιαζόμαστε και για το περιβάλλον.

chrystalla@phileleftheros.com

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire