ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 1 septembre 2013

Ενδεχόμενη επέμβαση στη Συρία - Οι επιδιώξεις του Ισραήλ






Συνέντευξη στον Αθανάσιο Ελλις

Το Ισραήλ προσβλέπει στην επίθεση κατά της Συρίας, καθώς επιθυμεί την ανατροπή του Ασαντ, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο γνωστός Ισραηλινός αναλυτής και επί χρόνια στέλεχος της Μοσάντ, Γιόσι Αλφερ, ο οποίος υπογραμμίζει πως, αν ο πρόεδρος Ομπάμα δεν χτυπήσει τη Συρία, θα χάσει την αξιοπιστία του.

Ο κ. Αλφερ, ο οποίος υπηρέτησε επίσης στο κέντρο παρακολουθήσεων του ισραηλινού στρατού, ενώ ακολούθως ήταν διευθυντής του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και κατέθεσε το «σχέδιο Αλφερ» για την εδαφική διευθέτηση στο Παλαιστινιακό, αναφέρεται στην πιθανή χρήση των βάσεων της Σούδας και του Ακρωτηρίου, ενώ αναγνωρίζει ότι μια επίθεση θα δημιουργήσει μια πιο περίπλοκη και λιγότερο προβλέψιμη πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
–Τι θα σημάνει μια επίθεση κατά της Συρίας για τη γεωπολιτική πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο;
­­–Μια επίθεση κατά της Συρίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εισάγει έναν ακόμη παράγοντα και νέες παραμέτρους. Αυτό δημιουργεί μια ακόμη πιο περίπλοκη και λιγότερο προβλέψιμη πραγματικότητα.
–Πώς θα επηρεάσει τις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο;
–Το Ισραήλ και η Τουρκία δεν έχουν πραγματικά αποκαταστήσει τη στρατηγική τους σχέση και είναι δύσκολο να δει κανείς πώς μια επίθεση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα αλλάξει αυτήν την κατάσταση. Υπό το ίδιο πρίσμα, δεν θα επηρεασθεί και η σχέση του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο.
–Τι ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν η Αθήνα και η Λευκωσία;
–Πέρα από την παροχή βάσεων -Σούδα, Ακρωτήρι- δεν βλέπω πώς μπορούν να συμβάλουν περαιτέρω. Σε ένα ακραίο σενάριο, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει, αν και δεν το θεωρώ πιθανό, ότι η απάντηση της Συρίας, πιθανώς μέσω της Χεζμπολάχ, θα στόχευε αυτές τις βάσεις. Πάντως, ήδη γνωρίζουμε ότι η Κύπρος και η Βουλγαρία, πιθανώς και η Ελλάδα, βρίσκονται στον κατάλογο των στόχων της Χεζμπολάχ.
–Σε τι προσβλέπει το Ισραήλ, με δεδομένη την ανησυχία για το τι μπορεί να προκύψει μετά τον Ασαντ;
–Αποτελεί κοινή εκτίμηση της στρατηγικής κοινότητας του Ισραήλ πως είναι προτιμότερο να απομακρυνθεί ο Ασαντ γιατί αυτό αφαιρεί το Ιράν από την περιοχή του Λεβάντε και αποδυναμώνει τη Χεζμπολάχ, αν και θα μπορούσε να οδηγήσει μέρος ή και ολόκληρη τη Συρία υπό τον έλεγχο των Σαλαφιστών. Πάντως, υπό τις παρούσες συνθήκες, ο Ασαντ δεν αναμένεται να εξαφανισθεί από το σκηνικό, ακόμη και αν καταλήξει να κυβερνά μόνο το ένα τρίτο της Συρίας.
–Τι οδηγεί τον πρόεδρο Ομπάμα προς μια επίθεση;
–Εχοντας χαράξει μια «κόκκινη γραμμή» σε σχέση με τη χρήση χημικών όπλων, κρίνεται η αξιοπιστία του. Μην ξεχνάτε, και αυτό είναι προς τιμήν του Ομπάμα, ότι αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα υπάρξει διεθνής αντίδραση στη χρήση χημικών όπλων στον αραβικό κόσμο. Από την οπτική του Ισραήλ, εάν ο Ομπάμα δεν φανεί αξιόπιστος στο θέμα των χημικών στη Συρία, πώς μπορεί κανείς να υπολογίζει σε αυτόν σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν; Από την άλλη, εάν αυτή η επίθεση οδηγήσει σε κλιμάκωση και επιπλοκές, μπορεί να κατηγορηθεί για την πρωτοβουλία του.
–Πώς θα αντιδράσει η Ρωσία σε μια δυτική επίθεση εναντίον μιας χώρας στην οποία διαθέτει βάση;
–Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι στην Ταρτούζ δεν διαθέτει βάση, αλλά κέντρο ανεφοδιασμού. Επιπροσθέτως, φαίνεται να έχει διαμηνύσει ότι δεν θα αντιδράσει σε μια αμερικανική επίθεση. Πρέπει να υποθέσουμε ότι η Ρωσία θα αυξήσει την υποστήριξή της προς τον Ασαντ, που θα ενισχύσει την πιθανότητα επιβίωσης του τελευταίου, αλλά και αύξησης των τριβών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας λόγω της Συρίας. Από την άλλη, μια εναλλακτική πιθανότητα είναι, αφού οι ΗΠΑ «τιμωρήσουν» τον Ασαντ, να εμφανισθούν πιο διαλλακτικές έναντι της Ρωσίας σχετικά με την επίτευξη συμβιβαστικής διευθέτησης στη Συρία.



Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 01/09/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire