ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 7 avril 2014

Υγεία - Σωστή στάση σώματος και σπονδυλικής στήλης


 

 
Μιχάλης Ματσεντίδης*

Η σπονδυλική μας στήλη είναι το κεντρικό σύστημα που στηρίζει όλο το σώμα. Διαπιστώνουμε πόση δουλειά κάνει η μέση μας, μόνο όταν κάτι δεν πάει καλά. Σήμερα όλοι μας είμαστε πιο ευπρόσβλητοι στα προβλήματα της μέσης εξαιτίας της καθιστικής ζωής, των κακών συνηθειών στάσης του σώματος, του υπερβολικού μας βάρους, των συνθηκών εργασίας και γενικώς του συχνού stress που δεχόμαστε.
Σε κοινωνίες σαν τη δική μας, το 60-80 % του πληθυσμού υποφέρει από πόνους στη μέση. Πολύ πιο συχνά υποφέρουν άτομα μέσης ηλικίας (30-50 ετών). Οι πόνοι της μέσης (οσφυαλγία, ισχιαλγία) είναι η δεύτερη κατά σειρά συνήθης αιτία απώλειας εργάσιμων ημερών (μετά το κρυολόγημα).

Πρόληψη και έλεγχος των προβλημάτων της μέσης
-Προσέχετε πάντα πώς χρησιμοποιείτε τη μέση σας.
-Βελτιώνετε τη στάση του σώματος και τον τρόπο που κινείσθε, που κάθεστε, που εργάζεστε ή που παίζετε.
-Συμπεριλάβετε την τακτική σωματική άσκηση σαν μέρος της καθημερινής σας ζωής.
-Μειώστε το stress στη ζωή σας.

Τι προκαλεί πόνο στη μέση
Ο πόνος στη μέση (οσφυαλγία) μάς ειδοποιεί πως η μέση μας δεν λειτουργεί κανονικά. Συχνά ο πόνος αυτός εξελίσσεται σταδιακά ή κατά κρίσεις χωρίς γνωστά αίτια. Συνήθως ο πόνος στη Σ.Σ. εντοπίζεται στα πιο ευκίνητα μέρη της, στον αυχένα (αυχενικό σύνδρομο) και χαμηλά στη μέση (οστά), (οσφυαλγία - ισχιαλγία).

Oσφυαλγία
Η οσφυαλγία, από τις λέξεις οσφύς (μέση) και άλγος (πόνος), ή λουμπάγκο, χαμηλός πόνος στην πλάτη, είναι σύμπτωμα που αφορά κάθε πόνο στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης (στη μέση), ανεξάρτητα από την αιτία που τον προκαλεί και από την οποία το 80% των ανθρώπων επηρεάζονται κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ενοχοποιείται για το περίπου 25% των προσωρινών αναπηριών και το 40% των μόνιμων, γι΄ αυτό και ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται παγκοσμίως στην πρόληψή της.

Iσχιαλγία
Ισχιαλγία ή ισχιάδα ονομάζουμε κάθε είδους πόνο και σύνολο συμπτωμάτων κατά μήκος του ισχιακού νεύρου, ανεξάρτητα από το είδος του αιτίου που το προκάλεσε. Η κλασική ισχιαλγία δημιουργείται συνήθως από βλάβη των ριζών Ο5.

Φροντίδα
Όταν κάθεστε: Η καθιστική θέση πιέζει περισσότερο το κάτω μέρος της οσφύος μας από όσο η όρθια, περισσότερο μάλιστα όταν "βουλιάζετε" μέσα στην πολυθρόνα σας. Κρατάτε τη μέση σας σε ευθεία γραμμή, όταν εργάζεστε σε γραφείο. Αυτό σημαίνει ότι ίσως χρειασθεί να ρυθμίσετε κατάλληλα το ύψος του γραφείου σας. Βεβαιωθείτε ότι το κάθισμα του αυτοκινήτου σας είναι σωστά ρυθμισμένο στα μέτρα σας, ώστε να μπορείτε να κάθεστε σωστά, χωρίς να τεντώνεστε και να ξεμουδιάζετε περπατώντας γύρω από το αυτοκίνητο.

Όταν ξαπλώνετε: Ο πόνος στη μέση μπορεί να ανακουφισθεί όταν ξαπλώνετε στο πάτωμα με τα γόνατα λυγισμένα. Για τον ύπνο βάζετε το στρώμα σας σε σκληρή βάση (σουμιέ) και χρησιμοποιείτε πάντοτε χαμηλό μαξιλάρι. Αποφεύγετε να ξαπλώνετε μπρούμυτα, γιατί έτσι πιέζετε τον αυχένα και το κάτω μέρος της μέσης. Το καλύτερο κρεβάτι για μια κακή ταλαιπωρημένη μέση είναι αυτό που το βρίσκετε άνετο και που όταν ξυπνάτε το πρωί νιώθετε ελάχιστα ή καθόλου πόνο.

Όταν σηκώνετε κάτι: Πάντα να σκέφτεστε πριν σηκώσετε κάτι. Να είστε ρεαλιστές ως προς τις ικανότητές σας και μην τις υπερεκτιμάτε. Ζητάτε τη βοήθεια κάποιου ή χρησιμοποιείτε ειδικές συσκευές άρσης, αν χρειαστεί.

Προγραμματίζετε πώς θα σηκώσετε κάποιο βάρος.
Στη δουλειά και στις καθημερινές δραστηριότητές σας: Φροντίζετε πάντα να κρατάτε τη μέση σας ίσια. Μεταφέρετε τα αντικείμενα και με τα δύο χέρια και πάντα κοντά στο σώμα σας. Αποφεύγετε, αν είναι δυνατόν, τη μεταφορά με το ένα χέρι. Όταν σκουπίζετε τα πατώματα ή τα χαλιά, χρησιμοποιείτε μικρές κυκλικές κινήσεις, λυγίζετε τα γόνατα και κινείτε τα πόδια σας για να αποφεύγετε τα τεντώματα. Πριν κάνετε κάτι, φροντίζετε να βρίσκετε τον τρόπο με τον οποίο πιέζεται λιγότερο η μέση σας.
*Γυμναστής Καθηγητής Κλάδου Αισθητικής KES COLLEGE



Πηγή: Η Σημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 07/04/2014

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire