Κίνδυνος απομονωτισμού
Η απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων εναντίον οποιασδήποτε συμμετοχής της Βρετανίας σε ενδεχόμενη στρατιωτική δράση κατά της Συρίας προοιωνίζεται μια γενικότερη αναδίπλωση από τις ευθύνες της ως παγκόσμιας δύναμης. Ασφαλώς η χώρα δεν έχει ακόμη καταληφθεί από το σύνδρομο του απομονωτισμού και δεν έχει κλειστεί με τείχη από τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι ορατός, ωστόσο, ο κίνδυνος να μας οδηγήσει η εμπειρία του πολέμου κατά του Ιράκ στο απέναντι άκρο, όπως το έθεσε ο Συντηρητικός βουλευτής Ρόρι Στιούαρτ.
Θα χρειαστεί στιβαρή ηγεσία από την πλευρά του Ντέιβιντ Κάμερον ώστε να τεθούν αναχώματα στο ρεύμα που απειλεί να καθηλώσει τη χώρα σε παθητική ενδοσκόπηση. Ο Βρετανός πρωθυπουργός οφείλει να εξηγήσει ότι η απουσία παρέμβασης συχνά καθιστά αναγκαία μια πολύ ισχυρότερη παρέμβαση σε μεταγενέστερη χρονική στιγμή. Το συριακό πρόβλημα, το οποίο η Δύση προσπαθούσε να αποφύγει, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Επιπλέον, ο Βρετανός πρωθυπουργός οφείλει να συμφιλιώσει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της χώρας με τα στρατιωτικά της μέσα. Δεν είναι δυνατόν η Βρετανία να παραμείνει ενεργή στον διεθνή στίβο, όταν οι ένοπλες δυνάμεις της περιορίζονται στο εσωτερικό της χώρας.
SUDDEUTSCHE ZEITUNG
Ο Γερμανός «Δρ Νο»
Είναι η πρώτη φορά στη Γερμανία που ολόκληρη η διευθυντική ομάδα μιας τράπεζας κάθεται στο εδώλιο για ζητήματα που αφορούν στη χρηματοπιστωτική κρίση. Πρόκειται για τη δίκη του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας ΗSH Νordbank, Ντιρκ Γιενς Νόνεμαχερ. Ο «Δρ Νο», όπως λεγόταν ο Νόνεμαχερ στο εσωτερικό της τράπεζας, καθώς και ο πρώην διευθυντής κεφαλαιαγορών Γιόαχιμ Φρίντριχ, κατηγορούνται για πλαστογράφηση λογιστικών στοιχείων. Στον πυρήνα της υπόθεσης βρίσκεται το περίπλοκο χρηματοοικονομικό προϊόν με την κωδική ονομασία Οmega 55. Το προϊόν αυτό επέτρεψε στην τράπεζα να ωραιοποιήσει τα στοιχεία σχετικά με την κεφαλαιακή της επάρκεια, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστική στους επενδυτές. Ομως, κατ’ αυτόν τον τρόπο η τράπεζα ανέλαβε κινδύνους που παρ’ ολίγον να την οδηγήσουν στη χρεοκοπία. Η πόλη του Αμβούργου και το κρατίδιο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν γλίτωσαν την τράπεζα από την καταστροφή με πακέτο ύψους 13 δισ. ευρώ. Ο Νόνεμαχερ είπε στο δικαστήριο ότι δεν ήταν εκείνος υπεύθυνος για το Omega 55 γιατί είχε φθάσει στην τράπεζα μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την κυκλοφορία του προϊόντος. «Πολλές έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν στοιχειοθετείται εις βάρος μου καμία κατηγορία απιστίας», είπε ο Νονεμάχερ.
Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 03/09/2013
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire