Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η σταδιακή απεμπλοκή όλων των συστημικών τραπεζών από μη τραπεζικές δραστηριότητες. Οι ακριβείς δράσεις και το χρονοδιάγραμμα των σχετικών ενεργειών θα περιλαμβάνονται στα επιχειρησιακά σχέδια τα οποία έχουν καταρτίσει όλες οι συστημικές τράπεζες.
Στο πλαίσιο αυτό, πηγές της Εθνικής Τράπεζας σημειώνουν ότι ένα μειοψηφικό κομμάτι της Finansbank στην Τουρκία, ο Αστήρ Βουλιαγμένης, η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Πανγαία, η Εθνική Ασφαλιστική καθώς και μεμονωμένα περιουσιακά στοιχεία, όπως ακίνητα, θα μεταβιβαστούν σε άλλους επενδυτές.
Σε ό,τι αφορά το εξωτερικό, επιδίωξη της διοίκησης είναι η σταδιακή πώληση μειοψηφικού πακέτου μετοχών της Finansbank στην Τουρκία, το οποίο δεν θα ξεπεράσει το 40%. Με τη διάθεση ποσοστού μετοχών της Finansbank, ο όμιλος θα ενισχύσει την κεφαλαιακή του βάση διατηρώντας παράλληλα ισχυρή παρουσία στη μεγάλη και δυναμική αγορά της Τουρκίας.
Η διοίκηση της ΕΤΕ δεν επιθυμεί την πώληση της Finansbank, δεδομένου ότι σήμερα αποτελεί την ισχυρότερη πηγή κερδοφορίας του ομίλου. Σε ό,τι αφορά τη Νοτιοανατολική Ευρώπη η Εθνική, με δεδομένη την ισχυρή παρουσία της, θα επιδιώξει να ενισχύσει περαιτέρω τις θέσεις της στο πλαίσιο της γενικότερης επανατοποθέτησης των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια.
Στην εγχώρια αγορά, σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την πώληση του Αστέρα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της τράπεζας βρίσκεται σε συζητήσεις με ξένους επενδυτές για τη συμμετοχή τους στη θυγατρική του ομίλου, Πανγαία.
Η Πανγαία είναι εταιρεία εκμετάλλευσης ακίνητης περιουσίας, με ενεργητικό που προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Στόχος είναι στρατηγικός επενδυτής να συμμετάσχει στην Πανγαία μέσω αύξησης κεφαλαίου. Ανάλογη στρατηγική συνεργασία επιδιώκεται και για την Εθνική Ασφαλιστική καθώς η πώλησή της δεν θεωρείται εφικτή, δεδομένων των συνθηκών της αγοράς. Σημειώνεται ότι μετά τις τελευταίες κινήσεις (εξαγορά υβριδικών, μετοχών στις ΗΠΑ κ.ά.), ο δείκτης των βασικών ιδίων κεφαλαίων του ομίλου έχει ενισχυθεί στο 9,6% ενώ στόχος της διοίκησης είναι σύντομα να ξεπεράσει το 10%. Σημειώνεται ότι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, τα ίδια κεφάλαια του ομίλου ανέρχονται σε 6,3 δισ. ευρώ.
Στελέχη της Εθνικής Τράπεζας εκτιμούν ότι η σταθεροποίηση της οικονομίας και η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες της διοίκησης για την αναδιάρθρωση του ομίλου θα επαναφέρουν τον όμιλο σε ανοδική τροχιά.
Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 27/08/2013
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire