LE MONDE
Τα πάντα για το ευρώ
Mιλάμε λίγο έως πολύ για το τέλος της ύφεσης στην Ευρωζώνη. Οι δείκτες-κλειδιά υποδηλώνουν μια βελτίωση στις χώρες που βρίσκονται στο κέντρο της νομισματικής ένωσης και αποτελούν την απόδειξη πως η λιτότητα αποδίδει καρπούς. Τα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια έχουν αρχίσει να χρηματοδοτούν, έστω και αργά, τα χρέη των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ακόμη και η Goldman Sachs αγοράζει μαζικά ευρωπαϊκούς τίτλους. Αλλά είναι πραγματικά ανάκαμψη; Οι κυνικοί υπενθυμίζουν ότι από το 2010 την αναμέναμε και όλες οι προβλέψεις του ΔΝΤ πάντα την τοποθετούσαν «στο τέλος του χρόνου».
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ίδιου του Ταμείου, το 2013 οι οικονομίες της Ισπανίας και της Ιταλίας θα υποστούν συρρίκνωση της τάξεως του 2%, ενώ της Ελλάδας του 4%. Σε αυτό το πλαίσιο, η επιστροφή των Αμερικανών επενδυτών ομοιάζει περισσότερο με απελπισμένο κυνήγι, που βασίζεται στην υπόσχεση του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ότι «θα κάνει τα πάντα για να σώσει το ευρώ». Είναι πρόωρο να μιλάμε για ανάκαμψη τη στιγμή που οι απώλειες που προκάλεσε η λιτότητα δεν έχουν ξεκαθαρίσει. Από τις χώρες που εφάρμοσαν τη λιτότητα, μόνο αυτές που δεν έχουν επιβάλει τις απώλειες στους ιδιώτες πιστωτές έχουν καταφέρει να μειώσουν το χρέος τους.
FINANCIAL TIMES
Η Μέρκελ αρχηγός
Οι Σοσιαλδημοκράτες ξέρουν ότι δεν μπορούν να κερδίσουν ψήφους καταγγέλλοντας την πολιτική της Μέρκελ στην Ευρωζώνη, γιατί γνωρίζουν ότι ακριβώς αυτή η εξισορροπητική της στάση είναι ακριβώς αυτή που επιθυμούν οι ψηφοφόροι. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει μετά την παραδοχή του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πως η Ελλάδα θα χρειαστεί άλλο ένα πρόγραμμα διάσωσης του χρόνου – κάτι εξαιρετικά αντιδημοφιλές. Η ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα «Μπιλντ» έχει εγκαινιάσει εκστρατεία προκειμένου να πείσει τα πολιτικά κόμματα να δεσμευτούν ότι δεν θα υπάρξουν άλλα χρήματα για τους Ελληνες. Το μόνο κόμμα που αναμένεται να βοηθήσει είναι ο μικρός νεοπαγής σχηματισμός «Εναλλακτική για τη Γερμανία». Μέχρι τώρα, το κόμμα έχει αποτύχει να συγκεντρώσει πάνω από 3% στις δημοσκοπήσεις. Αν όμως κατάφερνε να υπερβεί το 5%, θα καθιστούσε τον μεγάλο συνασπισμό αναπόφευκτο και για τους Χριστιανοδημοκράτες και για τους Σοσιαλδημοκράτες. Πάντως, επικεφαλής θα είναι και στη μία και στην άλλη περίπτωση η Μέρκελ. Είτε θα υποχρεωθεί να κυβερνήσει με μια οριακή πλειοψηφία, όμηρος των εσωκομματικών της αντιπάλων, είτε θα αναγκαστεί να μοιραστεί την εξουσία με την αντιπολίτευση.
Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 27/08/2013
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire