Επιστήμονες πέτυχαν για πρώτη φορά εξ αποστάσεως επικοινωνία μεταξύ δύο ανθρώπινων εγκεφάλων.
Κατερίνα Κανόνη
Ο ένας ερευνητής έστειλε εγκεφαλικό σήμα μέσω του ίντερνετ και κατάφερε να ελέγξει τις κινήσεις του χεριού ενός συναδέλφου του που βρισκόταν σε άλλο εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.
Η επικοινωνία έγινε με μη επεμβατικό τρόπο, δηλαδή χωρίς χειρουργική επέμβαση για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων.
Το επίτευγμα αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην πολύχρονη πορεία των ερευνητών να δημιουργήσουν ένα σύστημα αλληλεπίδρασης μεταξύ υπολογιστή και ανθρώπινου εγκεφάλου, όπου τα ηλεκτρικά σήματα που παράγει ο εγκέφαλος μεταφράζονται μέσω ενός υπολογιστή σε εντολές που μετακινούν ένα μηχανικό χέρι ή έναν κέρσορα υπολογιστή.
Το Φεβρουάριο, επιστήμονες του Πανεπιστημίου Duke κατάφεραν για πρώτη φορά να συνδέσουν με επιτυχία τους εγκεφάλους δύο ποντικιών που βρίσκονταν το ένα στη Βραζιλία και το άλλο στις ΗΠΑ, ενώ πριν από λίγους μήνες ερευνητές του Χάρβαρντ κατάφεραν να συνδέσουν τους εγκεφάλους ενός ανθρώπου και ενός ποντικιού.
Στην παρούσα μελέτη, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον Rajesh Rao, που εργάζεται πάνω στον τομέα της σύνδεσης ανθρώπινου εγκεφάλου-υπολογιστή εδώ και δέκα χρόνια, φόρεσε ένα σκουφί με ηλεκτρόδια συνδεδεμένα σε ηλεκτροεγκεφαλογράφο, ο οποίος καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Ο Rao κάθισε μπροστά από μία οθόνη και έπαιζε νοητά ένα παιχνίδι στον υπολογιστή, καθώς φανταζόταν ότι κινεί το δείκτη του χεριού του για να πατήσει ένα πλήκτρο στο πληκτρολόγιο. Σε άλλο σημείο της πανεπιστημιούπολης, ο συνάδελφός του Andrea Stocco φόρεσε ένα σκουφί μαγνητικής διέγερσης και λάμβανε τα σήματα του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος μέσω Skype. Ο Stocco δεν μπορούσε ούτε να ακούσει αλλά ούτε και να δει τον Rao ή την οθόνη του υπολογιστή.
Ο δείκτης του Stocco άρχισε να κινείται ασυναίσθητα, μία αίσθηση σαν νευρικό «τικ», για να πατήσει το κουμπί στο πληκτρολόγιο. Τα ηλεκτρόδια του ηλεκτροεγκεφαλογράφου είχαν λάβει τα σήματα της σκέψης της συγκεκριμένης κίνησης και τα μετέδωσαν στην άλλη άκρη του campus.
Ο Stocco είχε τοποθετημένο στο κεφάλι του, και συγκεκριμένα πάνω από τον κινητικό φλοιό που ελέγχει την κίνηση των άκρων, έναν σκούφο «μαγνητικής διακρανιακής διέγερσης», γνωστό και ως TMS.
«Ήταν ταυτόχρονα συναρπαστικό και απόκοσμο να βλέπω μια φανταστική κίνηση από τον εγκέφαλό μου να μεταφράζεται σε μια πραγματική κίνηση από έναν διαφορετικό εγκέφαλο» δήλωσε ο Rao.
Ωστόσο, ο ίδιος επεσήμανε πως η συγκεκριμένη τεχνολογία «διαβάζει» μόνο απλά εγκεφαλικά σήματα και όχι τις σκέψεις κάποιου, ενώ δεν μπορεί να δώσει σε κάποιον τη δυνατότητα να ελέγξει τις πράξεις κάποιου άλλου παρά τη θέλησή του. Ίσως, όμως, κάποια μέρα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περιστατικά όπως η παροχή βοήθειας από το έδαφος σε επιβάτες ή αεροσυνοδούς που βρίσκονται σε αεροσκάφη με πιλότους που έχουν για κάποιο λόγο εξουδετερωθεί, ή από άτομα με κινητικά πρόβλήματα, ώστε να ανακτήσουν ένα τμήμα της δύναμής τους.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire