ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 31 décembre 2020

Η παλαιότερη μονή στην Κρήτη είναι “χωμένη” μέσα σε φαράγγι – Απόκοσμη ομορφιά και δέος

 Από


παλαιότερη μονή κρήτη
-

Η πιο παλιά μονή στην Κρήτη χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και βρίσκεται “χωμένη” κυριολεκτικά μέσα σε ένα απόκρημνο φαράγγι, προκαλώντας δέος σε όσους θελήσουν να την επισκεφθούν

παλαιότερη μονή κρήτη μέσα σε φαράγγι

Η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη, γνωστή και ως Καθολικό, είναι χτισμένη στην απόκρημνη πλαγιά στο φαράγγι Αυλάκι, που βρίσκεται σε απόσταση 20 χλμ. από την πόλη των Χανίων, στη βόρεια ακτή του Ακρωτηρίου.


Απόσκοσμη ομορφιά & πλούσια ιστορία

Το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη ξεκάθαρα επεξηγεί τη διάθεση του αγίου να είναι μόνος του, με την παρουσία μόνο της άγριας φύσης ολόγυρα και του Θεού να τον συντροφεύουν.

ερειπωμένη μονή κρήτη σε φαράγγι

Πρόκειται για ένα ιστορικό μοναστήρι των Χανίων, που χρονολογείται στον 11ο αιώνα, ενώ μια πέτρινη γέφυρα αποτελεί τη μοναδική πρόσβαση σε αυτό, που πλέον είναι ερειπωμένο. Η μονή δημιουργήθηκε στη σπηλιά όπου κοιμήθηκε ο Άγιος Ιωάννης ο Ερημίτης ή Ξένος κατά τον 11ο αιώνα, αποτελώντας πλέον έναν έρημο τόπο, που έχει ιστορική και θρησκευτική αξία.

μονή κρήτη απόκοσμο τοπίο σε φαράγγι

Ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει στη Μονή μέσω ενός μονοπτιού που ξεκινάει από τη Μονή Γουβερνέτου και μετά από περπάτημα 30 λεπτών περίπου θα αντικρίσει το απόκοσμο τοπίο της περιοχής, γνωστή και ως Αρκουδοβούνια



Το μοναστήρι που λειτουργεί αδιάλειτα εδώ και χρόνια και είναι ακόμα εν ενεργεία βρίσκεται στην Ελλάδα και μας προσκαλεί να το ανακαλύψουμε.

Μοναστήρι παναγία Εικοσιφοινίτισσα παλιαότερο Ευρώπη

Τα μοναστήρια στέκουν αγέρωχα σε διάφορες χώρες του κόσμου και υποδηλώνουν την πίστη των ανθρώπων εδώ και αιώνες, όπως και οι εκκλησίες, επίσης. Πολλά έχουν περάσει διά πυρός και σιδήρου στη μακραίωνη ιστορία τους, παραμένοντας πιστοί φρουροί της ορθοδοξίας.

Μοναστήρι παναγία Εικοσιφοινίτισσα παλιαότερο Ευρώπη αδιάλειτη λειτουργία

Ένα από αυτά, που λειτουργεί μάλιστα από την πρώτη μέρα της κατασκευής του μέχρι σήμερα και θεωρείται ως το παλαιότερο εν ενεργεία μοναστήρι της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα και αποτελεί σημαντικό ησυχαστήριο.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire