ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 1 mars 2013

Ο δικαστής που τόλμησε

Ποιος είναι ο δικαστής που επέβαλλε ισόβια στον Παπαγεωργόπουλο

Η επιβολή ισόβιας κάθειρξης στον Β. Παπαγεωργόπουλο έχει προκαλέσει αίσθηση στον πολιτικό, και όχι μονο κόσμο, της χώρας, μιας και πρόκειται για μια απόφαση-σταθμό.
Ποιός είναι όμως ο δικαστής που έφερε εις πέρας την υπόθεση και ο οποίος, κατά αυτούς που τον γνωρίζουν καλά, δεν φάνηκε λεπτό να «μασάει» τα λόγια του.

Η εφημερίδα Μακεδονία σε εκτενές της άρθρο από τον περασμένο Δεκέμβριο είχε σκιαγραφήσει το προφίλ του 58χρονου δικαστή από τα Φάρσαλα, του κ. Γιώργου Αποστολάκη, τον οποίον, σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα χαρακτηρίζουν τρία στοιχεία:
H άνεση-κάποιες φορές σε υπερβολικό βαθμό, τα αστεία του-κάποιες φορές στα όρια της παρεξήγησης αλλά και η σκληρότητά του-ακόμα και σε συναδέλφους του.
Οι «ατάκες» που ξεχώρισαν στη δίκη
Έφερε νέα γλωσσικά «ήθη» στη δικαστική αίθουσα καθώς δεν πρόκειται να ξεχαστούν εύκολα οι εκφράσεις που χρησιμοποιούσε κατα τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.
Από το «μπάχαλο» ή και τη «Βαβέλ» για τα οικονομικά του δήμου μέχρι φράσεις όπως «έπαιρνε χύμα χρήματα», «να μη φτιάχνουμε μύθους με άχυρα», «έπαιζε κόλπα με αναλήψεις», «ορμάτε πάνω της σαν τα κοράκια», «το κάνει για ξεκάρφωμα», «τον βγάζει στη σέντρα», «λάδωνε το γραναζάκι του», «τον φυσούσε τον παρά», «σύστημα πρόσφορο για λοβιτούρες», «είστε γάτα», «μην κάνετε την πάπια», «είναι λαμόγιο», «χάσαμε την μπάλα». Στο ίδιο πνεύμα και οι χαρακτηρισμοί για διάδικους, όπως «ο βασιλιάς των παρκομέτρων» για τον πρώην αντιδήμαρχο Θ. Αθανάσαρο και «ο τετράπαχος Σαξώνης», όταν είδε παλιά φωτογραφία του.
Εμμονή στη λεπτομέρεια από την πρώτη στιγμή
Δεν υπάρχει πάντως άνθρωπος από τους νομικούς κύκλους της Θεσσαλονίκης που δεν τονίζει την αντικειμενικότητά του καθώς και την νομική του επάρκεια. Στη δίκη της υπεξαίρεσης αναζητούσε κάθε λεπτομέρεια της υπόθεσης, καθώς γνώριζε πως η καριέρα του θα περιλάβει και τη συγκεκριμένη απόφαση.
Είχε δείξει πως αντιλαμβάνεται πλήρως τη σημασία που έχει η συγκεκριμένη δίκη για τη Θεσσαλονίκη και δεν είναι τυχαία η φράση του ότι «η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει υπεξαίρεση μεγαλύτερη των 21 εκατ. ευρώ», εννοώντας τον αντίκτυπο της απόφασης στον κόσμο της πόλης. Και αισθανόταν περισσότερο ισχυρός, γνωρίζοντας πως δίπλα του κάθονταν δύο επίσης γνωστοί για τη νομική αρτιότητά τους δικαστές, οι εφέτες Ολυμπία Κωτσίδου και Χρήστος Δημητριάδης.
Από τις πρώτες ημέρες της ακροαματικής διαδικασίας ο πρωτοεμφανιζόμενος στη Θεσσαλονίκη πρόεδρος εφετών έδειξε ότι δεν θα διστάσει να επικρίνει συναδέλφους του, είτε βρίσκονται στον ίδιο βαθμό είτε είναι και ανώτεροι. Χαρακτηριστική είναι η φράση του στην τέταρτη ημέρα της δίκης, όταν έγινε λόγος για τον έλεγχο των πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων. «Ο Άρειος Πάγος δεν ήλεγχε τίποτε, σας το λέω εγώ. Τώρα άρχισε να γίνεται κάτι», είπε.

Στο δρόμο για την Προεδρεία του Αρείου Πάγου
Ο 58χρονος δικαστής, όπως ερμηνεύουν έγκυροι νομικοί, οι οποίοι γνωρίζουν καλά την πολυετή θητεία του, λειτουργεί με τον τρόπο αυτό, καθώς θεωρεί τον εαυτό του απολύτως ασφαλή λόγω της άρτιας νομικής -και όχι μόνο- κατάρτισής του. Θεωρείται ότι ο δρόμος για τον Άρειο Πάγο λόγω της νομικής πληρότητάς του είναι βέβαιος και αρκετοί συνάδελφοί του τον κατατάσσουν στους βασικούς διεκδικητές της θέσης του προέδρου.
Αιχμές κατά ανακριτών και συνηγόρων
Οι βολές συνεχίστηκαν κυρίως προς τους ανακριτές που χειρίστηκαν την υπόθεση αλλά και τους δικαστές του συμβουλίου εφετών, οι οποίοι έκριναν την παραπομπή της και συνέταξαν το παραπεμπτικό βούλευμα. Η πρώτη αιχμή για την ανάκριση ακούστηκε στην 26η μέρα της δίκης, όταν είπε πως «έγιναν φοβερές παραλείψεις στην ανάκριση».
Ακολούθησε ουσιαστικά μία επίθεση, με αφορμή την ευθεία αμφισβήτηση της έκθεσης που συνέταξε η επιθεωρήτρια αναφορικά με το ύψος του ποσού της υπεξαίρεσης. «Καταντήσαμε να κάνουμε δουλειά που έπρεπε να κάνει ο ανακριτής», σημείωσε, ενώ στη συνέχεια στράφηκε στο συμβούλιο εφετών. «Όποιος έγραψε το κατηγορητήριο δεν καταλάβαινε τι έγραφε», είπε και αργότερα συμπλήρωσε απευθυνόμενος στην επιθεωρήτρια: «Κάνατε μεγάλο λάθος, παρασύρατε ή μάλλον άλλοι έχουν την ευθύνη και δεν ντρέπομαι να το πω».
Το ίδιο αυστηρός όμως ήταν και με μάρτυρες, ειδικά με το βουλευτή της Χρυσής Αυγής Αντώνη Γρέγο, που ήταν υπάλληλος στο δήμο. «Πού πήγε το μυαλό σου, είσαι βουλευτής που φωνάζει κατά της διαφθοράς. Ορίστε, πείτε μας», τον προκάλεσε. Για τον ίδιο βουλευτή σχολίασε δηκτικά, βλέποντας τις φωτογραφίες του στο κέντρο διασκέδασης «Boom», ότι «επιβλέπει ως φύλαξ του νόμου και της ηθικής».
Πάντως έχει γίνει αποδεκτό πως χρησιμοποιεί μία τεχνική, ώστε κανείς να μην μπορεί να εκτιμήσει την εικόνα που έχει σχηματίσει ο δικαστής για την υπόθεση. «Καταφέρνει και αλλάζει την πορεία του καραβιού, ανάλογα με το πού γέρνει», σχολίασε συνήγορος υπεράσπισης. Επίσης όλοι επιβεβαιώνουν ότι ψάχνει σε όλο της το βάθος την υπόθεση, γνωρίζοντας πολύ καλά όλη τη δικογραφία.

 πηγή: http://crimenet.gr

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire